Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Elégedett vagyok mindennel, ez így volt szép" - Valverde szombaton utoljára teker profiként

Bodnár Gergő

Publikálva 05/10/2022 - 18:45 GMT+2

Elnézve a közelmúlt eredményeit (harmadik volt a Tre Valli Varesinén, negyedik a Giro dell'Emilián), nem is lenne akkora meglepetés, ha az utolsó versenyén dobogón zárna. Ettől még tény: Alejandro Valverdét szombaton utoljára láthatjuk profiként.

Alejandro Valverde

Fotó: AFP

„Pontosan ugyanúgy érzem magam, mint a legjobb éveim alatt, és ennek nagyon örülök. Így szerettem volna abbahagyni, hogy még ott vagyok az élmezőny közelében, és van esélyem a győzelemre”– mondta nem sokkal a Giro budapesti rajta előtt Alejandro Valverde, aki akkor még csak az utolsó előtti háromhetesére készült.
Azóta befejezte a harminckettediket is, lenyomta a Vueltát, most pedig ott tartunk, hogy – Vincenzo Nibalihoz hasonlóan – szombaton tényleg utoljára láthatjuk a mezőnyben.
És elnézve a közelmúlt eredményeit (harmadik volt a Tre Valli Varesinén, negyedik az Emilián) nem is lenne akkora meglepetés, ha az utolsó versenyén mondjuk a dobogón zárna.
Vagyis a májusban elmondottak még mindig igazak, Valverde 42 évesen is versenyképes, ettől még a Lombardia után tényleg befejezi.
Szerintem most jött el az én időm. Egyáltalán nem érzek magamban még egy szezont. Kérdezték tőlem, hogy mi fog leginkább hiányozni a visszavonulás után. Ez egyszerű: minden. Minden, ami ehhez az életstílushoz hozzátartozott.
Valverde 2002-ben került fel a profik közé, 3 évvel később igazolt a Movistar jogelődjéhez, az Illes Balears csapatához. Lehúzott 21 szezont profiként, szerzett 133 győzelmet, 2018-ban pedig világbajnok lett, amit természetesen minden interjúban pályafutása csúcspontjáként említ.
„Visszagondolva a profiként lehúzott évekre, tényleg nem hiányzik semmi. Azt hiszem, nincs olyan verseny, amit jó lett volna megnyerni. Nyilván ott sárga trikó, de csak voltam dobogós a Touron, és végül a világbajnoki cím is összejött, szóval tényleg elégedett vagyok mindennel.”
Valverde már korábban is sokszor lemondta, egyszerűen csak jó génekkel született, mert a mezőnyben eltöltött 21 év során egyszer sem változtatott drasztikusan az edzésmunkáján. Az eredmények pedig folyamatosan jöttek.
picture

Alejandro Valverde

Fotó: AFP

„Tényleg nem csináltam semmi újat az elmúlt években. Helyes táplálkozás és sok pihenés. Szerintem ez a két dolog a legfontosabb. Ha a versenyeken kívül odafigyelsz magadra, annak meglesz az eredménye. Régebben is meséltem, de még mindig igaz, én edzésen soha nem mentem sokat. Kizárt, hogy 200-250 kilóméteres távokat tekerjek le, maximum 150-et szoktam. A másik titok, hogy sokakkal ellentétben én nem facsarom ki magam a hétköznapok során, majd versenyen úgyis tekerek hosszabb távokat. A másik pedig a magaslat. Megfigyeltem, nekem egyszerűen nem tesz jót, ezért oda sem jártam.”
Harminckét háromhetes és harmincnégy nagy egynapos után Valverde szombaton elköszön a mezőnytől, de mivel 2 évig érvényes szerződése van a Movistarral, biztosan nem tűnik el teljesen.
„Nem tudom milyen pozícióban folytatom, ezt majd télen letisztázzuk, de maradok a csapatnál. Minden olyan munkát, ami hozzátesz a Movistar fejlődéséhez, örömmel fogadok. Ha pedig a pályafutásomról kérdeznek majd, akkor állok rendelkezésre és örömmel mesélek.”
Esetében mondjuk lesz is miről.
(AS, Tuttibiciweb)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés