Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Akkor leszel igazi profi, ha lenyomtad a Flandriát

Bodnár Gergő

Frissítve 22/03/2022 - 16:29 GMT+1

Majdnem huszonkét perces hátránnyal Kevin Vermaerke lett az utolsó helyezett a szombati Milánó-Sanremón. A DSM amerikai versenyzője Kragh segítőjeként vágott neki a 300 kilométeres távnak, de az utolsó harmincasra már egyedül maradt. Vermaerke a flamand családi szálról, a belga útleveléről és az egykor egész jó szinten tekerő édesapjáról is mesélt.

Kevin Vermaerke - fotó: instagram.com/kvermaerke/

Fotó: Instagram

Hat óra negyvennyolc perces idő és utolsó hely a Sanremón. De legalább befejezted. Milyen volt?
Hol kezdjem? Ez volt az első Sanremóm. Életemben eddig csak egyszer mentem 250 kilométernél hosszabb versenyen. És most, ellenőrizve a Garminomat, 301 kilire jött ki az egész. Hadd mondjam el gyorsan, ez azért nagyon sok. Túl sok. És még csak nem is voltam a legjobb formában. Az elmúlt egy hónapban koronám és influenzám is volt.

Azért csak ott voltál a rajtnál.
Igen, mint segítő. Kragh volt a csk, egész nap neki dolgoztam. Védtem a széltől, és visszahoztam a mezőnyre, miután megállt pisilni. Tudom, ez nem hangzik túl hősiesen, de az ilyen versenyzőkre is szükség van. Amint elértük Capo Bertát, teljesen kész voltam. Onnantól volt még harminc kilométer a célig.
Tudtad, hogy van egy rövidebb út Sanremóba? A Poggio lábánál maradsz a főúton, nem kanyarodsz fel, és percek alatt a célban vagy.
Ááá, ez eszembe sem jutott. Több mint hat órán át szenvedtem, és azt gondoltam, hogy elvégeztem a melót, szóval innen már betekerek. Miután leszakadtam, tényleg minden egyes métert élveztem, és teljesen nyugodtan tekertem fel a Cipressára meg a Poggióra. Évekig néztem ezt a versenyt a tévében, az volt a minimum, hogy eljutok a célig.
A jegyzőkönyv kedvéért: a hivatalos eredmények szerint az utolsó helyezett neve mellett egy amerikai zászló látható, de ez lehetett volna...
..igen, akár egy belga zászló is, mivel kettős állampolgár vagyok. Ez különösen hasznos az európai utazások során. Még akkor is, ha egy percig sem éltem Belgiumban. De az édesapám flamand származású.
Arról az ágról mindenki belga?
A nagyapám Zottegemben nőtt fel, de 21 éves korában Dél-Afrikába költözött, hogy új életet kezdjen. Nyitott ott egy pékséget, ami elég nagy sikerrel futott. Apám Dél-Afrikában született, és ott ismerkedett meg az anyukámmal, aki amerikai volt és tanítani ment az országba. Összetalálkoztak, aztán lett két gyerekük. Mi is Dél-Afrikában születtünk, de nagyon fiatalon Amerikába költöztünk. Én már Kaliforniában nőttem fel.
Egy flamand srác, aki a Malibu Beachen edz. Nem rossz.
Pontosan. Egész Los Angelesben ez a legjobb hely az edzésre. Még Froome és Geraint Thomas is odajött, amikor kint voltak. Időnként egy-egy híresség is szembejön tekerés közben, nagyon király hely.
Régebbi újságcikkek szerint az apukád, Anthon Vermaerk versenyzett. Nem is voltak rossz eredményei.
Léteznek még erről újságcikkek? Az komoly. Ha tényleg nagy tehetségként írtak róla, akkor biztosan jól is ment. Azt tudom, hogy jó időfutamos volt és juniorban még belga bajnoki címet is szerzett.
Furcsa, hogy nem sokat tudni róla. Miért nem lett profi?
A kerékpározás akkoriban elég más volt. Amikor idősebb lett, felnyílt a szeme és látott dolgokat. Ha az ember a közeg része akart maradni, akkor szinte muszáj volt részt vennie bizonyos „programokban”. Ha érted, mire gondolok… Ezt pedig ő nem akarta. És időközben megismerkedett anyuval, más dolgok kezdték érdekelni, de szerencsére átadta nekem a sportág szeretetét.
Kevin Vermaerke
Vannak még rokonok Flandriában?
Természetesen. Unokatesók, akik anno aput is „befogadtak” amikor ide jött versenyezni. Velük én is jóban vagyok, csomót segítenek. Írd csak le, hamarosan meglátogatom őket, mert indulok pár belga egynaposon. Szóval Dirk és Brenda ott Zottegemben, készüljetek, érkezem!
Állítólag még egy kicsit flamandul is beszélsz?
Próbálkozom, de nem vagyok a legjobb (itt a HN újságírója megjegyzi, hogy Kevin nagyon szépen beszél). Még 2019-ben elvégeztem online egy holland nyelvtanfolyamot, de ettől még tartom: nem könnyű jól beszélni. Azért szerencsére még manapság is ragad rám egy-két új szó.
Azért annak csak örülsz, hogy ott lehetsz a Flandrián?
Ne is mond, egy családi álom válik valóra. El sem hiszed, mennyire izgatott már mindenki. Mostanában állandóan azt hallom, hogy akkor leszek igazi profi, ha lenyomtam a Flandriát. Remélem, hogy a Milánó-Sanremónál jobban fogok menni, bár az nem lesz túl nehéz. 🙂
(Forrás: nieuwsblad.be)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés