Tour de France - A sárga trikós Van Aert szóló szökéssel lepte meg a mezőnyt

A hétfői szünnap után kedden a Calais-ból induló 171,5 kilométeres etapon hat negyedik kategóriás emelkedő megmászása várt a mezőnyre, amíg célba ért Dunkerque-ben.
Az előző két etapot szökésben töltő, pöttyös trikós dán Magnus Cort a francia Anthony Perez társaságában tekert el a mezőnyből több mint hét percre. Cort az eddigi szakaszokon mind a hat emelkedőt megnyerte, ezúttal ehhez további ötöt csapott hozzá, mielőtt lemaradt Perezről. Ezzel a Tour összetettjét 1959-ben, a hegyi pontversenyt hatszor megnyerő Federico Bahamontes csúcsát döntötte meg. Igaz, a 94. születésnapját szombaton ünneplő spanyol kiválóság 1958-ban ért fel elsőként az első hét hegyre, amikor az emelkedők besorolásában nem létezett negyedik kategória.
Vuelta a España
Quintana mégsem indul a Vueltán!
TEGNAP - 11:49
Perezt az utolsó emelkedőn érték utol, amelyen a Jumbo-Visma kezdett rombolásba és tépte szét a sort, a munkát pedig a sárga trikós Van Aert fejezte be, aki tíz kilométeres szóló támadást vállalva mindenkit maga mögött hagyott.

A Jumbo-Visma megcsinálta a show-t, a sárga trikós Van Aert szólóban nyert szakaszt

Az előző három etapon egyaránt második belga kiválóság időfutammenő kvalitásait kihasználva maga mögött tudta tartani az összerázódó sprintvonatokat. Még arra is volt ideje a kifejezetten a pontverseny zöld trikójáért harcba szálló Van Aertnak, hogy repülő madár szárnymozdulatait imitálva ünnepelje pályafutása hetedik Tour-szakaszgyőzelmét.
A második helyért vívott sprintben honfitársa, Jasper Philipsen bizonyult leggyorsabbnak, aki abban a tévhitben ünnepelte részsikerét néhány másodpercig, hogy az első helyet szerezte meg. Harmadikként a Jumbo-Visma másik bringása, a francia Christophe Laporte ért célba, kevéssel megelőzve a 35. születésnapját éppen kedden (ma) ünneplő norvég Alexander Kristoffot.
Van Aert a különidőnek és a jóváírásnak köszönhetően növelte előnyét az összetettben.

Van Aert három 2. hely után szökésből nyert, Philipsen benézte a befutót - Összefoglaló

Eredmények:
4. szakasz, Dunkerque-Calais, 171,5 km:
  • 1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:01:36 óra
  • 2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 8 másodperc hátrány
  • 3. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) azonos idővel
  • 4. Alexander Kristoff (norvég, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
  • 5. Peter Sagan (szlovák, TotalEnergies) a. i.

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Van Aert 13:02:43 óra
  • 2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 25 másodperc hátrány
  • 3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 32 mp h.
Szerdán a Lille Métropole és Arenberg Porte du Hainaut közötti 154 kilométer - benne 11 kockaköves szektorral 19,4 kilométeren át - vár a 109. Tour de France mezőnyére.
(MTI)
Vuelta a España
Közvetítések, sztárok, a legfontosabb szakaszok – minden, amit a 2022-es Vueltáról tudni szeretnél
TEGNAP - 10:24
Tour de France
Utólag zárták ki a Tour de France hatodik helyezettjét
TEGNAP - 15:38