Az esős káosz idén elmarad, de bőven lesz miért odafigyelni a női verseny második kiadására.
Jobb bemutatkozás alighanem egy versenynek sem kell, mint amilyet tavaly a Paris-Roubaix női verziója kapott. Hosszú évek várakozása után a hölgyek az októberre halasztott 2021-es versenyen végre megkapták a saját kiadásukat, az esős időjárásnak köszönhetően pedig a látottak nem csak a történelmi elsőség miatt lettek örökre emlékezetesek.
A vizes utakon és saras kockaköveken szinte az első pillanattól káosz uralkodott, ezt használta ki Lizzie Deignan, aki (!) 80 kilométerrel a cél előtt támadott, de senki nem érte utol, így a női mezőnyben ő emelhette először magasba a kockakövet a roubaix-i velodrome-ban.
Paris - Roubaix
Az Ineos titkai: van Baarle döbbenetes megérzése, a volt katona és a csapatbusz dj-je
26/04/2022 18:16
A brit versenyző várandós, úgyhogy ezúttal nem lesz ott a versenyen, de nemrég az Eurosport angol nyelvű oldalán elmesélte, hogyan emlékszik vissza a tavalyi győzelmére.
“Nem várhatsz arra, hogy a csapatrádión mondják meg neked, mit kell tenned. Képesnek kell lenned arra, hogy az ösztöneidre hallgass, kiválaszd a jó nyomvonalat, a megfelelő kerékre tedd a tiédet, ilyen helyzetben az ösztönös versenyzők mennek jól.”
Deignan tudta, hogyan kell kihasználni a mindenkinek szokatlan körülményeket.
„Szerencsére én élvezem ezt és jól megyek ilyen körülmények közt. A reggeli megbeszélésen mondták, hogy használjuk ki a káoszt, és ez volt a kulcs.”
A címvédő nélkül, ráadásul várhatóan száraz utakon, vagyis teljesen más körülmények között rendezik az idei kiadást, lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók.
Láthatjuk Vas Blankát a Roubaix-n?
Szerencsére most már a legnagyobb országúti versenyeken is ezzel a kérdéssel kell kezdeni. Blanka viszont idén még nem indul a Roubaix-n, legközelebb jövő héten, a Fleche Wallonne-on láthatjuk (04.20), de vasárnap a Liége-Bastogne-Liége-en (04.24) is ott lesz majd.
https://i.eurosport.com/2022/03/22/3342817.jpg
Kikre érdemes figyelni, ki fogja nyerni a versenyt?
Egy kiadással a hátunk mögött nehéz egyértelmű esélyekről beszélni, de azért persze ki lehet emelni pár favoritot. Blanka csapattársa, az SD Worxben tekerő Lotte Kopecky egész tavasszal kitűnően ment, ő a Flandria (és a Strade Bianche) megnyerése után duplázhatna. Jóval kevesebbet láttuk idén Marianne Vost, de a holland legenda a tavalyi második helye után különösen motivált lesz, hogy bezsebelje a kevés hiányzó nagy győzelem egyikét.
A Roubaix mindig az a klasszikus volt, ami egy bizonyos szintig feküdt a sprintereknek is, közülük a fiatal világbajnok Elisa Balsamora, valamint a hasonló korú Lorena Wiebesre érdemes figyelni, a rutinosabbak közül pedig Marta Bastianellit sem szabad leírni. Velük ellentétben nem várhat a hajrára az fdj-s Grace Brown vagy Annemiek van Vleuten hiányában a Movistarnál kapitányi szerepet betöltő Emma Norsgaard, de tavaly Deignan támadása is megmutatta, hogy a szerencse a Roubaix-n gyakran a bátraknak kedvez.
https://i.eurosport.com/2022/04/16/3356267.jpg
Milyen lesz az útvonal? Szerepel-e ezúttal az Arenberg?
A legendás kockaköves szektor idén is kimarad, hasonló megfontolásból, mint tavaly, hiszen túl közel van a verseny rajthelyszínéhez. A nő verzió idén is Denainből indul, ahonnan négy kör megtétele után veszik az irányt a kockakövek felé. Ezekből szerencsére idén sem lesz hiány, a férfi verseny utolsó 80 kilométerét egy az egyben teljesíti a mezőny, benne összesen 17 szektorral, köztük az ötcsillagos nehézségű Mons-en-Pevele and Carrefour de l’Arbre-al, és persze befutóval a roubaix-i velodrome-ban.
Hol és mikor lesz a közvetítés?
A versenyt természetesen élőben közvetítjük, az utolsó bő két óra 14:00-tól lesz látható az Eurosport 1-en, az eseményeket pedig lehet követni az Eurosport Player segítségével az oldalon vagy Eurosport applikáción is.
Paris - Roubaix
Pokoli magánéleti krízis után sem adta fel, és vasárnap negyedik lett a Roubaix-n
19/04/2022 08:03
Paris - Roubaix
Sírás, vonat és magányos zuhany a velodrome-ban: a Roubaix utolsójának hősies sztorija
18/04/2022 17:52