Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Az egész egy kisebb katasztrófa volt” – A furcsa szervezés tette tönkre a Quick-Step versenyzőjének olimpiáját

Szabó Bence

Frissítve 11/08/2021 - 16:49 GMT+2

A szigorú szabályok és a szervezők nagyon megnehezítették Stybar tokiói napjait.

Zdenek Stybar

Fotó: Getty Images

Nem az első történet kerül elő a tokiói bringaversenyek szervezési problémáiról. Ezúttal Zdenek Stybar mesélte el, a szigorú szabályok miatt milyen abszurd helyzetekbe került a Japánban töltött napok során.

Van, hogy az igazán jó sztorik nem feltétlenül onnan kerülnek elő, ahol számítanánk rájuk. A Cyclingweekly újságírója sem azért hívta fel a Quick Step versenyzőjét, Zdenek Stybart, hogy az olimpián tapasztaltakról beszélgessenek. Az interjú témája eredetileg a cseh bringás cyclocrossos kapcsolata lett volna, a játékok csak egyfajta udvarias beszélgetésindítóként merültek fel. Ami azonban elhangzott, sokkal érdekesebb volt a tervezettnél.
Stybar részvétele az olimpia országúti mezőnyversenyén gyakorlatilag az elejétől teljes káoszba fulladt. A cseh versenyző egy mallorcai edzőtábor után érkezett meg Japánba, néhány nappal később, mint honfitársai a válogatottban. Elsőre úgy tűnt, óriási szerencséjére. Az egyik csapattag, Michal Schlegel ugyanis pozitív koronavírustesztet produkált, így az egész válogatott karanténba került, kivéve persze Stybart, aki nem érintkezett velük.
„Először azt gondoltam, szerencsés vagyok. Aztán viszont teljesen egyedül voltam a hotelben és más nemzetektől kellett segítséget kérnem. Ekkor jöttem rá, hogy mekkorát tévedtem. Három órányira voltam az izolációban lévő csapatomtól, akik azért lettek volna itt, hogy segítsenek. Rengeteget beszéltünk telefonon, de nem igazán tudtak tenni semmit.”
Ez már önmagában is elég rosszul hangzik, de nem feltétlenül lett volna tragédia. Egy Stybarhoz hasonló rutinos versenyzőnek megvannak az ismerősei a mezőnyben, pár napot könnyen kihúzhatott volna más csapatok támogatásával. Ezt azonban hivatalosan a járványügyi szabályok nem engedték.
„Sok mindenki segített, tényleg igazi csapatmunka volt. A szabályok miatt viszont mindenki aggódott. Nagyon furcsa helyzet volt, de arra jó, hogy rájöjjek, mennyi barátomra számíthatok. Ha bajban vagyok, a kerékpársport egy kis világ, ennyi év után pedig van pár barátom, aki ki tud segíteni.”
picture

Stybarnak ennyi év után bőven akadnak barátai a mezőnyben

Fotó: AFP

A cseh versenyző megpróbáltatásai azonban nem értek véget a helyettes masszőrök és segítők felhajtásával. A verseny előtti napon hirtelen hívást kapott, hogy azonnal pakoljon össze és térjen vissza az olimpiai faluba (a kerékpárosok szállása eredetileg nem ott volt). Este 8:30-kor érkezett meg a helyszínre és csekkolt be, annak ellenére, hogy tudta, alig 12 óra múlva már jelentkezhet is ki.
„Azt sem tudtam, hogy el tudok-e majd jutni a rajthoz, mert valakinek el kellett volna vinnie. Kértem egy kocsit, de magam nem vezethettem, mert nem volt biztosításom. Rengeteg ilyen apróság állt össze egy nagy bonyodalommá.”
A problémát aztán az oldotta fel, hogy a cseh csapat a verseny reggelén negatív tesztet csinált, így kiszabadultak a karanténból. A szerelők és segítők innen óriási rohanás közepette összekészítettek mindent és a helyszínre vitték a két megmaradt a versenyzőt.
Úgy tűnt, a végére csak helyreáll minden. Stybarnak azonban még a verseny kezdete után sem volt szerencséje. Egyetlen megmaradt csapattársa ugyanis bekerült a nap szökésébe, a cseh versenyző így teljesen magára maradt a mezőnyben (is).
„Nagyon meleg nap volt, szóval az, hogy nem volt mellettem senki, konstans fel-alá ingázást jelentett a kocsihoz és vissza. Ketten tudtok váltva menni kulacsokért, így viszont folyton egyedül csináltam.”
Stybar érkezése Tokióba (Fotó: iSport.cz)
Stybar végül 35. helyen zárt, de legalább befejezhette a versenyt és nem gyűlt meg a baja a szervezőkkel, mint például Valter Atinak. Tapasztalata az olimpiáról összességében így sem valami pozitív, pedig elmondása szerint mindig különleges versenyként tekintett a játékokra:
Mondjuk úgy, az egész egy kisebb katasztrófa volt. Elég nagy kár, hogy átrepülsz a fél világon, hogy ilyenek történjenek veled, amikre semmi ráhatásod nincs. A nagy várakozás, amit megélsz, egy óra alatt semmivé lesz.
Forrás: Cyclingweekly
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés