Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sírás, vonat és magányos zuhany a velodrome-ban: a Roubaix utolsójának hősies sztorija

Nagy Benjámin

Publikálva 18/04/2022 - 19:52 GMT+2

Bas Tietema egy óránál is többet kapott a vasárnapi Paris-Roubaix-n a győztes Dylan van Baarlétől, de megmutatta, mekkora szíve és lelke van. A youtuberként is népszerű holland versenyző mindent, sőt, még annál is többet kiadott magából, és zokogva érkezett meg a célba. Persze közben tudja: jön eggyel a rendőröknek és az Arenbergen kólát adó srácoknak.

Bas Tietema (Fotó: jossewester/Twitter)

Fotó: Twitter

1 óra 2 perc és 21 másodperc.

Ennyit kapott a győztes Dylan van Baarlétól Bas Tietema a vasárnapi Paris-Roubaix-n. A Bingoal Pauwels 27 éves versenyzője az utolsó célba érkező volt az André Pétrieux velodrome-ban, és ugyan bőven limitidőn kívül végzett (6:03:58 volt a határ, az ő ideje 6:39:21 lett), a dicsőséget senki sem veheti el tőle.
Merthogy a youtuberként is népszerű holland srác úgy ment végig, hogy valóban mindent, sőt, még annál is többet kiadott magából.
Több mint egy órát kaptam? Ez amúgy elég sok, de egyben szimbolikus, hogy holland lett az első és az utolsó is" – suttogta a DirectVelo újságírójának a velodrome-ban, ahova a könnyeivel küszködve, hullafáradtan érkezett meg. Hirtelen nem is értette, miért gratuláltak neki, pedig tudta, hogy az Észak poklán utolsónak lenni sem akármi.
Tietema elárulta, hogy többekkel együtt azt hitte, ez a történelem egyik leglassabb Roubaix-ja, pedig valójában a leggyorsabb volt.
"Ennyit a modern kerékpársportról. Pedig egészen sokáig jól mozogtam, csak aztán a kormányom megadta magát. Egy nagyobb csoportban találtam magam, ami csökkent, csökkent és csökkent. Végül egyedül maradtam.”
Innen indultak az igazi érdekességek.
Nem is tudom, hányszor fordultam meg abban a reményben, hogy hátha látok valakit... És egyszer sem láttam senkit!” – mondta sóhajtozva a van Baarlétől 43 percet kapó, így utolsó előttiként, szintén bőven limitidőn kívül célba érő Alexys Brunel, aki a Mons-en-Pévèle-en a családjával is találkozott. Igaz, el kellett jutnia addig.
Csak egy srácot akartam magam mellé, már csak azért is, hogy beszélgessünk, és kérdezgessük egymástól: hogy vagy, jól vagy? Aztán megtudtam, hogy 15 perccel mögöttem van valaki, de őt nem akartam megvárni, mert biztos voltam benne, hogy haldoklik! (nevet)”
Ez a valaki Tietema volt.
"Az Arenberg mentálisan kikészített, de folytattam. Úgy emlékszem, láttam magam előtt pár autót, meg láttam az út mellett nézőket, ez motivált. Aztán három ember adott nekem egy-egy kólát. Életem legjobb kólái voltak! Nagyon boldog lettem, mert éreztem a zsebemben, hogy még mindig van ennivalóm. Közben imádkoztam az égiekhez, hogy ne kapjak defektet, mert segítség nélkül ez a versenyem végét jelentette volna. A Camphin-en-Pévèle-szektorban furcsa zajt hallottam, de szerencsére megúsztam."
Végül az utolsó 70 kilométert totálisan egyedül, közvetlenül a seprűs autó előtt teljesítettem. Útközben egyszer meg kellett állni három percre egy arra járó vonat miatt, de nem érdekelt, mert végig akartam menni. Rengetegen segítettek, több rendőrtől is kaptam innivalót.
picture

Tietema és a vonat (Fotó: Bas Tietema/Twitter)

Fotó: Twitter

Bármennyire is furcsának tűnhet, mentálisan az utolsó két kilométer volt számára a legnehezebb.
"Egy kicsit összekavarodott a fejemben minden. Ha sokáig egyedül tekersz, akkor van időd arra is, hogy elgondolkodj dolgokon. Ahogy beértem a velodrome-ba, elsírtam magam, pedig általában nem szoktam sírni. Őszinte srácnak tartom magam, szerettem volna jobban teljesíteni, mert tudtam, hogy több van bennem. De rájöttem, hogy van még hova fejlődni, és ha abból indulok ki, honnan jöttem és hol tartok most, nem lehetek elégedetlen. Pláne úgy, hogy a legendás zuhanyzóban rajtam kívül senki sem volt, így bátran folyathattam magamra a vizet :D”
„Hálás vagyok a csapatnak is, hogy szerződést ajánlottak nekem. Most kis pihi jön, aztán folytatom az edzéseket, és a szezon második felében is láthattok engem néhány versenyen. Hogy hol kezdem újra? Még nincs ötletem, de az tuti, hogy nem a Flèche Wallonne-on vagy a Liège-Bastogne-Liège-en :)”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés