Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Roubaix után félmaraton - közel 40 évesen is megállíthatatlan az őrült bringás

Szabó Bence

Frissítve 13/04/2023 - 10:18 GMT+2

Cameron Wurf az Ineos profi versenyzője, emellett viszont triatlon Ironman-versenyeken is rendszeresen indul. Így aztán nem hanyagolhatja el a futást sem, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a vasárnapi Paris-Roubaix letekerése után még egy félmaratont is lefutott.

Nem okozott csalódást az Észak Pokla, minden idők leggyorsabb Paris-Roubaix-ját Van der Poel nyerte

Ment volna többet is, ha nem sötétedik be, a konkurencia pedig arra ösztönzi, hogy sör és hamburger helyett ilyen extrém edzésekkel lazítson.
A Paris-Roubaix az egyik legkegyetlenebb verseny az egész szezonban. 256 kilométer, ebből bő 50 kockaköveken, nagyjából 5,5 óra szenvedés még a leggyorsabbaknak is. Egy normális ember ennek az erőfeszítésnek a töredékététől napokig nyomja az ágyat, de még egy profi kerékpáros is lelkiismeretfurdalás nélkül kihagy egy edzésnapot. És ott van Cameron Wurf, aki már a verseny estéjén lefutott egy félmaratont.
Sokan talán azt sem tudják, kiről van szó. A 39 éves kerékpáros az Ineos versenyzője, negyedik szezonját tölti a brit csapatnál, ahol remek segítő. Emellett viszont profi triatlonos is, ahol a hosszútávú Ironman szakágban versenyez. Szóval a hosszú kerékpáros erőkifejtés és a futás kombinációja nem ismereten számára.
„Ironmanben is ezt csinálod. Ott 180 kilométert bringázol átlagban 320 wattal, majd jön egy maraton.”
Ehhez képest Wurf vasárnap egy kicsit hosszabb távot teljesített, cserébe a teljes táv helyett „csak” félmaratont futott.
Mentem volna tovább is, de sötétedett.
- mondta nevetve az ausztrál.

De hogy jutott egyáltalán eszébe az ötlet? Wurf a Roubaix-n is a segítő szerepet töltötte be Filippo Ganna mellett, amikor pedig elvégezte a munkát az olasz kapitányáért, elkezdett a továbbiakon gondolkodni.
„Az Arenberg után már nem volt feladatom. A bukások feltartottak, így nem volt esélyem versenyben maradni. Nem mintha onnan egyszerű lett volna befejezni, de azért megszakadnom sem kellett. Az utolsó 80 kilométeren már csak a futáson járt az eszem.”
A célba érést követően így felkapta a futócipőjét és lefutotta a félmaratont. Ráadásul kevesebb, mint másfél óra alatt, vagyis nagyjából 15km/h-ás átlaggal.
Wurf motivációját egy csalódás adja, a tavalyi világbajnokságon ugyanis csak a 11. helyet szerezte meg Hawaii-on. Elmondása szerint a színvonal hihetetlenül magas, ő pedig hiába tölti be augusztusban már a negyvenet, nem akar letenni a fejlődésről. Ahogy pedig Insagramon írta, a Roubaix tökéletes lehetőséget adott arra, hogy fáradsággal a lábában tesztelje a futását.
„Őrült lennék? Ez fejben dől el. Simán vacsizhattam volna egy hamburgert egy pohár sörrel vasárnap, vagy nézhettem volna golfot az ágyamból. A befutó után viszont egyből a futóedzésemre gondoltam.”
Wurf azóta szerdán a Brabantse Pijl egynapost is letekerte. Az ausztrál versenyzőt megkérdezték, utána tervez-e újra futni – elvégre ezúttal csak laza 200 km tekerésről volt szó – de az Ineos bringása sajnálkozva elmondta, hogy a verseny után megy a gépe, így ezúttal erre nem volt esélye.
Valahogy azt gondoljuk, azért talál magának hasonlóan őrült kihívást később is…
Forrás: Sporza
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés