A 137 kilométer hosszú, 2692 méter szintkülönbséget magába foglaló távon 67 kerékpáros állt rajthoz. Öten szinte rögtön az éles rajtot követően elszöktek, csoportjuk kilenc perc feletti előnyt dolgozott ki, amely végül döntőnek bizonyult. Bár közülük ketten leszakadtak, hárman hosszú ideig kitartottak elöl.

A sort az utolsó 60 kilométeren felváltva támadta az előzetesen legerősebb nemzetnek tartott holland négyes, amelyben ott volt a legutóbbi két aranyérmes, a 2012-ben Londonban bajnok Marianne Vos és a címvédő, világbajnok Anna van der Breggen, az Európa-bajnok Annemiek van Vleuten és az idei Liege-Bastogne-Liege-en győztes Demi Vollering.
A szökésből két bringást 4,5 kilométerrel a cél előtt befogott az összes esélyest magában foglaló mezőny. A záró bő 40 kilométerre egyedül elöl maradó Anna Kiesenhofer viszont nagy szenvedések árán, ám végig kitartott a hátul diktált nagy tempó ellenére. Így a 30 éves osztrák időfutambajnok óriási meglepetésre megnyerte a versenyt, majd a célbaérést követően a végletekig kimerülve rogyott a Fudzsi Nemzetközi Motorsport Versenypálya aszfaltjára.
Olympic Games
A furcsa szervezés tette tönkre a Quick-Step versenyzőjének olimpiáját
11/08/2021 14:45
Az utolsó kilométereken a mezőnyből sorra indultak a támadások, az ezüstöt végül van Vleuten, a bronzot pedig az olasz bajnok Elisa Longo Borghini szerezte meg.
A viadal krónikájához tartozik, hogy többször akadtak problémák az időkülönbségek közlésével, így a versenyzők sem mindig voltak tisztában az aktuális állással.
A nők időfutamát - miként a férfiakét - szerdán rendezik, előbbiek egy, utóbbiak kért kört teljesítenek a 22,1 kilométer hosszú pályán.
Eredmény, országúti kerékpár, női mezőnyverseny (137 km):
olimpiai bajnok: Anna Kiesenhofer (Ausztria) 3:52:45 óra
2. Annemiek van Vleuten (Hollandia) 1:15 perc hátrány
3. Elisa Longo Borghini (Olaszország) 1:29 p h.
MTI
Olympic Games
Minden apa ilyen udvarlót szeretne a lányának - Filippo Ganna, aki aranyig vitte a pályaválogatottat
05/08/2021 18:20
Olympic Games
Döbbenetes utolsó körös fordítás az aranyért, és bukással eldőlő bronzmeccs a pályakerékpárosoknál
04/08/2021 10:03