Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy pisiszünet döntötte el a Vueltát, dráma lett belőle

Szabó Bence

Publikálva 08/05/2023 - 09:24 GMT+2

Demi Vollering hiába nyert két hegyi szakaszt a vasárnap véget érő női Vueltán, szombaton rossz helyen állt félre, a riválisai pedig ezt kihasználva úgy leszakították, hogy végül elbukta az összetettet. Közte és a győztes Annemiek van Veluten között végül alig kilenc másodperc döntött, ennek fényében különösen érdekessé válnak a szombati történések.

Demi Vollering

Fotó: AFP

Az íratlan szabályok nem zavarták a világbajnok csapatát.

Az országúti kerékpárnak megvannak a maga íratlan szabályai. A Tour de France utolsó szakaszán már senki nem támad azért, hogy előrébb kerüljön összetettben. A sprinternek joga van odaférnie a saját felvezetőemberének kerekére.
Az összetettet éllovasának járó trikót pedig tisztelet övezi, ha az azt viselő versenyző önhibáján kívül bukik, vagy mondjuk megáll elvégezni a kisdolgát, bevárják… legalábbis általában, ugyanis időről-időre vannak, akik másképp értelmezik ezeket a kereteket. Ebből pedig többnyire nagy felzúdulás van, mint az most a női Vueltán is történt.
A Vuelta Feminina hatodik szakaszának elég tiszta erőviszonyok mentén futott neki a mezőny. A Vas Blankát is a soraiban tudó SD Worx kapitánya, Demi Vollering az előző napon nagyon magabiztos erőfölénnyel nyert hegyi befutót, fel is vette az összetett vezetőjének járó piros trikót. Előnye ugyan nem volt nagy a második pozícióban lévő világbajnok, Annemiek van Vleuten előtt, de szinte senki nem gondolta, hogy a dombos hatodik etapon fordulhatna az összetett.
Van Vleuten csapata, a Movistar viszont másképp látta. A spanyol sornál jól ismerték a szakasznak otthont adó Cantabria útjait és úgy gondolták, lesz lehetőség az oldalszélben megszakítani a mezőnyt. Így is történt, nagyjából hetven kilométerrel a cél előtt a Movistar tempót váltott, Vollering pedig hirtelen nem volt ott az élmezőnyben.
Csakhogy ennek oka volt. A holland versenyző ugyanis néhány perccel korábban állt félre pisilni, a tempó pedig azelőtt gyorsult fel elöl, mielőtt visszaért volna. A különbség gyorsan perc fölé nőtt, Van Vleuten pedig az első emelkedőn maga is megindult, így a szakasz innentől egy 50 kilométeres üldözőversennyé változott.
Vollering végül a riválisok többségét beérte, Van Vleuten és a szakaszgyőztes Gaia Realini azonban elöl maradt, előbbi pedig a bő egy perces különbségnek hála átvette az összetett vezetését is. A SD Worx versenyzője ezután érthetően nem volt boldog a célban.
„Mindent megtettek, hogy elvegyék tőlem a piros trikót. Ez élsport, nem vártam senkitől odaajándékozott győzelmet, de ilyet tenni… sajnálatos.”
Annemiek Van Vleuten at the finish of Stage 7 of La Vuelta Femenina 2023, from Pola de Siero to Lagos de Covadonga, May 07, 2023 in Lagos de Covadonga, Spain
A Movistarnál teljesen másképp látták az eseményeket. Sebastian Unzue, a csapat vezetője szombat délután Twitteren fejtette ki, hogy előzetesen eltervezték a támadást, a riválisok pedig csak magukra haragudhatnak, hogy rossz helyen álltak meg. Példának felhozta, hogy egy nappal korábban az ő versenyzőjük, Liane Lippert is így járt, mégsem reklamáltak a szakasz után.
Ezzel nagyjából megegyezett Van Vleuten véleménye is.
"Néhány lány megállt pisilni, de a csapat már eltervezte, hogy megindulunk az oldalszélben. A verseny része, hogy akkor állsz meg, amikor belefér, nem pedig az oldalszeles szakasz előtt.”
Az SD Worx-nél viszont nem igazán értették ezt a magyarázatot. Anna van der Breggen sportigazgató szerint az adott részen nem is oldal, inkább szembeszél fújt – ezt nagyjából az adatok is alátámasztják – Vollering szerint pedig a tempó nyugodt volt a mezőnyben, amikor hátramaradt. Ezt nekünk Vas Blanka is megerősítette.
„Az, hogy Annemiek azt mondja, ez tervezett támadás volt, érthető. De az egész olyan véletlenszerűnek tűnik
- mondta Vollering.
Innen vágtunk neki a vasárnapi szakasznak. Vollering már szombaton érezve az erős lábait, bosszút ígért, az utolsó etap emelkedője, a legendás Lagos de Covadonga pedig erre tökéletes terepet biztosított. Az SD Worx versenyzője hamar támadásba is lendült az emelkedőn, Realinivel közösen pedig 5,5 kilométerrel vége előtt leszakították Van Vleutent. Elkezdődött a vánszorgó üldözőverseny, aminek a vége nagyon drámaian alakult.
Vollering egy kis lejtmenetben otthagyta Realinit és megnyerte a szakaszt, ami azt jelentette, hogy a jóváírásnak hála 1:05 előnyre volt szüksége a nagy riválissal szemben. Az utolsó pillanatig kérdéses volt a helyzet, de Van Vleuten végül megjött 56 másodperc lemaradással, így 9 másodperc előnnyel behúzta az összetettet.
Vollering arcára a befutó után kiült, mennyire csalódott az eredménnyel.
picture

Vollering győzött a legendás Covadongán, Van Vleutené a Vuelta összetettje

A holland versenyző viszont néhány perccel később már kicsit semmitmondó, de nagyvonalú interjút adott, nem is nagyon forszírozva az előző napi történéseket.
“Boldog vagyok a szakaszgyőzelemmel. Nehéz nap volt, a csapat pedig keményen dolgozott, volt mit jóvátennünk tegnapról. A két szakaszgyőzelem szép, az összetett is szoros volt, szerintem ha a tegnapi nap másképp alakul, azt is megnyertük volna. Sajnálom, hogy tegnap nem küzdhettem a legjobbakkal.”
A két versenyző között aztán a dobogón sem volt konfliktus: a kézfogás megvolt, ha látszott is, hogy nem nagy a barátság.
A történtek fényében különösen érdekes lesz a július végén kezdődő Tour de France Femmes, ahol Vollering és Van Vleuten megint egymással küzdhet majd a győzelemért.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés