Bár a közvélemény már évek óta erről álmodott, a mezőny nagy része számára az Észak Pokla valóban pokoli élmény volt az idén. Következzen néhány elképesztő történet az érintettektől.

A legutolsók: Tom Paquot és Niki Terpstra

Paris - Roubaix
A Roubaix közepén ivott egy sört, aztán visszavonult a mezőny különce
17/10/2021 10:04
Hivatalosan 96-an értek célba, de volt még tíz versenyző, akik időlimiten túl, de eljutottak a velodrome-ig. Mások mellett a korábbi győztes Niki Terpstra, Macej Bodnar és Dylan van Baarle is elküszködte magát a célig. Legutolsóként a belga Tom Paquot jött meg.
„Majdnem 150 kilométert egyedül kellett letekernem” – mondta a 22 éves fiatal belga. „Legalább harmincszor gondoltam arra, hogy feladom, de a közönség valahogy mindig továbblökdösött.”
„Az utolsó öt kilométeren többet sírtam, mint az elmúlt két évben összesen. Ezek örömkönnyek voltak, annak szóltak, hogy megcsináltam. Még, ha időn túl is. Iszonyú sok mindenen mentem keresztül, de a velodrome-ig mindenképp el akartam jutni.”
Hét évvel ezelőtt Terpstra nyerte a versenyt, most azonban ő is időn túl jött meg, nem sokkal Paqout előtt ért célba.
„Ha húsz év múlva megkérdezik, hogy hogy sikerült befejeznem az esős Roubaix-t, nem akartam volna azt mondani, hogy feladtam. Folyamatosan motiváltam a körülöttem lévő srácokat is, hogy érjünk célba.”
„Igen, a nevemmel ellátott zuhanykabinban tusoltam le. És ha bárki más benn lett volna, kirugdostam volna onnan a fenébe” – mondta nevetve.

Niki Terpstra

Fotó: Other Agency

A betegek: Greg Van Avermaet, Matteo Jorgenson és Nils Eekhoff

Mindhárman nekivágtak a versenynek, mindhárman korán támadtak és mindhárman rosszul lettek verseny közben. Van Avermaet 32. lett, több, mint kilenc perc hátránnyal, Eekhoff pedig 46., több, mint 12 perccel lemaradva. Pedig a holland sokáig elöl volt Florian Vermeersch-el, jött azonban egy hirtelen megzuhanás.
„Nem éreztem jól magam, jött fel az epe és hánynom kellett” – mesélte Eekhoff, aki 2017-ben győzött az U23-asok között. „Most elszalasztott lehetőségnek érzem a dolgot.”
„Később hasmenésem is volt, mégis, ezt a 46. helyet egyelőre inkább csalódásnak érzem. Ha nem éreztem volna ilyen rosszul magam, sokáig kitarthattam volna elöl. Pedig olyan jól indult minden. Magabiztos voltam, jól mentem a kockaköves részeken, nem is nagyon érdekelt, hogy vizesek voltak. Sajnálom, nem lesz minden évben ilyen esélyem.”
Van Avermaet is emésztési gondokkal küzdött, ő is többször hányt menet közben, de az esélyeit az is megpecsételte, hogy Max Walscheid bukott előtte, ami után ő maga is elesett.
„Ha ez nincs, előrébb lettem volna Vermeersch, Moscon és Van Asbroeck környékén. Szerencsém volt, hogy belekerültem a szökésbe, de aztán sok gondom volt a gyomrommal. Többször hánytam, és a végére már szinte semmi energiám nem maradt.”

Florian Vermeersch

Fotó: Getty Images

Jorgenson is jól kezdett, de aztán neki is beütött a krach, ő is rosszul lett menet közben. Végül 65.-ként jött meg, tizenhat percre a győztestől.
„Néha a természet megálljt parancsol, és olyankor nincs más választásod. Hat órán keresztül jött a számba a sár és tehénszar, ami megülte a gyomromat. Sajnos ez is a Roubaix. Sokáig ott voltam a győztes elmenésben, remélem, legközelebb tovább ki tudok tartani.”

Akikkel kibabrált a kerékpár: Yves Lampaert, Gianni Moscon, Sep Vanmarcke

Lampaert azt nyilatkozta, hogy úgy érezte, ő volt a legerősebb a mezőnyben, de valószínűleg Moscon sem érezte magát éppen gyengének. Úgy tűnt, az olasz meg is nyerheti a versenyt, a sors azonban közbeszólt. Pont akkor kapott defektet, amikor a dolgok eldőlni látszottak a javára. Másfél perces előnye volt, ami előbb a felére csökkent, majd egy bukás következtében teljesen elolvadt. Végül a negyedik helyen zárt, Lampaert pedig eggyel mögötte.
„Ha kritikus pillanatokban kapsz három defektet, és végül ötödikként végzel, akkor szerintem elmondhatod, hogy erős voltál” – mondta Lampaert. „Amikor Van der Poel támadott, ott voltam a kerekén. De aztán defektet kaptam a kockaköves szektor közepén. Csalódott vagyok, de ilyen a Roubaix. Három defekt, amikor ennyire van lábad…”

Gianni Moscon

Fotó: Getty Images

A 23. helyen záró Vanmarcke is megkapta a szokásosnak mondható pechadagját. Neki is volt három defektje, és kétszer kerékpárt is kellett cserélnie.
„Sajnálom, hogy nem lehettem ott a végén, mert különben jó erőben voltam. A szerencse nem az én oldalamon állt. Három defekt, egy bukás, egy cipőcsere és egy leesett nyeregtartó. Amíg lehetett, visszaküzdöttem magam, egy ponton azonban már nem tudtam.”

Aki két lábon, futva is nyomta: Kévin van Melsen

Ugyan nem jutott el a velodrome-ig, de Van Melsen története se semmi. Nem akármilyen balszerencse sorozat az övé sem.
„Buktam, volt két defektem és egy törött nyergem. Negyven kilométerrel a cél előtt nem volt senki, aki segítsen nekem. Így aztán megtettem két kilométert futva. Csalódott vagyok, de ez van.”
via HLN
Paris - Roubaix
Nem azért kell két Paris-Roubaix, hogy a feministák végre befogják a szájukat
16/10/2021 16:50
Paris - Roubaix
A Roubaix meglepetésemberéről a többiek azonnal tudták, hogy nem teljesen normális
12/10/2021 14:30