Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar: „Őrült meccsre számítok Remcóval, de ez a Liège, úgyhogy nem csak rá figyelek”

Kálmán Laci

Frissítve 23/04/2023 - 09:32 GMT+2

Tadej Pogačar elképesztő szezont fut, megnyerte az andalúz kört, a Nizzát, legutóbb pedig zsinórban három fontos egynapost, a Flandriát, az Amstelt és a Flèche Wallonne-t. Ha ma behúzná a Liège-Bastogne-Liège-t is, ő lenne mindössze a negyedik olyan kerékpáros, akinek ez egy szezonon belül sikerül. Nem lesz azonban egyszerű dolga, ugyanis Remco Evenepoel is ott teker majd a mezőnyben.

Evenepoel szólóban nyerte a Liège-t, Hermans lesprintelte Van Aertot a második helyért

Az, hogy megnyertem ezeket a klasszikusokat, felér számomra egy Tour-győzelemmel.
A legutóbbi két kiírás győztese, Tadej Pogačar és Remco Evenepoel is ott lesz ma a Liège-Bastogne-Liège rajtjánál, a szlovén szerint azonban a verseny nem csupán kettejükről szól majd.
Pogačar arra készül, hogy megcsinálja a történelmi ardenneki triplát, azaz, hogy egy szezonon belül megnyerje az Amstelt, a Flèche Wallonne-t és a Liège-t, ami korábban csak három kerékpárosnak sikerült. Anna van der Breggen 2017-ben, Philippe Gilbert 2011-ben, a tavaly novemberben elhunyt Davide Rebellin pedig 2004-ben tudott triplázni.
Pogačar azt mondta, bárhogy is alakul a verseny, ez a tavasz már mindenképp sikeres a számára. Nem csoda, hogy valami hasonlót tervez a következő évekre is.
„Nagyon élveztem, úgyhogy elképzelhető egy hasonló program a jövőben is. Nem biztos, hogy ugyanilyen eredményeket hoz, de van rá esély.”
Nem számítottam ezekre a győzelmekre, álmodni sem mertem róluk. Az, hogy megnyertem ezeket a klasszikusokat, felér számomra egy Tour-győzelemmel.
„Ha választanom kellene köztük, nem tudnék. Talán úgy, hogy az egyik évben a klasszikusok, a másokban a Tour.”
picture

Tadej Pogacar, lauréat de la Flèche wallonne 2023

Fotó: Getty Images

A kemény tavasz után jön majd a jól megérdemelt pihenő, ám előtte még egy utolsó kegyetlen erőpróba, a Liège.
„Zsúfolt volt a tavasz, de jó erőben érzem magam. A Nizza után az egynaposokra koncentráltam, és a dolgok egyre jobban alakultak a számomra. Motivált vagyok, mentálisan is friss, úgyhogy nagyon várom már a versenyt.
Ez az egyik legszebb verseny az évben. 2021-ben itt nyertem az első monumentumomat, és már egy évvel korábban is dobogón álltam, ami megmutatta számomra, hogy van keresnivalóm ezeken a versenyeken.”
Pogačar talán legnagyobb ellenfele a címvédő, a nemes egyszerűséggel csak csodafegyverként hivatkozott Evenepoel lesz, akivel a szlovén kőkemény, de élvezetes csatára számít. Ez lesz az első közös versenyük az idén, ráadásul a Liège-en még sosem mentek egymás ellen. Pogačar hangsúlyozta azonban, hogy a verseny nem csak kettejükről szól majd.
Nagyon tisztelem Remcót, szerintem őrületes meccset vívunk majd, remélem, mindkettőnknek jó napja lesz. Ő az egyik topfavorit, de nagyon sok erős versenyző lesz ott a mezőnyben. Egy ilyen kemény, emelkedőkkel tarkított versenyen sok minden megtörténhet, úgyhogy nem csak rá figyelek majd.
picture

Tadej Pogacar versus Remco Evenepoel, avant Liège-Bastogne-Liège 2023

Fotó: Quentin Guichard

„Örülök, hogy ő is indul, így az egész sokkal érdekesebb a rajongók számára is. Ő egy nagyszerű versenyző, kiváló képességekkel. Szeretnék síkon olyan gyors lenni, mint ő.”
„Hosszú verseny lesz, hosszú emelkedőkkel. Az utóbbi időben inkább rövideket kellett megmásznom. Kíváncsi leszek, mire megyek ezekkel. Lesznek versenyzők, akik frissebbek, mint én, akik magaslatról jönnek és a Giróra készülnek. És persze ott lesz Remco.”
Evenepoel tavaly úgy nyert, hogy a La Redoute tetején támadott. Ismerve a belga sebességét, Pogačar legszívesebben szólóban érkezne a hajrára, ahogy a Flandrián vagy az Amstelen. Két éve ugyan egy kiscsoportos sprintet megnyerve tudott győzni, de finoman szólva is rizikósabbnak érezné a dolgot úgy, hogy Evenepoel is ott van elöl.
A verseny egyébként is kiszámíthatatlan, ráadásul az előrejelzések szerint vasárnap délután komoly eső várható a térségben. Pogačar ettől függetlenül úgy érzi, hogy amennyire lehetett, felkészült. Az utolsó 50 km-t be is járta pénteken.
Nem véletlenül, ugyanis van némi változás az útvonalban. A jól ismert La Redoute után meg kell mászniuk a Côte de Cornemont nevű emelkedőt, majd a Côte des Forges következik. És ott van még nem sokkal a vége előtt a Còte de la Roche-aux-Faucons, amely az egész verseny egyik legkeményebb emelkedője.
picture

Tadej Pogacar s'impose sur l'Amstel Gold Race

Fotó: Getty Images

„A változásoknak köszönhetően a La Redoute-Cernemont kombináció lehet a verseny legnehezebb része. Az elsőt a korábbi években is megmásztuk, de utána jött egy kis pihenő, amire most nem számíthatunk. úgyhogy ez egy kicsit megkavarhatja a dolgokat.”
Ha létezik tökéletes tavasz, Pogačaré az lehetne egy Liège-győzelemmel. Nagyon nem lesz azonban egyszerű dolga. Akadnak azért olyanok a mezőnyben, akik keresztülhúzhatják a számításait.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés