Ha eddig nem lett volna egyértelmű, most végképp az, legalábbis Bradley Wiggins szerint. Az Eurosport szakértői csapata a The Breakaway című műsorban beszélgetett az UAE Emirates mellett a Bora csapatával is hírbehozott Joao Almeidáról, aki Sam Bennettel együtt szinte biztosan elhagyja az év végén a Deceuninck-Quick Stepet.
A 23 éves portugál versenyző távozása a jelek szerint nem lesz szép – cserébe csúnya és bonyolult. Ennek kiváltó oka egyszemélyben az a Jorge Mendes, aki a sport sztárügynökének számít (Almeida és az EF-es Ruben Guerreiro mellett többek között Cristiano Ronaldóval, José Mourinhóval vagy épp Charles Leclerc-kel is együtt dolgozik), és akivel kapcsolatban Patrick Lefevere, a Quick Step főnöke a szerződéshosszabbításról szóló, kudarcba fulladt tárgyalások után úgy fogalmazott: minden megvan benne, csak a tisztelet nem.
Wiggins szerint az ügyben nagy hatása lehet Peter Sagannak, akiről egyre inkább azt pletykálják, hogy – amennyiben erre a Specialized is rábólint - jövőre a Quick Stepnél folytathatja.
Tour de France
A gruppettóban is stresszes az élet - Tim Declercq arról, hogyan lett utolsó a Touron
22/07/2021 15:25
„Nyilvánvaló, hogy Mendes védi Almeida érdekeit és minél több pénzt akart kicsikarni a csapatból, pláne akkor, ha Sagan valóban érkezik. Egyértelmű, hogy minél későbbre halasztják a tárgyalásokat, annál kisebb az esélye, hogy számukra minden szempontból megfelelő szerződést kössenek, ráadásul ha nem egyeznek meg, új csapatot kell keresni. Ez a szezon legkellemetlenebb része.”

Joao Almeida

Fotó: Getty Images

Mendes kerékpársportban betöltött szerepéről így is eléggé megoszlanak a vélemények. Marc Madiot, a Groupama-FDJ sportigazgatója még januárban kritizálta a munkásságát:
„Amíg Mendes Almeida ügynöke, addig Almeida soha nem jön az én csapatomba! Nem akarom a futballrendszert, aminek az alapja, hogy az ügynök a létező leggyakrabban és legfurfangosabban pozícionálja az ügyfelét, így minél gyakrabban robbantsa a kasszát. Folyton bővülő pénzügyi buborékban játszanak, de ennek mi értelme lenne nálunk? Mi értelme lenne olyan embereket beengedni a kerékpársportba, mint Mendes? Nem akarom. Maradjon csak Portugáliában a focistáival.”
Wiggins egy picit finomabban, de azonosulni tud Madiot szavaival, ugyanakkor megérti Mendeséket is.
„Nagyon nem lenne egészséges, ha átvennénk a foci átigazolási szokásait. A sportágunk egy kicsi világ, ott van például Mark Cavendish esete: azért tért vissza a Quick Stephez, mert mindig is őszinte kapcsolatot ápolt Lefevere-rel, és amikor úgy tűnt, hogy nincs hol folytatnia, Patrick közbelépett és adott neki egy helyet.
Persze az is igaz, hogy a kerékpársportban úgy aratsz, ahogy vetsz: a megfelelő emberekkel jóban kell lenned, hisz sosem tudhatod, hogy épp hol fogsz kikötni. Ráadásul aki az egyik percben szerelő itt, az másnap sportigazgató lehet ott, vagy akár az UCI elnöki pozícióját is megpályázhatja! A dolgok tényleg nagyon gyorsan változhatnak.
Forrás: Eurosport

Minden reggel elküldjük a sportvilág legfontosabb történéseit, a legkülönlegesebb videókat és néhány érdekes elemzést is e-mailben, ehhez nem kell mást tenni, mint feliratkozni az Eurosport hírlevelére.
Tour de France
Cav nem döntött rekordot, de ez a Tour neki akkor is örökké emlékezetes marad
19/07/2021 12:22
Tour de France
Cavendish: „Merckx és én egy mondatban? Ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet profi versenyzőt”
10/07/2021 08:29