Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még melegvíz sem maradt a csapatbuszban – az esős Roubaix utolsó helyezettjének története

Bodnár Gergő

Publikálva 08/04/2023 - 11:24 GMT+2

Két évvel ezelőtt, az emlékezetes, esős-saras Roubaix végén Tom Paquot negyven perccel a győztes, Sonny Colbrelli után ért célba. De legalább megérkezett, igaz, limitidőn túl. A Bingoal versenyzője utolsóként zárt, és bár nagyot szenvedett menet közben, a Roubaix-élmény mégsem volt teljes. Hisz a legendás zuhanyzóba esélye sem volt bejutni.

Zokogásban tört ki az egyik legkegyetlenebb Roubaix győztese

Andrea Guardini eltévedt és az utópályán lyukadt ki, Evaldas Siskeviciusnak pedig 2018-ban egy biztonsági őr nyitotta ki a velodromot, mert mindenáron be akarta fejezni a Roubaix-t.
Néha érdekesebb azoknak a versenyzőknek a története, akiket egy pillanatig sem látunk menet közben, mint magának a győztesnek.
2021-ben – az emlékezetes esős Roubaix végén – Tom Paquot negyven perccel a győztes, Sonny Colbrelli után ért célba. De megérkezett, igaz, limitidőn túl. Az élmény viszont nem volt teljes, hisz a legendás zuhanyzóba esélye sem volt bejutni.
„Megjártam a poklot, de szó szerint. Nekem tömény szenvedés volt az a Roubaix. Reggel még az volt a tervem, hogy benne leszek egy korai szökésben, de hamar rájöttem, hogy ez nem fog menni. A verseny első órájára ötvenes átlag jött ki. Aztán a legelső macskaköves szektor előtt történt egy nagy bukás, én hátul ragadtam, és onnantól kezdve a célig mindent egyedül csináltam” – mesélte Paquot, aki a 2021-es Roubaix-t még a Bingoal csapatának tagjaként teljesítette.
„Először én is arra gondoltam, hogy itt a vége és feladom. Hetven kilométerre a céltól még mögöttem volt a kísérőautó, meg is kérdezték, hogy mostantól mi a tervem. Azt mondtam, ha látok egy másik kocsit, ami elvisz Roubaix-ba, akkor beszállok. Láttam egyet a Movistartól, de az nem ment egyenesen a célhoz, így hát folytattam. De elég nyomasztó végig a seprűs autó előtt tekerni. Szerencsére nem ült bent senki, így nem húztam feleslegesen mások idejét” –mondta Paquot.
„Mivel frissítőt amúgy sem tudtam volna felvenni tőle, mondtam a sofőrnek, hogy van GPS-em, látom az utat, be fogok találni a célba. De ő inkább velem maradt. Azt mondta, úgy biztonságosabb. Viszont amikor az emberek megláttak a seprűsautó előtt, teljesen megőrültek. Nyilván tudták, hogy én vagyok az utolsó. Akkora ovációt kaptam, mintha egyedül nyomtam volna szökésben. Na, abban a pillanatban egyértelmű volt, hogy én ezt befejezem.”
Vagyis a belga versenyzőnek egyértelműen a közönség adott erőt.
„A Carrefour de l'Arbre hangulata egyszerűen zseniális volt. Az utolsó kétszáz méteren alig tudtam haladni, de az emberek ünnepeltek. Mindenki ordított meg tapsolt nekem, imádtam azt a tömeget. Korábban a Flandrián is indultam, de a Kwaremonton például nem állt kint senki, és az úgy elég lehangoló volt az egész. De ott most kisebbfajta buliba csöppentem. Nem, sört nem vettem fel, de egy kólát igen.”
Adja magát a kérdés, mi történt volna a Bingoal versenyzőjével, ha teljesen egyedül kap defektet?
picture

Tom Paquot (Forrás: nieuwsblad.be)

Fotó: Other Agency

„Pont ez volt a legnagyobb félelmem. Egy defekt és vége mindennek, hisz sokáig nem volt mögöttem senki. Képzeld el, odáig kitartok, aztán meg kell állnom a Carrefour de l'Arbre-on, közel a célhoz. Az eléggé fájt volna. Épp ezért próbáltam nagyon óvatosan tekerni a köveken, és végül lehoztam a napot bukás nélkül.”
Paquot célba ért, teljesen utolsóként, de limitőn túl. Tizenegy perc múlt, hogy szabályosan teljesítse a versenyt.
„Ezzel nem foglalkoztam, nekem csak az számított, hogy célba érjek, mivel én korábban egyetlen korosztályban sem indultam a Roubaix-n. Amikor befejeztem a körömet a velodromban, jött a segítőnk, és szó szerint a karjaiba zuhantam. Egyáltalán nem jellemző rám, de elkezdtem sírni. Minden, amit az úton tapasztaltam, a sár, a szenvedés, a táv, a nézők tapsa és biztatása, akkor valahogy kijött belőlem.”
Sokan a gladiátorokhoz hasonlítják a Roubaix-t befejező versenyzőket. Ha valaki, akkor Tom Paquot pontosan tudja, hogy mennyi ebben igazság.
Ez pontosan így van. Kis túlzással tényleg olyan, mintha háborúba mennél. Régebben ugye volt sorkatonaság. Na, a Roubaix nekünk pont ilyesmi. Aki profi versenyző, annak egyszer le kellene tekernie ezt az egynapost.
Paquot tehát befejezte a 2021-es Roubaix-t, de az élmény nem volt teljes. Egy legendás helyszínre ugyanis nem jutott el.
„A buszunk elég messze parkolt a zuhanyzótól és már nem volt erőm odasétálni. Pedig nem lett volna rossz, mivel utolsóként érkeztem meg, így nekem már nem maradt melegvíz a csapatbuszban.”
Forrás: nieuwsblad.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés