Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt

Nagy Benjámin

Frissítve 28/09/2022 - 10:13 GMT+2

A rádió használata körüli vita időről időre előbukkan, pláne olyan fontos pillanatoknál, mint egy olimpiai vagy világbajnoki mezőnyverseny. A wollongongi vb-n például egyáltalán nem tudta az üldözőcsoport, hogy hányadik helyért megy a sprint a végén – csak azt, hogy Remco Evenepoel nagy előnnyel hazaért, de azt már nem, hogy a szintén nagy értékkel bíró ezüst- vagy bronzérem a tét számukra.

Valter Attila a mezőny közepén. (Valter Attila)

Fotó: facebook

A legextrémebb eset nyilván a tavalyi tokiói olimpia női versenye és Anna Kiesenhofer szólógyőzelme, ami után az ezüstérmes Annemiek van Vleuten úgy nyilatkozott: a rádió hiánya néha érdekesebbé, de sokkal inkább zavarosabbá teheti a versenyeket, pláne úgy, hogy a vb-t és az olimpiát kivéve az egész szezonban használhatják.
A wollongongi világbajnokságon a Remco Evenepoel mögött második és harmadik helyen végző Christophe Laporteés Michael Matthews sem tudta pontosan, hányadik helyért sprintelnek, a legjobban viszont a szintén ezzel a sorral, azaz Valter Attilával együtt megérkező Wout van Aert (4. hely) és Tadej Pogačar (19. hely) mérgelődött.
„Rádió nélkül dráma az egész, és azt mondom, a rádió nélküli versenyzésnek már nincs értelme. Végül negyedik lettem, de fogalmam sem volt, hogy a 10., a 15. vagy a második helyért sprintelek. Csak a befutó után, Christophe-tól tudtam meg, hogy ő második lett. Kár, mert megvoltak a lábaim ahhoz, hogy Remco mellett én is dobogóra álljak.”
Pogačar szerint az Evenepoel elleni harcot nem befolyásolta a rádió hiánya, hiszen a motoros táblákról és a csapatkocsihoz hátragurulva tudták, mekkora a belga előnye, de így is káosz volt a végjáték.
„Tényleg nem tudtuk, hányadik helyért megyünk, én szentül hittem, hogy legjobb esetben a top10-ért. Wouttal együtt próbáltuk elkapni az előttünk haladó csoportot, ami sikerült is, de hogy ez érmeket érjen… még azt sem tudtuk, hol van Jan Tratnik, csak hirtelen megpillantottuk őt úgy 100 méterrel a cél előtt. Szomorú vagyok, hogy végül üres kézzel kellett távoznunk.”
picture

Wout Van Aert és Tadej Pogačar

Fotó: Getty Images

Valter Ati a vb-ről szóló beszámolójában szintén említést tett a rádióról.
„Az utolsó két körben már tényleg csak a legjobbak maradtak a mezőnyből, de, hogy pontosan hányan voltak előttünk, és mennyire, azt nem tudtuk. Megértem, aki szerint a rádiózástól unalmasabb a verseny, lehet igazuk is van, de azért azt jó tudni, hogy mi folyik körülötted. Már gyakorlatilag “feladta” a csoport, nem tudtuk, hányadik helyért harcolunk, amikor az utolsó pár kilométeren megláttuk a kocsikat és egy bolyt előttünk…”
Könnyen lehet, hogy az UCI-nak hamarosan felül kell vizsgálnia a témát…
forrás: részben VeloNews
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása