Mostanra talán sikerült is elhinnie, hogy ismét világbajnok lett.
„Még mindig nem hiszem el” – mondta Annemiek van Vleuten, miután 2019 után megszerezte második világbajnoki címét a nők országúti mezőnyversenyében. „Még mindig azt várom, hogy majd jön valaki, és közli, hogy nem is igaz az egész. Az egész napot Marinnéért dolgoztam végig, de aztán a végén hirtelen ott találtam magam az első csapatban. Az egyetlen esélyem az volt, ha nyitok egy hosszút. Arra számítottam, hogy a mögöttem lévő sprintercsoport utolér, de végül nem jöttek meg. Hihetetlen volt.”
Van Vleuten nem volt messze attól, hogy rajthoz se álljon a szombati mezőnyversenyben, mivel szerdán bukott, és könyöktörést szenvedett a csapatidőfutamban.
Kerékpár
Három éve kick-boxra akart váltani, idén a szezon legeredményesebb kerékpárosa lett
18/11/2022 - 09:05
„Kegyetlen volt az egész nap, mert nem állhattam ki a nyeregből, ugyanis nem tudtam terhet rakni a könyökömre. Általában ezt csinálom, főleg egy olyan pályán, mint a mai volt. Ráadásul a lábaim nagyon elszálltak az emelkedőkön.”
„Most világbajnok lettem törött könyökkel is. Az előző vb-címem után, 2020-ban nem tudtam elégszer viselni a trikót a covid miatt, most azonban igyekszem majd ezt sokkal jobban kiélvezni.”
Van Vleuten, akinek egyébként a 2023-as lesz az utolsó szezonja, nem ünnepelt a célba érkezés után. Nem véletlenül.

Annemiek van Vleuten

Fotó: Getty Images

„Az utolsó kilométerig fel sem merült bennem, hogy esetleg megnyerhetem a versenyt. Mielőtt eltört a könyököm, az volt a terv, hogy két kapitánnyal indulunk. Aztán jött a törés, ami miatt iszonyú csalódott voltam. Minden reggel úgy ébredtem, hogy Úristen, ez egy rémálom. A sérülés után a győzelemre nem is gondoltam. Minden tervem szertefoszlott, nagyon szomorú voltam. De aztán összeszedtem magam, és arra gondoltam, hogy kihozhatok még valamit a vb-ből, ha segítem Marinnét.”
„Most meg itt állok világbajnokként, és viselhetem a trikót az utolsó szezonomban. Ez így egy elég komoly sztori. Az is ott volt a fejemben, hogy valaki talán ott van elöl, annyira nem akartam elhinni ezt az egészet. Ezért nem is ünnepeltem a célba érkezéskor. Úgy éreztem, ez egész egyszerűen nem lehet igaz.”
„A bukásom után titokban már a jövő évi világbajnokság útvonalát kezdtem el nézni. Láttam, mennyi szint van benne, ami egyértelművé tette a számomra, hogy az idei volt az én nagy esélyem. Nagyon boldog vagyok, hogy jövőre egy teljes szezont ebben a trikóban tekerhetek.”
Van Vleuten az idén szinte mindent megnyert, ahol elindult. Hogy mást ne mondjunk, a Girót, a Tourt, a Vueltát, és most a világbajnokságot is. A sokszoros világbajnok Marianne Vos is meglepődött honfitársa győzelmén.
„Ez nagyon nem volt benne a pakliban. Reggel mondta, hogy majd meglátja mennyire tud menni magáért és a csapatért. Verseny közben aztán láttam, hogy jó erőben van, és hogy egész jól tolerálja a fájdalmat.”

Annemiek Van Vleuten

Fotó: Getty Images

„Aztán úgy döntött, hogy feláldozza az esélyeit, és nagyot ment értem, az utolsó emelkedőn is ő diktálta a tempót nekem. Aztán Ellen van Dijk is próbált nekem segíteni. Utána pedig a végén láttuk, ahogy feltűnik Annemiek. Váratlan volt, de szép, amit csinált.”
A kulcs az lehetett, hogy Vos nem bírta, és nem tehetett mást, elengedte a versenyt. Ettől függetlenül nem volt csalódott az eredménnyel.
„Lehet, de neki ezt mindenképp meg kellett próbálnia. Nekem pedig nem ment, elfogytak a lábaim. Boldog vagyok. Ennél őrültebb dolgokat is megéltünk már a holland csapattal. Valahol Annemiek győzelme meglepetés, valahol azonban nem, láttunk már sok mindent.”
via nieuwsblad.be
Országúti Világbajnokság
Vb-aranyát is elvehették volna, végül „csak” százezrekbe fájt a bajnok túl hosszú zoknija
29/09/2022 - 10:56
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03