Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Roubaix meglepetésemberéről a többiek azonnal tudták, hogy nem teljesen normális

Kálmán Laci

Publikálva 12/10/2021 - 16:30 GMT+2

Barátai szerint a Paris-Roubaix idei második helyezettje két lábbal áll a földön, és nem fenyegeti az a veszély, hogy a fejébe szálljon a dicsőség.

Florian Vermeersch (Lotto Soudal). París-Roubaix 2021

Fotó: Getty Images

Florian Vermeersch még csak az első szezonját tölti a profik között, azonban a Roubaix-n elért második helyével máris jelezte, hogy ő bizony komolyan gondolja ezt az egészet.

Érthető módon az utóbbi egy hétben jóval nagyobb figyelmet kapott, mint korábban. Vele együtt edzőcsapata, a Polderblues is, melynek rajta kívül tagja még Brent Van Moer, Viktor Verschaeve, Sander De Pestel és Alex Colman.
Ők nagyjából mind egykorúak, egy helyről származnak, gyakran találkoznak edzéseken kívül is, és sokszor még nyaralni is együtt mennek.
„Alexet 2019 óta ismerem, de a Polderbules-nak csak 2019 óta vagyok tagja” – mondta Vermeersch.
„Florian nagyszerű srác” – mondják a többiek. „A Lotto Soudal fiataljaival váltott cyclocross-ról országútra. Gyorsan rájöttünk, hogy nem teljesen normális.”
A profi kerékpárosok haverokból összeverődött edzőcsapatainak általában spéckó nevei vannak. Csak példaként, Greg Van Avermaet gyakran teker a ’Gyöngyhalászok’ nevű csapattal.
De a Polderblues vajon miért Polderblues?
„Az apám lótenyésztéssel is foglalkozik” – mondta Van Moer. „Polderblues Istálló a hely neve. Amikor elkezdtünk tekerni, általában ott találkoztunk, onnan indultunk. Aztán ez lett a neve a WhatsApp-csoportunknak, valahogy így kezdődött.”
Mind az öten azt mondják, iszonyatosan motiváló együtt edzeni.
„Támogatjuk és hajtjuk egymást előre” – mondta Van Moer. „Mindannyian jó versenyzők vagyunk, ha nem így lenne, nem tudnánk ösztönözni egymást. Persze, ha valaki közülünk második lesz a Roubaix-n, az még nagyobb lökést ad.”
„Meg önbizalmat is ad” – tette hozzá Verschaeve. „Junior korunkban Sander nyert nagyon korán nagy versenyeket. Mi meg azt mondtuk, hogy ha ő képes rá, akkor mi is megpróbálhatjuk. Aztán egy hét múlva Brent is nyert valamit. És így tovább. Van persze versengés is köztünk, de igazából mindenki a maga útját járja.”
„A többiek valahogy automatikusan jobbá tesznek téged” – emlékszik vissza Vermeersch az első U23-as edzőtáborára a Lottónál. „Az elején megnéztem az edzésóráimat, meg a kilométereket, és rájöttem, hogy basszus feljebb kell lépnem.”
Azt mondják a srácok, hogy könnyebb meghozni bizonyos áldozatokat, ha csapatban edzel.
„Ha aznap nem érzed annyira jó passzban magad, nem mondhatod, hogy oké, ma kevesebbet tekerek. Olyan meg, hogy mindenkinek kollektíve szar napja van, elég ritka.”
Mindannyian egyetértenek abban, hogy Colman az első reggel, ő a legfrissebb, ő riasztja a többieket.
„Ez így van, és ha megkérdezem, hogy mikor indul, akkor általában fél óráig nem jön válasz, majd bejelentkezik szinte az ajtóm elől” – mondta Vermeersch. „Ilyenkor tudom, nincs mese, öltözni kell.”
Bár az edzések borzasztóan komolyak és kemények, a srácok rengeteget nevetnek közben.
„Nincs szükségem partikra, mert a barátaim ugyanazt csinálják, mint én: versenyeznek. Így aztán minden nap kerózni járok a barátaimmal. Sokan kérdezik, hogy miről beszélgetünk közben. A helyzet az, hogy néha akár egy óráig is csönd van, máskor meg öt órán keresztül úgy dumálunk, mintha csak egy kávézóban ülnénk.”
Bár a kiugró sikert most Vermeersch érte el, a többiek egybehangzó véleménye szerint De Pestel közülük a legtehetségesebb.
„Elmondok egy sztorit” – kezdte Vermeersch. „Egyszer nálunk voltunk, majd elindultunk valahová meginni valamit. Odaadtam nekik a szüleim egyenes kormányú versenykeróját, én egy montin ültem, Sandernek pedig csak egy városi bringa jutott. Colman előresprintelt, én tettem rá a kereket és próbáltam valahogy tartani a lépést, aztán jött Sander és elment mellettünk úgy, hogy közben a mobiljával filmezett minket. Na, ennyit erről.”
A fő téma persze most Florian második helye a csapaton belül.
„Nekem volt egy megérzésem. Mondtam is a többieknek, hogy szerintem Florian csinál valami extrát, úgyhogy nézzük együtt a versenyt” – mondta Van Moer.
„A barátnőm is megérzett valamit” – mondta Verschaeve. „Reggel 6-kor már fenn volt, elment tortát venni. Iszonyú izgatott volt. Miközben én azt gondoltam, hogy Florian szerez majd némi tapasztalatot egy korai szökéssel, de többre nem számítottam.”
„Igen, de tudtuk, hogy pocsék idő lesz, ami remek hír volt Floriannak, hisz a mezőny fele meg volt rémülve” – mondta Van Moer.
„Tudtam, hogy a cross-os tapasztalata előnyt jelenthet. Egyenesen mindenki tud menni vizes kockaköveken, na, de kanyart venni?!” – hangsúlyozta Colman.
„Egy pillanatra azt gondoltam, akár nyerhet is” – tette hozzá De Pestel.
picture

Florian Vermeersch

Fotó: AFP

Vermeersch elég hamar letette a névjegyét a profik között. Szerzett egy bronzérmet az U23-as időfutam vb-n, aztán meg jött a Roubaix. A gyorsan jött sikerek után akár el is szállhatna magától, de a többiek szerint nem az a fajta.
„Láttam nyilatkozni Floriant a Roubaix után. Eltűnődtem, hogy vajon örül-e egyáltalán a második helynek. Ez Florian” – mondta Van Moer, miközben a többiek egyetértően bólogattak.
„Igaz, lehet, hogy te ma már egy Rolex-ben jöttél volna” – reagált tömören Vermeersch, amire a mindenki hangos röhögésben tört ki.
Florian édesapja szerint a fia egy nap tutira megnyeri a Roubaix-t vagy a Flandriát.
„Jó hallani, amit apu mond, de egy kicsit elhamarkodottnak érzem. Sokat kell még fejlődnöm, de megteszek mindent, amit csak tudok. Meglátjuk, meddig jutok, anélkül, hogy túl nagy nyomást tennék magamra.”
Van Moer, aki Tourozott az idén, és előtte szakaszt nyert a Dauphinén, tudja, hogy jövőre még komolyabb elvárásokkal kell majd szembenézniük.
„Ami nélkül nem megy, az az ambíció. Ott kell, hogy legyen az érzés, hogy ha második tudsz lenni, akkor győzni is tudsz.”
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés