Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vb-aranyát is elvehették volna, végül „csak” százezrekbe fájt a bajnok túl hosszú zoknija

Szabó Bence

Frissítve 29/09/2022 - 12:58 GMT+2

Annemiek van Vleuten törött könyökkel nyert világbajnoki aranyat, de egy kelleténél narancsosabb mez és egy hosszú zokni miatt az is benne volt a pakliban, hogy elveszik tőle a győzelmet. Végül megúszta pénzbüntetéssel, amit három nagy kör megnyerése után vélhetően nem okoz majd gondot számára kifizetni.

Annemiek Van Vleuten

Fotó: AFP

A mez sem stimmelt, a zokni is hosszú volt, jött is a büntetés.
Annemiek van Vleuten világbajnoki címét egy darabig nem fogjuk elfelejteni. A holland bringás Wollongongban úgy nyert aranyérmet a női mezőnyversenyen, hogy néhány nappal korábban a csapatidőfutamon eltörte a könyökét, a nyeregből is alig tudott kiállni, szinte egész nap csapattársát segítette, az utolsó kilométeren egy támadással mégis meglepte a riválisokat.
Tökéletes nap és tökéletes győzelem volt számára, leszámítva egy apróságot. Már a közvetítésben is feltűnő volt a jelenet, amikor Van Vleuten alig 20 kilométer után hátrament a csapatkocsihoz, majd hosszú egyeztetés után egy kabátot fölvéve távozott. Mint kiderült, ennek nem az volt az oka, hogy fázott, hanem valójában a zsűri büntetését akarta elkerülni.
A holland ugyanis az időfutamon használt egyberuhában tekert, ami viszont egy pár árnyalattal elütött a csapattársai új, megszokott narancs helyett fehérszínű mezétől. Ez a rajtban még nem zavart senkit, később viszont figyelmeztették, hogy valamit kezdjen a problémával. Végül utólag 500 svájci frank büntetést kapott ezért.
Itt viszont nem ért véget a (rendkívül jelentős) szabályok körüli mizéria. Van Vleuten ugyanis a zokniját is magasabban viselte, mint azt a szabályok megengedik, amit az UCI-nál az utóbbi években tudjuk jól, hogy elég komolyan vesznek. A hivatalos szabályok szerint kizárás is járhat egy ilyen vétségért, többen a Twitteren reklamáltak is ezzel kapcsolatban a verseny után.
picture

Annemiek Van Vleuten

Fotó: Getty Images

Végül azt a versenybírók is beláthatták, hogy egy ilyen döntéssel maguknak és a sportnak árthatnának a legtöbbet, de büntetlenül azért nem hagyták a dolgot: újabb 200 svájci frank büntetést szórtak ki Van Vleutenre. Az aranyérmes versenyző így összesen 700-at fizetett vissza a kasszába, ami csütörtöki árfolyamon épp nagyjából 300 ezer forintnak felel meg.
Persze ha valakinek, Van Vleutennek nem okozott gondot ezt kifizetni. A világbajnoki győzelemért ugyan csak 8000 euró pénzdíj járt, a holland az év során megnyerte a Girót, a Tour de France-t és a Vueltát is, a női mezőny legjobbjaként pedig szinte egyedüliként keres a férfiak közt is kiemelkedőnek számító összeget.
Meg persze, ha nem így lenne is mondhatná, hogy egy ilyen győzelem bármenyi pénzt megért.
Forrás: eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés