Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Mire megérkeztem, már a melegvíz is elfogyott a buszban” - Tom Paquot története, aki utolsó lett a Roubaix-n

Bodnár Gergő

Frissítve 05/10/2021 - 16:38 GMT+2

Bingoal-Wallonie Bruxelles belga versenyzője elmesélte, milyen volt utolsóként lenyomni az esős Roubaix-t.

Tom Paquot

Fotó: Instagram

Tom Paquot egyidős Florian Vermeersch-sel, de az első Roubaix-részvétele kissé másképp alakult, mint a Lotto második helyen záró versenyzőjének.


Ő volt a legutolsó kerékpáros vasárnap, negyven perccel a győztes után ért célba. De megérkezett, még ha ezért nem is kevesett szenvedett.
Hat óra negyven percet töltöttél vasárnap a kerékpárodon. Mit lehet erre a napra mondani?
Megjártam a poklot, de szó szerint. Nekem tömény szenvedés volt ez a Roubaix. Reggel még az volt a tervem, hogy benne leszek egy korai szökésben, de hamar rájöttem, hogy ez nem fog menni. A verseny első órájára ötvenes átlag jött ki. Aztán a legelső macskaköves szektor előtt történt egy nagy bukás, én hátul ragadtam és onnantól kezdve a célig mindent egyedül csináltam.
Miért nem adtad fel?
Először én is erre gondoltam. Hetven kilire a céltól még mögöttem volt a kísérőautó. Megkérdezték tőlem, hogy most mi a tervem. Azt mondtam, ha látok egy másik kocsit, ami elvisz Roubaix-ba, akkor beszállok. Láttam egyet a Movistartól, de az nem ment egyenesen a célhoz, így hát folytattam.
Nem nyomasztó végig a seprűsautó előtt tekerni?
De, egy kicsit az. Szerencsére nem ült bent senki, így nem húztam feleslegesen mások idejét. Mivel frissitőt onnan úgy sem tudtam volna felvenni, mondtam a sofőrnek, hogy van GPS-em, látom az utat, be fogok találni a célba. De ő inkább velem maradt. Azt mondta, úgy biztonságosabb. Viszont amikor az emberek megláttak a seprűsautó előtt, teljesen megőrültek. Nyilván tudták, hogy én vagyok az utolsó. Akkora ovációt kaptam, mintha egyedül nyomtam volna szökésben. Na, abban a pillanatban egyértelmű volt, hogy én ezt befejezem.
Szóval a közönség adott erőt?
Igen, a Carrefour de l'Arbre hangulata zseniális volt. Az utolsó kétszáz méteren alig tudtam haladni, de az emberek ünnepeltek. Mindenki orditított meg tapsolt nekem, imádtam azt a tömeget. Idén a Flandrián is indultam, de a Kwaremonton például nem állt kint senki. Az úgy elég lehangoló volt. De itt most kisebbfajta buliba csöppentem. Nem, sört nem vettem fel, de egy kólát igen. :)
picture

Tom Paquot

Fotó: Other Agency

Mi történt volna, ha teljesen egyedül kapsz defektet?
Pont ez volt a legnagyobb félelmem. Egy defekt, és vége mindennek, hisz sokáig nem volt mögöttem senki. Képzeld el, odáig kitartok, aztán meg kell állnom a Carrefour de l'Arbre-on, közel a célhoz. Az eléggé fájt volna. Épp ezért próbáltam nagyon óvatosan tekerni a köveken, és végül lehoztam a napot bukás nélkül.
Tizenegy perc múlt, hogy megérkezz a limitidő előtt.
Ezzel nem foglalkoztam, nekem csak az számított, hogy célba érjek, mivel én korábban egyetlen korosztályban sem indultam a Roubaix-n. Amikor befejeztem a körömet a velodrome-ban, jött a segítőnk, és szó szerint a karajiba zuhantam. Egyáltalán nem jellemző rám, de elkezdtem sírni. Minden, amit az úton tapasztaltam, a sár, a szenvedés, a táv, a nézők tapsa és biztatása, akkor valahogy kijött belőlem.
Tudtad, hogy a hozzád hasonlóan 22 éves Florian Vermeersch második lett?
Csak később tudtam meg, mert amikor megérkeztem, a díjátadónak már vége volt. De Floriant nagyon jól ismerem, barátok vagyunk, rengeteget versenyeztünk együtt. Örülök annak, hogy ekkorát ment.
Sokan a gladiátorokhoz hasonlítják a Roubaix-t befejező versenyzőket. Most veled kapcsolatban aktuális a kérdés: van ebben igazság?
Szerintem ez pontosan így van. Kis túlzással tényleg olyan, mintha háborúba mennél. Régebben ugye volt sorkatonaság. Na, a Roubaix nekünk pont ilyesmi. Aki profi versenyző, annak egyszer le kellene tekernie ezt az egynapost.
A teljes Roubaix-élmény kedvéért legalább bemehettél a legendás zuhanyzóba?
Nem, ezt már nem tudtam megtenni. A buszunk elég messze parkolt a zuhitól, és már nem volt erőm odasétálni. Pedig nem lett volna rossz, mivel utolóként érkeztem meg, így nekem már nem maradt melegvíz a csapatbuszban.
picture

Tom Paquot

Fotó: Other Agency

És milyen a másnapod? Mindenki azt mondja, hogy az igazi fájdalmak akkor jelentkeznek.
Kifejezetten a kezemet és a hátamat éreztem, de hétfőn már tekertem. Vasárnap Paris-Tours-t megyek, nem lehet leállni. Az egy fokkal „normálisabb” verseny, bár ahogy hallom, mostanra már tettek bele földes-kavicsos szakaszokat.
És mi a terv: jövőre is rajthoz állsz a Roubaix-n?
Elsősorban az ardenneki klasszikusok fekszenek nekem, de szeretnék majd egy száraz Roubaix-t is megpróbálni. Nem feltétlenül jövőre, hagyhatnánk néhány évet a két indulásom között. Azt hiszem, rá kell pihennem a következőre. :)
(Forrás: Nieuwsblad.be)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés