Négy óra. Tom Pidcock pontosan ennyi időt töltött kerékpáron az olimpiai bajnoki címe másnapján. Már nem montit használt, hanem országútin ült. Hisz a következő célja az augusztus 14-én kezdődő Vuelta. Tadej Pogacar még a végső győzelemre is esélyesnek tartja, bár a 21 éves brit versenyző nyilván még a tapasztalatszerzés céljából megy a spanyol körre.

Azt viszont nyilván nem lehet teljesen kizárni, hogy a hihetetlenül sokoldalú Tom Pidcock valamikor a jövőben tényleg megnyerhet egy nagy körversenyt.
"Két évvel ezelőtt láttam Tomot a Tour d'Alsace-on. Már akkor érezni lehetett rajta, hogy nem egy átlagos versenyző” - meséli Kurt Van De Wouwer, a Lotto Soudal sportigazgatója.
Olympic Games
A furcsa szervezés tette tönkre a Quick-Step versenyzőjének olimpiáját
11/08/2021 14:45
"Volt egy sorsdöntőnek tűnő emelkedő, a Ballon d'Alsace, aminek a lábánál elesett, és elég sok időt vesztett. Aztán elkezdett felzárkózni. De olyan tempóban, hogy úgy tűnt, a többiek valósággal egy helyben tekernek.”
Pidcock a bukás ellenére megnyerte az összetettet, tavaly pedig nagyon meggyőző teljesítménnyel húzta be az U23-as Girót.
Azt eddig is tudtuk róla, hogy elképesztően, van der Poel-hoz hasonlóan sokoldalú. Sőt, a nála 5 évvel idősebb holland versenyzőt már meg is előzte, hisz montiban megnyerte az olimpiai bajnoki címet. Azt a versenyt, ami van der Poel nagy álma volt már évek óta. Amiért idő előtt dobta a Tourt, és ahol – ha nincsenek az érthető szponzori igények – talán el sem indult volna.
„Az utolsó szakaszon ketten voltunk elmenésben és lenyűgözött az, ahogy Tom viselkedett velem az Apricán”- meséli a tavalyi U23-as Giroról Henri Vandenabeele, aki jövőre már a DSM felnőtt sorát erősíti.
„Tényleg igazi bajnokként viselkedett. Mondta nekem, hogy dolgozzunk össze, sokat fog segíteni, de ne reménykedjek abban, hogy ajándékba kapom a győzelmet. Neki ugyanis kell a szakasz. Valóban sokat vállalt, ami nekem nagyon jól jött, hisz az összetett dobogóért harcoltam.”
Pidcock augusztus 14-én tényleg ott lesz a Vueltán, de még mielőtt valaki nagy eredményt várna tőle, gyorsan jegyezzük meg, hogy kizárólag segítő lesz az Ineos-ban.
„Azt már a rajt előtt szögezzük le, hogy az összetett egyáltalán nem lesz cél Tom számára” – mondta Kurt Bogaerts, a brit versenyző edzője. „Figyelni és tanulni megy a Vueltára, szerencsére lesz kitől, hisz Yates, Carpaz és Bernal is ott lesz a csapatban. Nyilván nem fogja behúzni a féket, ha lesz esélye valamelyik szakaszon, de alapvetően segítőként számolnak vele. Fiatal még, és bár nagy eredményekre lehet képes, nem kell élete első háromhetesén nagy elvárásokkal kínozni.”
„Hihetetlenül robbanékony, amit a crossból hoz, a rövid emelkedőkön nagyon komoly megindulásokra képes. Nem lassú a sprintekben, egyetlen gyenge pontja talán az időfutam. De abban a számban is nyert vb-t a junioroknál, szóval annyira nem rossz. Bár a világ legjobbjaival szemben azért még nagy hátrányban lenne egy hosszú, és sík egyenkéntin” – mondta róla Kurt Van De Wouwer.
Bogaerts szerint jövőre biztosan fordulóponthoz érkeznek, hisz Pidcocknak idővel választania kell. Három szakágban ugyanis nem lehet a csúcson.
„A legfontosabb az, hogy arra menjen rá, és azt csinálja, ami őt boldoggá teszi. Lépésről-lépésre haladunk, először megnézzük mit tud olyan egyheteseken, mint a svájci kör vagy a Dauphiné. Ameddig ott nem versenyképes, nem kell a háromheteseken gondolkodnia. Azért is lesz lépéskényszerben, mert ha a hosszabb hegyeken versenyképes akar lenni, akkor önkéntelenül is veszíteni fog a robbanékonyságából, az meg később a cyclocrossban fog hiányozni. Ismerem őt, ha nem húzunk rá kényszerzubbonyt, nagy dolgokra lehet képes.”
Forrás: HLN.be
Olympic Games
Minden apa ilyen udvarlót szeretne a lányának - Filippo Ganna, aki aranyig vitte a pályaválogatottat
05/08/2021 18:20
Olympic Games
Döbbenetes utolsó körös fordítás az aranyért, és bukással eldőlő bronzmeccs a pályakerékpárosoknál
04/08/2021 10:03