Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sztár lehetsz, ha vb-t nyersz, de ez közel sem garancia

Szabó Bence

Frissítve 23/09/2022 - 12:30 GMT+2

Az évezred korosztályos világbajnoki érmeseit megvizsgálva kiderül, hogy egy nagy eredmény egyáltalán nem garancia a sikerre. Még az idősebb u23-asok közül is csak minden hatodikból lesz húzóember a mezőnyben, igaz, ő legalább jó eséllyel lesznek tartósan a World Tour-mezőny tagjai. A juniorok esetén erre alig van garancia, a befutottak aránya épp annyi, mint az elkallódó pályafutásoké.

Yevgeniy Fedorov

Fotó: AFP

Minden hatodik érmes lesz csak sztár, a juniorok harmada pedig gyorsan a süllyesztőbe kerül.
Miből látszik, hogy valakiből jó versenyző lesz? A kérdés persze csalóka, a választ pedig rengeteg oldalról meg lehet közelíteni. Azt gondolhatnánk viszont, hogyha más nem, egy korosztályos szinten szerzett világbajnoki érem biztos jele a későbbi sikernek. Most, hogy a wollongongi vb-n ezek a számok lényegében lefutottak (a női junior mezőnyverseny van még hátra), a sajtó és a rajongók pedig a jövő lehetséges sztárjaiként kezdik kezelni a győzteseket, aktuális foglalkozni a témával. Pláne, hogy a valóság elég vegyes képet mutat.
A kérdésnek részletesen a Het Nieuwsbladnál jártak utána. A belga lapnál megnézték, 2000 óta hogyan teljesített az összes korosztályos (u23-as vagy junior) érem birtokosa, azzal a megkötéssel, hogy utóbbi kategóriában csak 2018-ig vették figyelembe az eredményeket. Összesen 108 u23-as és 102 junior érmet szerző versenyző karrierjét vizsgálták meg, négy kategóriába – sztárok, sikeres és sikertelen karriert befutók, valamint a teljes kudarcot vallók – sorolták a bringásokat. Nos, az összkép meglehetősen vegyes lett.
A legfelső kategóriába, vagyis a sztárok közé azokat a versenyzőket sorolták, akik profi karrierjük során világbajnoki aranyat szereztek, győzni tudtak egy nagy klasszikuson, vagy legalább három szakaszt nyertek háromheteseken.
picture

Nibalit vagy Cancellarát aligha kell bárkinek bemutatni…

Fotó: AFP

Értelemszerűen ebben a halmazban bukkannak fel a legnagyobb nevek. Fabian Cancellara, Vincenzo Nibali, Caleb Ewan, John Degenkolb, Matej Mohoric, Mads Pedersen vagy épp Mathieu Van der Poel, mind világbajnoki érmesek voltak valamelyik korosztályban. Ők azonban a kivételek. A statisztika azt mutatja, hogy az érmes juniorok csak 14%-a lesz sztár, de az u23-asok közt is csak 16% az arány. Jobbak az esélyek, ha valaki többször is dobogóra áll, de garancia nyilván akkor sincs arra, hogy meghatározó tagja lesz a mezőnynek.
Jóval többen vannak azok, akik sikeres profi pályafutást tudhatnak maguknak. Ebbe a kategóriába – amihez 5 World Tourban eltöltött év, vagy aktív kerettagság kell - tartozik az u23-as érmesek több mint fele (56%) és a juniorok bő harmada (36%). Ők a mezőny szerves részei, mint Tony Gallopin vagy Ryan Mullen, vagy voltak a maguk korában, mint Taylor Phinney vagy Lars Boom. Ráadásul többen, főleg a fiatalok közül még simán léphetnek feljebb is, Lenny Kämnát, Max Schachmannt, Stefan Bisseggert vagy Brandon McNultyt néhány év múlva nyugodtan sorolhatjuk majd akár a sztárok közé.
Nagyjából minden ötödik (22 és 17%) vb-érmes korosztályos versenyző viszont nem ragad meg a mezőny legmagasabb szintjén. Ők ugyan profinak álltak, és tartósan azok is maradtak, de a WT-ba legfeljebb rövid időre kerültek be. Épp ezért sokat nem is mondhat a nevük, de cáfoljon ránk, aki emlékszik Jonathan Bellisre, Jukka Vastarantára, William Walkerre. Kristoffer Halvorsen neve talán még ismerősen csenghet, ő szupertehetségként megfordult az Ineosnál és az EF-nél is, de manapság egy szinttel lejjebb, az Uno-X-nél sem kiemelkedő versenyző.
picture

Kristoffer Halvorsen pályájának csúcsa az u23-as világbajnoki arany volt.

Fotó: AFP

Végül ott vannak azok, akiknek minden rosszul alakult. A sikeres karrierek arányánál már feltűnhetett, hogy a juniorok száma jóval alacsonyabb, ez pedig itt köszön vissza igazán. Míg a vb-érmes u23-asoknak csak 13% kerül végleg a süllyesztőbe, addig a juniorok közel harmada (28%). Ezek a versenyzők vagy tipikus egyszeri csodák voltak (elvégre a vb cím egy napon dől el…) vagy komoly balszerencse érte őket a karrierjük során.
Néhányuk sorsa egészen tragikus vagy elrettentő lett. Dmytro Grabovskyy hiába volt sztár a fiatalok között, egy rövid Quick-Stepes szerződés után alkoholproblémákkal küzdött, 2017-ben pedig alig 31 évesen teljesen elszegényedve meg is halt. Mark Jamieson szexuális zaklatásért, Jack Bobridge drogcsempészetért ült, míg az ausztrál Campbell Flakemore karrierjét a honvágy, a belga Martijn Degreve-ét a rengeteg esés tette tönkre.
Az tehát egyértelműen látszik, hogy egy korosztályos világbajnoki érem egyáltalán nem garantál később biztos sikert, de a körülmények persze sokat számítanak. Aki u23-ban áll dobogóra, nagyobb eséllyel fut be legalább átlagos profi karriert, mintha ugyanezt juniorként éri el, aki pedig több érmet is szerez, annak kisebb eséllyel lesz később teljes kudarc a pályafutása.
Ennek fényében érdemes nézni az idei eredményeket. Simán lehet, hogy az érmesek közt a jövő sztárjait látjuk. De jóval nagyobb az esélye annak, hogy nem…
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés