Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nibali: Contador a legnagyobb riválisom, klasszis versenyző

Eurosport
Eurosport

Publikálva 28/10/2014 - 11:32 GMT+1

Szerinte Froome sosem nyert volna Tourt a Sky nélkül. Interjú.

Fotó: Eurosport

A Tour de France címvédőjét még a múlt heti prezentáció után faggatta a L'Équipe. Az olasz szerint nehezebb a jövő évi útvonal, szeretné, ha az összes nagy riválisa ott lenne a francia körön. Beszélt az Astanát érintő doppingügyekről, az esetleges szerződéshosszabbításról, és arról is, miben változott az élete július óta.
Milyennek találja a 2015-ös Tour de France útvonalát az idén júliusihoz képest?
Az első héten nagyon figyelmesnek kell lenni, különösen Zeelandon, ha fúj a szél. És igen, minden az Alpokban fog eldőlni. Mindent egybe véve egy feszültebb Tour lesz, de fekszik nekem. Viszont nem hiszem, hogy hasonlóval tudok előrukkolni, mint Sheffieldben.
Beszéljünk egy kicsit arról a napról: rizikós volt felhúzni a sárga trikót már a második napon nem igaz?
Nem gondoltam volna, hogy támadni fogok. Még az emelkedő alján is azt mondtam Jakob Fuglsangnak (csapattársának), hogy csak a kerekek mögött maradok. De Froome és Contador is folyamatosan próbálkozott – sikertelenül. Én pedig egyre jobb állapotba kerültem, és el is tudtam szökni. Tisztában voltam azzal, hogy másodperceken fog múlni, de azt is tudtam, hogy egyedül Peter Sagan érhet utol. Ő viszont úgy volt vele, hogy „Nibali az összetettért teker, a többiek csak mögöttem fognak.”
Sagan előbb barát, csak utána rivális.
Igen (nevet), ez igaz, és ez biztosan közre is játszott abban a napban.
Mennyire fontos önnek, hogy ismételten megnyerje a Tourt, hogy ne mondhassák azt, hogy idén úgy lett az első, hogy Froome és Contador nagyon hamar feladta?
Nagyon jó lenne velük találkozni, ahogyan Quintanával is, még ha két évvel ezelőtt a Tirrenón le is győztem valamennyiüket. Ami a kritikákat illeti: a bukás is a kerékpársport része. És akkor jöhetnek a további kérdések is: vajon Froome mennyit kapott volna a kockaköveken, ha nem bukik? Senki sem tudja. Talán Contador többet tudna róla mondani.
Quintana, Froome, Contador. Ki a legnagyobb riválisa?
Contador. Ő rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal, nagy klasszis. Akár csapat nélkül is képes lenne megnyerni a Tourt, vele ellentétben Froome soha nem győzött volna, ha nincs a Sky.
Contador jövőre duplázni fog, legalábbis minden valószínűség szerint a Girón és a Touron is rajhoz áll. Önnek ez már nem áll szándékában?
A Tour útvonala alapján kockázatos lenne, mivel a 2015-ös Tour jóval nehezebb lesz a hegyeket tekintve, mint az idei volt. Ráadásul egy ilyen dupla a csapatra is hatalmas terhet rakna, úgyhogy Fabio Aruval kell egyeztetnem róla. (Információk szerint a november végi edzőtáborban döntenek majd véglegesen a szerepekről Montecatiniben.)
picture

Fotó: Eurosport

Tehát valószínűleg Aru lesz az első számú ember az olasz körön. Szeretné, ha ott lenne a Touron is, mint a segítője, ahogyan annak idején ön is segítette Bassot a 2010-es francia körversenyen?
(Hezitál) Nem tudom. Aru nem probléma. Azok, akik idén segítettek a Touron – Vanotti, Grivko, Fuglsang, Scarponi – jövőre is rendelkeznek szerződéssel. Egyedül Maxim Iglinszkij (nevet) nem, de ő sosem tartozott a Tour-csapatomhoz, őt csak Vinokourov tette be Agnoli helyére, akit túlságosan gyengének talált.
Ha már itt tartunk, mit szól az Iglinszkij testvérek doppingügyéhez?
Ami Maximot illeti, a 2012-es Liège-Bastogne-Liège-en jól kiszúrt velem, azt azóta sem felejtettem el. A Touron elvégezte a munkáját, nem tagadom, sokat segített nekem a La Planche des Belles Filles-es szakaszon, de nem vagyunk barátok.
És mi van akkor, ha az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Unió) úgy dönt, megvonja önöktől a World Tour engedélyt?
Nem hiszem, hogy ez megtörténne. Továbbra is bízom abban, hogy az Astana szakított a múltjával. Még nem is Vinokourov volt a menedzser, amikor az Astana megkeresett engem, Fuglsangot, és a fiatal Arut, pontosan azért, hogy megváltoztassuk a csapatról kialakult képet, hogy hitelesebbé tegyük. Ezért is csatlakoztunk az MPCC-hez (Mozgalom a tiszta és hiteles kerékpársportért). Vannak belső vizsgálataink is, mi kellene több? Szerintem az UCI is belátja, hogy igazságtalan lenne, ha két pozitív eset miatt a többiektől is elvenné a lehetőséget.
Ma viszi el a sárga trikót a miniszterelnöknek!Mivel mindketten elfoglaltak voltak az elmúlt időszakban, csak ma tudja teljesíteni a Matteo Renzi miniszterelnöknek tett ígéretét Vincenzo Nibali. A Tour győztese a francia körön kapott egyik sárga trikóját adja oda a kormányfőnek a Chigi-palotában. Vele tart menedzsere, Alex Carera, valamint ügyvédje, Fausto Malucchi is.
Mit jelent önnek az idei Touron nyújtott teljesítménye?
Nem mondanám, hogy nagyobb önbizalmat adna, mert azzal jól álltam már előtte is. Népszerűséget viszont ad, hiszen egy repülőtéren most már a brazilok, az amerikaiak is felismernek. Olaszországban a legnépszerűbb televíziós műsorokba is vendégül láttak. Tegnap az egyik Autogrillben (autópálya melletti étteremlánc) az eladó meghívott egy kávéra. A Tour minden határt megnyitott, sokkal nagyobb közönséghez érek el. Mindez megnehezíti a magánéletemet, de kezdek hozzászokni.
Hogyan képzeli a jövőjét az Astanában?
A jelenlegi szerződésem 2016-ig szól. A szponzor a csapat szimbólumának tart. Novemberben Olaszországba látogat, és egyeztetünk a folytatásról (Egy 2020-ig tartó, évi négymillió eurós fizetésről szóló szerződést emlegetnek.)
Nagy vonalakban, hogyan fest a jövő évi szezonja?
Szeretnék rajhoz állni a Tirrenón, majd a Sanremón és a Liège-Bastogne-Liège-en is. Utána jönne a Dauphiné – szó van a Californiáról is, de az nem biztos, mivel nem viselem túl jól az időeltolódást, és nem igazán lenne összeegyeztethető a Tour de France-ra való felkészülésemmel.
És mi a helyzet a Tinkov-féle egymillió eurós felajánlással?
Sportszakmailag meg lehet valósítani, de ez inkább egy elképzelés marad. Ezen felül, amit nem mondott (nevet), hogy az egymilliót négy felé kéne osztani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés