Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dráma és dominancia - a legjobb pillanatok az évből, ami ismét mérföldkő lett a női országúti kerékpározásban

Gecsei Dina

Frissítve 01/01/2024 - 21:53 GMT+1

A 2023-as szezon a női országúti kerékpárosoknál is hozott néhány igazán emlékezetes pillanatot, rengeteg elképesztő párharcot, izgalmas befejezést, és persze egy már-már félelmetes dominanciát is: az SD Worx versenyzői szinte letarolták a mezőnyt.

Kopecky a világbajnok, az SD Worx majdnem a teljes dobogót elvitte

Aki figyelte az idei női bringás szezont, egy igazi vad utazáson van túl: az SD Worx háziversenyétől a Strade Bianchén, a roubaix-i táncos bulin át a Vuelta vitatott pisiszünetén keresztül a sportág új királynőjének megkoronázásáig sok minden történt, amire érdemes lesz visszaemlékezni évek múlva is.
Voltak versenyzők, akik uralták a címlapokat, Lotte Kopecky és Demi Vollering már biztosan beírta a nevét a kerékpározás történelemkönyvébe, és sok olyan emlékezetes pillanatot is láthattunk, amivel a sportág női fele egy (vagy több) szinttel magasabbra léphetett. Nézzük, mi történt a csajoknál 2023-ban!

BLANKA!

Természetesen ha 2023-ról és a csajokról van szó, nem mehetünk el Vas Blanka szezonja mellett: az SD Worx 22 éves versenyzője júniusban megszerezte az első győzelmét a World Tour-sorozatban, amikor a svájci körön szakasz nyert, sőt, mivel a nyitóetapon jött a siker, még a sárga trikót is felvehette. Ezután otthon is meglett a dupla: a mezőnyversenyben és az időfutamban is ő lett a magyar bajnok, így újabb szezon következhet neki a piros-fehér-zöld trikóban. Ezt követően még a nyáron jött az igazi nagy dobás, amikor a Giro d'Italia Donnén Blanka elsőként gurult át a célvonalon a 8. szakaszon Sassariban. Ó, és akinek még ez sem lenne elég, Blanka Skóciában megkaparintotta a szivárványos trikót is: világbajnok lett az U23-asok között. Csak így tovább, Blanka!
picture

Felejthetetlen nap: megvan Vas Blanka első győzelme a World Tourban!

LESZÁMOLÁS A STRADE BIANCHÉN

„Gyilkosok vagyunk" – hangzott el Demi Vollering sajtótájékoztatóján, néhány órával azután, hogy áttekert a Strade Bianche Donne célvonalán, és éppen, hogy csak megelőzte csapattársát, Lotte Kopeckyt. Az a brutális, adrenalinnal teli sprint a két versenyző között, miközben a tűző toszkán nap a Piazza del Campo útjait perzselte, olyan emlék marad, ami a nézőknek biztos, hogy örökre az emlékezetébe vésődött.
Ebből a befutóból nem épp az a hibátlan PR-fotó lett, ahol kézen fogva vagy épp egymásra borulva teker át mosolyogva a két csapattárs a célvonalon, hanem egy meglepő és felejthetetlen csata csúcspontja, ami szépen meg is osztotta a kerékpáros világ véleményét.
picture

Demi Vollering és Lotte Kopecky befutója a Stradén

Fotó: Getty Images

Vajon Volleringnek és Kopeckynek a sportigazgatóktól kellett volna valamilyen utasítást kapni arra vonatkozóan, hogy kié lesz a győzelem, ha együtt érnek el a célig? Mert több forgatókönyv is működhetett volna, Kopecky, aki korábban már megnyerte a versenyt, akár át is adhatta volna a győzelmet Volleringnek, mintegy ajándékként, hogy megköszönje a holland versenyzőnek a fehér murvás utakon végzett kőkemény munkáját. Vagy maradt az a verzió, ami végül be is következett, hogy az út maga döntötte el, kié lesz a győzelem, és a versenyzők erejére bízta a sprintet.
Akárhogy is, a Strade Bianche Donne 2023-as kiadása a közelmúlt egyik legvitatottabb és legizgalmasabb versenye lett. A Vollering és Kopecky közötti feszültség a verseny végén (még az eredményhirdetés és a fotósoknak mosolygó arcok előtt) jól jellemezte mindazt, amit az SD Worx két versenyzője képvisel.
Győzelemre programozott, kőkemény profik, akiknek a célja csak a dobogó legfelső foka lehet.
Ez a verseny tökéletes példája volt annak, hogy miért a profi kerékpársport a világ egyik legbonyolultabb, legárnyaltabb és legérdekesebb sportja. Az egyéni és a csapatérdek örökös ellentéte: Vollering és Kopecky ugyanannak a csapatnak a tagjaként érkezett a Strade Bianchéra, mégis, hogyan várhatjuk el tőlük, hogy csapattársakként versenyezzenek, ha csak az egyikük állhat a dobogó legfelső fokára a végén?
picture

Kiélezett üldözés és elszabadult ló után őrült befutó a Strade Bianchén

BULI A ROUBAIX-N

Valahogy minden évben számíthatunk arra, hogy a Roubaix nem telik el eseménytelenül, a rajongók pedig képesek órákon át meredten bámulni a képernyőt. A csúszós kockaköveken borítékolva van a káosz, a bukások miatt a versenyzők egyszerre félik és tisztelik a Roubaix-t, az Észak Poklát mindegy, hogy ki nyeri meg, óriási tisztelet fogja övezni a tettét. Ugyanúgy, mint a srácoknál.
Bár mindenki, aki a magasba emelheti a híres macskaköves trófeát, jogosan teheti meg ezt, de azt elmondhatjuk, hogy a kanadai TikTok-királynőhöz, Alison Jacksonhoz hasonló Roubaix-győztest még nem pipáltunk.
picture

Őrült meglepetés - Alison Jacksoné a Paris-Roubaix női versenye

Kétségtelenül Jackson győztes ünneplése volt az, ami idén a Roubaix legnagyobb szenzációja volt, kezdve a célba érkezéskor mutatott vad táncával, folytatva a kanadai himnusz éneklésével, végül megspékelve a kockakő-trófea csecsemőként ringatásával. „Ez a kis kő itt, ni, remélhetőleg megtaníthatok neki néhány tánclépést" – viccelődött Jackson a verseny utáni sajtótájékoztatóján.
Jackson tiktokos tánca bejárta az internetet, de természetesen nem csak emiatt marad emlékezetes a 2023-as Roubaix.
Nagy változás történt abban is, hogy ahogy a női mezőny és ezzel együtt maga a női verseny is felzárkózott a férfiakéhoz, és a sok esetben náluk látott mintát követte: Jackson egy olyan, a verseny korai szakaszában kialakult szökésből győzött, ahol a nagy esélyesek közül egy sem volt ott. A kanadai győztes a verseny végén elárulta, hogy folyamatosan hergelte a szökevénytársait, hogy egészen a roubaix-i velodromig húzzák meg a kanyarokat, hogy ők sprintelhessenek a győzelemért.
A Paris-Roubaix két korábbi női kiadásakor a verseny a kifárasztásról szólt, a taktika másodlagos volt, az egyes versenyzők fizikai ereje (és persze némileg a szerencse) számított igazán. 2023-ban azonban Jackson győzelme megmutatta, hogy a női mezőny is máshogy áll már a pokolian kemény murvás szakaszokhoz és az egész versenyhez, így egy sokkal összetettebb és izgalmasabb verseny kerekedett belőle.
Figyelem, mindenki jelölje be a naptárában a dátumot, hátha újra egy ilyen jó versenyt láthatunk: 2024. április 6.
picture

Alison Jackson

Fotó: Eurosport

NINCS GOND AZ UTÁNPÓTLÁSSAL SEM

A 23 éven aluliak versenyének, a Tour de l'Avenirnek a női verziójára 2023-ban került sor először, sokan nagyon-nagyon régóta vártak rá. Hogy miért tartott 59 évig, mire bekerült a naptárba ez a verseny, jó kérdés, de hálásak lehetünk azért is, hogy most már létezik, és elgondolkodhatunk azon, hogy milyen fontos előrelépés ez a női kerékpársport egészének fejlődése szempontjából.
Bár van néhány csapat, például az AG Insurance-NXTG, és néhány verseny, például a Watersley Ladies Challenge, amely megpróbál lehetőséget teremteni a 23 év alatti női versenyzőknek is, még mindig egészen más az utánpótlás helyzete a nőknél, mint a férfiaknál.
Jelenleg a legtöbbek számára a junior korosztályból kilépve az az egyetlen út, hogy egyenesen az elit versenyzésbe csöppennek, így egyetlen telük marad arra, hogy megszokják a hosszabb versenytávokat, meg egyáltalán a felnőtt mezőny tempóját. Emiatt sok nő kiszáll a sportágból, mert az eredmények nem jönnek azonnal a profik között, nem tudnak megélni a versenyzésből, és még jól el is veszítik a motivációjukat.
Emiatt a Tour de l’Avenir Femmes létrehozása egy különösen pozitív lépés volt 2023-ban a női kerékpározás fejlődésében, végre lett egy olyan verseny, ahol a 23 év alatti csajok megmérettethetik magukat a velük egykorú és tapasztalt versenyzőkkel.
Az első verseny pedig egyből egy elég kemény mezőnyt vonzott, bizonyítva az esemény iránti igényt és szükségszerűséget.
picture

Anna Shackley

Fotó: Getty Images

A győzelmet végül Shirin van Anrooij szerezte meg, megelőzve Anna Shackley-t (aki az SD Worx színeiben versenyez, és általában a nagyobb sztárok segítőjeként tűnik fel). Bár ezek a versenyzők már a WorldTour-csapatokhoz szerződtek, van Anrooij elmondta, hogy az, hogy olyan magasan jegyzett versenyzők, mint ő maga, eljöttek a l'Avenirre, megadta a versenynek „azt a figyelmet, amire az első kiadásként annak szüksége volt".
Való igaz, hogy az esemény rengeteg médiavisszhangot kapott, a rajongók is szerették, és remélhetőleg az évek múlásával tovább fog nőni a népszerűsége.

EGY NAGY HALOM SZERETET

Minden az Omloop het Nieuwsbladon aratott győzelemmel kezdődött: egy olyan szezont láthattunk, ami kétségkívül Lotte Kopecky pályafutásának egyik legemlékezetesebb évei között ott lesz majd egyszer. Az SD Worx versenyzőjének szezonja kifogástalanul alakult – az Omloop után megvédte a címét a Flandrián, majd második lett az Amstel Gold Race-en, aztán megnyerte az Internationale LOTTO Thüringen Ladies Tourt, és ismét duplázott a belga országos bajnokságon – megnyerte az országúti versenyt és az időfutamot is.
picture

Lotte Kopecky

Fotó: Getty Images

Viszont a Tour de France volt az a verseny, ahol igazán megcsillant Kopecky lélegzetelállító ereje és sokoldalúsága; az egykor a klasszikusok specialistájának tartott lány a nyitószakasz megnyerése után hat napon keresztül viselte a sárga trikót, végül a Col du Tourmalet-n sikerült megkapaszkodnia az összetett esélyesek csoportjában, így nem vesztett túl sok időt, és a második helyen zárta a versenyt.
Ezután sem állt le: Kopecky egyenesen Glasgow-ba repült, hogy a szivárványszínű mezek egész sorozatát gyűjtse be a világbajnokságon. A legértékesebb ezek közül a vb országúti mezőnyversenyének győzelméért járó trikó volt, amit Kopecky egészen domináns teljesítménnyel szerzett meg, az ügyesség és erő tökéletes kombinációjával rázta le a riválisait a kemény belvárosi pályán.
Tette mindezt úgy, hogy a verseny előtt egyébként ő volt a favorit, a nyomás és az elvárások súlya azonban nem nyomta össze. 28 évesen olyan mentális erőt mutatott, amit bárki megirigyelhetne.
picture

Kopecky a világbajnok, az SD Worx majdnem a teljes dobogót elvitte

Kopecky lenyűgöző éve a bringán még inkább lenyűgözőnek tűnik, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen személyes küzdelmeken ment keresztül, miután márciusban hirtelen elvesztette testvérét, Seppe Kopeckyt. Alig négy nappal a bátyja halála után az összetört Lotte rajthoz állt a belga Nokere Koersén, majd meg is nyerte azt, méghozzá egy hihetetlen, gyász táplálta szóló győzelemmel.
Kopecky verseny után mutatott érzelmei azt is megmutatták, hogy milyen ember ő valójában, és onnantól nem is volt kérdés, hogy miért drukkol neki annyi ember minden egyes alkalommal, amikor a rajtvonalhoz állítja a kerékpárját.
picture

Testvérét gyászolva, leszegett fejjel győzött Vas Blanka csapattársa

KÖNNYEK A TOURMALET TETEJÉN

Kevés olyan hegy van a világon, amelynek olyan aurája és legendája van, mint a Col du Tourmalet-nek. A Tour de France legendás emelkedőjének története egészen 1910-ig nyúlik vissza, a Tour 10. szakaszáig, amikor a győztes Octave Lapize azt kiabálta a verseny szervezőinek, amikor áthaladt a célvonalon, hogy „Vous êtes des assassins! Oui, des assassins!" (magyarul: „Gyilkosok vagytok, igen, gyilkosok!”). Annyira kemény volt a szakasz, hogy inkább tűnt emberkínzásnak, mint kerékpárversenynek.
Azóta olyanok hódították meg a Tourmalet-t, mint Chris Froome, Geraint Thomas vagy épp Thibaut Pinot az emlékezetes győzelmeikkel. Amikor az ASO bejelentette, hogy a Tourmalet része lesz a női Tournak is, óriási előrelépésnek tűnt azzal, hogy a női mezőny jelenlegi versenyzői is megkapják azt a lehetőséget, hogy saját történelmet írjanak egy ilyen ikonikus hegyen.
Maga a szakasz nem okozott csalódást, amit Kasia Niewiadoma támadása tett izgalmassá a Tourmalet előtti völgyben, ahol úgy tűnt, hogy a Canyon//SRAM versenyzője gyorsan lehagyja a favorit Demi Volleringet és Annemiek van Vleutent is. Niewiadoma a Col d'Aspin lejtőjén lefelé haladva szinte varázsolt: a lengyel versenyző minden egyes hajtűkanyart ügyesen és elegánsan vett, és pusztán kivételes technikai képességeinek köszönhetően el is tudott szakadni a többiektől.
Végül Vollering volt az, aki a Tourmalet csúcsán, a hihetetlenül baljós ködben győzött, Niewiadoma lett a második, a címvédő Van Vleuten pedig a harmadik, több mint két perccel Vollering mögött.
A szakasz a szezon egyik sorsdöntő pillanata volt, amely az őrségváltást mutatta: Van Vleutent, miután évekig a női mezőny legjobb hegyi menője volt, a kedvenc terepén a fiatalabb riválisa, Vollering verte meg.
A sűrű köd és a záporok csak még drámaibbá tették a jelenetet, Niewiadoma pedig a célba érkezéskor összeesett az aszfalton, és azt kiáltotta: "F*ck!". Vollering érzelmi reakciója sem maradt el a versenytársétól, könnyek között hálálkodott mindenkinek az összes verseny utáni interjújában.
Úgy érezte, hogy ez egy igazán fontos pillanat volt a sportág történetében, amelyre sokáig emlékezni fogunk. Valószínűleg így is lesz.
picture

A Tourmalet döntött, Vollering agyonverte a mezőnyt

DE MI (DEMI!) JÖHET MÉG EZUTÁN?

A káosz, a dráma, az intrika és a rivalizálás kusza keverékéből egy versenyző biztosan volt, aki sértetlenül került ki, mégpedig Demi Vollering.
A holland versenyző 2023-ban tanúsított állandósága és ereje lenyűgözte a rajongókat, míg a versenytársaknak nem egyszer okozott fejfájást – Vollering nyugodtan és magabiztosan lépett be a női kerékpársport legújabb szupersztárjának szerepébe.
picture

Demi Vollering és Lotte Kopecky

Fotó: Getty Images

A világverő SD Worx vezetőjének az eredményeitől bárkinek leesik az álla: megnyerte a Strade Bianchét és mindhárom ardenneki klasszikust, a holland országúti bajnokságot, a Vuelta Burgost, a Tour de Romandie-t és természetesen a Tour de France-t (nem is beszélve a rengeteg dobogós helyezéséről).
Ha emelkedőkről van szó, úgy tűnik, a holland versenyzőt nem lehet legyőzni, még Van Vleutennél is erősebbnek bizonyult, aki sokáig verhetetlen volt az emelkedőkön.
Miközben pletykák keringtek a csapatok közötti rivalizálásról vagy a versenyeken történő sportszerűtlen pisiszünetekről, Vollering úgy tűnik, hogy ezekre egy dologgal válaszolt: az elképesztő eredményeivel.
Mivel Van Vleuten 2023 végén visszavonult, a kérdés továbbra is fennáll: van-e valaki, aki 2024-ben képes lesz legyőzni Volleringet, vagy egy újabb szezon elé nézünk, amikor az SD Worxnek nem lesz ellenfele?
Bizonyára vannak más csapatok, például a Movistar, a Canyon//SRAM és a Lidl-Trek, akik készen állnak arra, hogy letaszítsák Demit a trónról, de vajon sikerülhet nekik? Soha nem volt még izgalmasabb időszak a női kerékpározásban, és nagyon úgy tűnik, 2024-ben még erre is tehetnek egy lapáttal a csajok.
picture

SD Worx

Fotó: Getty Images

Forrás: részben Rouleur
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés