Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bukás, könnyek és egy váratlan wc-szünet – Van der Poel őrült napja a világbajnoki címig

Kálmán Laci

Frissítve 08/08/2023 - 10:44 GMT+2

Vitán fölül Mathieu van der Poel volt a legerősebb vasárnap a világbajnokság mezőnyversenyében, így a holland teljesen megérdemelten szerezte meg a világbajnoki címet. Még a dobogón mellette álló két nagy rivális, Wout van Aert és Tadej Pogačar is ezt hangsúlyozta. Örült verseny volt egy váratlan wc-szünettel és bukással tarkítva, de ezen a napon senki és semmi nem tudta őt megállítani.

Harmincnyolc év után holland arany, Van der Poel az új világbajnok!

Tavaly óta ez a világbajnokság járt a fejemben.
Fontos azzal kezdeni, hogy ezúttal Matheu van der Poel jól aludt a vb mezőnyversenyét megelőző estén, ami egyértelműen látszott is vasárnap. És nem csak a versenyen látszott, hanem már a rajt előtt is abból a széles mosolyból, amivel várta, hogy végre elinduljanak.
Tavaly ugye ez nagyon nem volt így. Fiatalok zajongtak éjjel a szállodai szobája előtt, Van der Poel balhézott is velük, így aztán alig aludt valamit, és nyilván kialvatlanul ébredt. A versenyről pedig beszélni sem nagyon érdemes, nem ment végig, korán feladta.
Az idén volt egy kis fennakadás a verseny első harmadában, aktivisták ugyanis odaragasztották magukat az úthoz, ami miatt nagyjából 50 percet állt a mezőny.
„Itt volt is egy kis fennforgás Mathieu számára” – mesélte nevetve Koos Moerenhout, a holland csapat edzője. „WC-re kellett mennie, és nem csak pisilni, azt hiszem. Sürgető volt a dolog, és ott volt egy ház, úgyhogy bement. Nagyon hálásak vagyunk ezért azoknak az embereknek."
picture

Hiába a bukás, Mathieu van der Poel egészen simán nyert meg az országúti világbajnokság mezőnyversenyét Wout van Aert és Tadej Pogacar előtt.

Fotó: AFP

„Pontosan így történt” – mondta Van der Poel. „Benn voltam egy ideig. Ilyesmi előfordul, és nem én voltam az egyetlen. És ha már itt tartunk, én is köszönöm azoknak az embereknek, akik beengedtek egy kis időre az otthonukba.”
David és Shona Findlay. Így hívják azt a házaspárt, akikhez Van der Poel bekéredzkedett.
„A felségemmel kinn álltunk, és néztük a versenyt” – mesélte David. „Láttuk, hogy valami tiltakozás miatt megáll az egész mezőny. Nem sokkal később megjelent a holland edző, és megkérdezte, hogy néhány versenyző esetleg használhatná-e a mosdót. A következő pillanatban pedig már az egész holland csapat ott állt az előszobánkban, és arra várt, hogy sorra kerüljön a wc-n.”
„Mind nagyon barátságos, nagyon rendes srácok voltak. Az is egyértelmű volt, hogy Van der Poel nem pisilni jött be, hanem ennél nagyobb dologról volt szó” mondta David nevetve.
Dolguk végeztével, valamint a tiltakozók félreállítása után a mezőny végre tovább indult. Még Glasgow előtt történt, hogy Van der Poel visszacsúszott egy kicsit a mezőnyben, és előtte valahol megszakadt a sor. Szerencsére azonban a holland csapattársak gyorsan visszahozták őt az elejébe. Aztán ahogy elkezdték a városi körözést, már érezte, hogy ez bizony az ő napja lehet.
Pénteken még voltak bennem kétségek, őszintén nem tudtam, mennyi van bennem. De vasárnap egyből megvolt az érzés, hogy jó leszek.
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

"Szerintem a Tour miatt. Szokták mondani, hogy a Tour után egy-két héttel olyan érzésed van, mintha lenne egy extra sebességed. Plusz az is jó volt, hogy beteg voltam a Tour alatt, úgyhogy sosem toltam a maximumon. Megspóroltam egy kis energiát, ami most jól jött.”
A világbajnokság ezen a ponton amolyan eliminációs versennyé változott, ami nem volt feltétlenül rossz hír Van der Poel számára, A csapattársait ugyanis gyorsan elveszítette, volt, aki bukott, és volt, aki erőből szakadt le. 100 kilométerrel a vége előtt ez egy kicsit aggasztotta a szövetségi kapitányt.
„Az volt a terv, hogy egy kicsit tovább segítsük Mathieu-t” – mondta Moerenhout. „Bár később kiderült, ő ezzel a helyzettel is nagyon jól megbirkózott.”
Kétségtelen, Van der Poel rendkívül fegyelmezetten, nyugodtan és megfontoltan versenyzett. Később el is mondta, mi állt ennek a hátterében.
„Tavaly óta ez a világbajnokság járt a fejemben. Mindig is az volt a célom a karrierem során, hogy egyre erősebb és erősebb legyek.”
Négy körrel a vége előtt jött Alberto Bettiol támadása, az olasz előnye bő 40 másodperc is volt az élmezőnnyel szemben. Ellene szólt azonban, hogy egyedül volt elöl. Van der Poel nagyon nem bánta ezt a támadást.
picture

Mathieu Van der Poel

Fotó: Getty Images

„Nem véletlenül, hisz így a belgáknak dolgozniuk kellett, ami ideális volt Mathieu számára” – mondta Moerenhout. „Ők is elkezdtek kiszóródni, így szépen lassan mindenki a saját zsírján kellett, hogy menjen, és mi pont ezt akartuk.”
Azt, hogy közben a pálya egyes részein az eső is rákezdett, a hollandok szintén örömmel fogadták.
„Mathieu kerékpárkezelési képességeit figyelembe véve ez nem lehetett hátrány a számunkra.”
A hollandok jóslata bevált, a vágyuk teljesült. Bettiol mögött összeállt a négy legerősebb versenyző. Mads Pedersen, Tadej Pogačar, Wout van Aert és Mathieu van der Poel. Aztán 22-vel a vége előtt megfogták az olaszt, a holland pedig megérezte, hogy eljött az ő ideje. A támadása lenyűgöző volt.
„Egy ideje tudtam, hogy ott van a pálya legkeményebb része. Ezt követte egy lejtmenet, majd egy újabb emelkedő. Azt nem gondoltam viszont, hogy már az első támadásom ennyire hatékony lesz. De, amikor hátranéztem láttam, hogy senki sem tud velem jönni. Ez alaposan megdobta az önbizalmam.”
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Imago

Van Aert megpróbálta utolérni, de a holland egyre csak távolodott tőle.
Az előnye szép lassan hízott, már bő fél perc volt, amikor hirtelen megcsúszott és elesett. Egy pillanatra úgy tűnt, mindennek vége.
„Ez nem lehet igaz” – üvöltött Moerenhout a csapatkocsiban. Közben Van der Poel se nagyon tudta, mi történik vele.
„Őszintén szólva fogalmam sincs, mi volt. Csak arra eszméltem, hogy a földre kerültem. Még csak nem is kockáztattam, mert tudtam, hogy elég erős vagyok az emelkedőkön, hogy növeljem az előnyömet.”
Arra a nyugalomra és higgadtságra, ami egész nap jellemezte, itt volt a legnagyobb szükség. A holland nem esett pánikba, gyorsan visszapattant a kerékpárjára, és még mielőtt a riválisai megláthatták volna, ő már ismét a cél felé száguldott.
Hogy hogyan csináltam? Gondolom, az adrenalin. Ösztönből jött. És szerencsém is volt, éreztem, hogy a lábaim ugyanolyan erősek, mint előtte.
Ekkor a cipője keltett aggodalmat. Az is beütődött, és a csat kilazult rajta.
„De tovább tudtam menni. Hamar jött az üzenet, hogy az előnyöm ismét nő. Ez extra önbizalmat adott.”
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

Van der Poel iszonyatosan erős volt, a hátralévő kilométereken több, mint másfél percre növelte az előnyét. Az ellenfelek képtelenek voltak közelebb jönni. Így Joop Zoetemelk győzelme után 38 évvel ismét holland győztese lett a világbajnokság mezőnyversenyének.
„Ez egy egyedülálló, történelmi győzelem, kiabáltam neki, és igen, a könnyeim is kicsordultak” - mondta Moerenhout.
Semmi kétség, ez így valóban történelmi.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása