Pokoli magánéleti krízis után sem adta fel, és vasárnap negyedik lett a Roubaix-n

Kálmán Laci

Frissítve 19/04/2022 - 12:41 GMT+2

Néhány évvel ezelőtt, egy válás és két barátja elvesztése után, Tom Devriendt nagyon közel volt ahhoz, hogy szögre akassza a kerékpárját. Ehhez képest a Wanty 30 éves versenyzője vasárnap negyedikként zárt a Paris-Roubaix-n. Most boldog és rendkívül hálás a csapatának, hogy a nehéz időkben is kitartottak mellette.

Tom Devriendt

Fotó: AFP

Abba akarta hagyni, de most boldog, hogy nem adta fel.
Ha lenne csapatverseny a Roubaix-n, a Wanty megnyerte volna, hisz Tom Devriendt negyedik helye mellé gyűjtöttek egy hatodik, egy tizenkettedik, egy tizenhatodik és egy tizenkilencedik helyet is. Sokan meglepődtek a belga versenyző eredményén, nem úgy a sportigazgatója, Hilaire Van Der Schueren.
2015 óta teker velem és a csapattal. Az elmúlt években ő volt az egyik leginkább alulértékelt kerékpáros Belgiumban.”
Devriendt boldogan nyilatkozott, azt mondta, ez volt élete eddigi legnagyobb és legfontosabb napja.
„Hirtelen ott találtam magam elöl a nagyokkal, és az emberek az én nevet kiabálták. A végén már görcsöltem, de az adrenalin vitt előre. Kár, hogy Küng olyan hamar megnyitotta a hajrát, egy picit meglepett. Mindent beleadtam, de ebben ennyi volt, a dobogóra már nem volt esélyem.”
Van Der Schueren szerint azonban akár a top 3 is meg lehetett volna.
Ha Mohoric nem kap defektet 38-cal a vége előtt, Tom és ő a győzelemért mentek volna. Ez bátor kijelentésnek tűnhet, de a számokból ez látszik. A kockaköves részeken 50-nel mentek, 400 és 450 watt között tekertek. Ilyen helyzetben a hátul lévőknek nagyon nehéz csökkenteni a hátrányt.”
112 km volt hátra, amikor Devriendt, Mohoric és még három versenyző ellépett a mezőnytől.
Matej és én azonnal megéreztük, hogy mi vagyunk a legerősebbek, kettőnk közül pedig talán ő volt a jobb. Folyamatosan biztatott, hogy tekerjek még gyorsabban.”
Wout Van Aert
Aztán otthagyták a többieket, és meggyőző tempóval haladtak a cél felé. Ekkor jött Mohoric defektje, aminek következtében Devriendt hirtelen ott maradt egyedül elöl.
Tudtam, hogy onnantól borzasztó nehéz lesz, és számítottam rá, hogy néhányan felérnek majd hátulról. Ezután tudatosan lassítottam egy picit, és beálltam egy olyan tempóra, amit jó ideig bírtam volna. Amikor Van Baarle is fölért, majd ellépett, azonnal tudtam, hogy most már csak a második hely kiadó.”
Végül negyedik hely lett belőle, ami Devriendt és a csapat számára felért egy győzelemmel.
Néhány évvel ezelőtt rettenetesen mélyen voltam. Nem akarom ezt nagyon részletezni, de volt egy fájdalmas válásom, azóta nem is volt barátnőm. Édesanyám karjaiba omlottam a célba érkezés után, valahogy ő mindig ott van, amikor jól megyek.”
The Kid néven van fenn az Instagramon, ahová nemcsak magáról és a csapatról tölt fel képeket, hanem a Golden Retrieverjéről is.


A válás önmagában sem volt könnyű, ráadásul két jó barátja, két kerékpáros, Daan Myngheer és Antoine Demoitié verseny közben életüket vesztették.
Nagyon kemény magánéleti dolgokon ment keresztül” – mondta Van Der Schueren. „Néhány évvel ezelőtt komolyan abba akarta hagyni, ráadásul épp le is járt a szerződése, de mi meggyőztük, hogy maradjon. Lehet, hogy ő nem volt vele tisztában, de én már jó ideje tudtam, hogy ő egy nagyon jó kerékpáros.”
U23-ban Patrick Lefevere csapatában tekert, voltak is jó eredményei, bár aztán a felnőttek között kevesebbszer jött ki neki a lépés.
Nagyon jó sprintje van, remekül kezeli a kerékpárt. Mindig lehet rá számítani, főleg olyankor, amikor hektikusak a körülmények. De az igazság az, hogy szereti másokért kihajtani magát.”
Tom Devriendt
Nem kérdés, hogy stabil helye van a csapatban. Ő és Kristoff jó barátok, gyakran benne van a felvezető vonatában is.”
Ebből akár következhetne az is, hogy megy a Tourra Kristoff segítőjeként.
Nem, nem. Nem tesszük ki őt ennek, a hegyek nagyon nem neki valók, úgyhogy nincs ilyen szándékunk.”
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés