Az olasz négyes világcsúccsal nyerte az aranyérmet a férfi csapat üldözőversenyben, amely az egyetlen éremosztás volt szerdán a tokiói olimpia pályakerékpáros versenyeiben.

A finálé mindkét résztvevője emlékezetes körülmények között harcolta ki részvételét az aranycsatában. A kedden rendezett első fordulóban az olaszok több mint két másodperccel tekertek a dánoknak tavaly világbajnoki címet jelentő 3:44.672 perces időn belül, 3:42.307 perccel állított fel új világcsúcsot Simone Consonni, Francesco Lamon, Jonathan Milan és az országúton időfutam-világbajnok Filippo Ganna. A világbajnok dánok és a címvédő britek párharcában egy körrel a négy kilométeres táv vége előtt a dánok utolérték a két társáról leszakadó britet, akit az élen haladó dán bringás hátulról elütött, és mindketten kizuhantak a pályáról. A futamot nem tudták befejezni, ám később a zsűri hivatalosan is megítélte az utolérést és továbbjuttatta a skandinávokat.
Így az aranyért a vb-címvédő dánok és a friss világcsúcstartó olaszok vívtak emlékezetes csatát: a sokáig gyorsabb olasz kvartett nyolcszáz méterrel a táv vége előtt egymásodperces hátrányba került, azonban - akárcsak egy körrel korábban - hatalmasat hajrázva diadalmaskodott. Dánia is az egy napja felállított világcsúcsnál jobb időt tekert, ám így is elmaradt a 64,856 km/órás átlagsebességgel 3:42.032 perces rekordot tekerő olaszoktól.
Kerékpár
Tíz statisztika, ami jól mutatja Evenepoel klasszisát
30/09/2022 - 15:22

Fordítás, világcsúcs - ettől a versenytől bele lehet szeretni a pályakerékpározásba

A harmadik helyért az ausztrálok és az új-zélandiak csatáztak, a két és fél kilométerig kiélezett versengés akkor dőlt el, amikor az egyik új-zélandi bukott, talpon maradt társait pedig gyorsan utolérték az ausztrálok.

Ráfutott csapattársára, csúnyát bukott az új-zélandi

Eredmények, pályakerékpár (Izu Velodróm):
férfi csapat üldözőverseny, olimpiai bajnok:
  • Olaszország (Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon, Jonathan Milan)
  • 2. Dánia (Lasse Norman Hansen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg Madsen, Rasmus Pedersen)
  • 3. Ausztrália (Kelland O'Brien, Sam Welsford, Leigh Howard, Lucas Plapp, csere: Alexander Porter)
döntő:
Olaszország 3:42.032 perc - világcsúcs
Dánia 3:42.198
a harmadik helyért:
Ausztrália - utoléréssel
Új-Zéland
Forrás: MTI
Országúti Világbajnokság
Óriási meglepetés a vb-n: Tobias Foss nyerte az időfutamot!
18/09/2022 - 07:33
Kerékpár
„Ha nincs hibátlan napod, ezen a szinten nem nyersz” – Filippo Ganna háromszoros világbajnok lehet
17/09/2022 - 08:33