Blockhaus nincs, de egy hegyi befutót azért megismertünk.
Ahogy az lenni szokott, alighogy véget értek a háromhetes körversenyek 2022-ben, máris elkezdtek jönni a hivatalos információk a jövő évi nagy körök útvonaláról. Az utóbbi években az is bevett gyakorlattá vált, hogy először az első pár nap, vagyis a Nagy Rajt útvonala derül ki, a Tour de France baszkföldi szakaszai után pedig szerdán a Giro d’Italia 2023-as startjának helyszínét is bemutatták.
Ahogy azt már korábban pletykálták, a Grande Partenza helyszíne Abruzzo tartomány lesz, Olaszország középső részén. Beigazolódott az a hír is, hogy a verseny időfutammal kezdődik majd, a helyszín viszont nem a korábban belengetett Pescara lesz, hanem Fossacesia Marinából Ortonába tart majd a TT. A 18,4 kilométeres szakasz egy rövid emelkedővel végződik majd, és elég látványosnak ígérkezik a Costa dei Trabocchi partmenti kerékpárútja mellett haladva.
Giro d'Italia
Hat szakasz, amit látnod kell a jövő évi Girón
20/10/2022 - 17:10
A közel 20 km-es egyéni TT igazolni látszik azokat a híreszteléseket is, hogy a szervezők akár 70 kilométer időfutamot is tesznek majd a jövő évi útvonalba, hogy az ebben a műfajban erős sztárokat, például a friss vb-győztes Remco Evenepoelt a Giróra csábítsák.

Giro 2023, 1. szakasz

Fotó: From Official Website

A második szakasz aztán Teramóból San Salvóba tart majd, a 204 kilométer keménynek ígérkezik a verseny elején, cserébe sok szint nem lesz az útvonalban, így jó eséllyel egy sprintet látunk majd a nap végén.

Giro 2023, 2. szakasz

Fotó: From Official Website

A korábbi hírek arról szóltak, hogy rögtön a harmadik szakaszon hegyi befutó jöhet az idén is látott Blockhauson, ez viszont végül nem így lett. Sőt, a prezentáción a harmadik szakasz útvonalát be sem mutatták, annyi derült ki, hogy a mezőny délre indul majd Abruzzóból.
Kiderült viszont, hogy a versenyzők még egyszer visszatérnek majd a tartományba a 7. szakaszon, ezzel pedig csak felfedtek a szervezők egy hegyi etapot. A befutó helyszíne a Grand Sasso (Campo Imperatore) lesz, ahol az évben először megy majd 2000 méter fölé a mezőny. A 26,5 kilométeres, de csak a végén igazán meredek hegyet utoljára 2018-ban mászta meg a mezőny, akkor Simon Yates Thibaut Pinot és Esteban Chaves előtt nyerte a szakaszt.

Giro 2023, Hegyi befutó a Gran Sassón

Fotó: From Official Website

Érdekesség, hogy ezzel Abruzzo zsinórban harmadik éve ad majd egy hegyi szakaszt a Giro útvonalába, az előző két évben pedig aki ezen nyerni tudott (Egan Bernal 2021 – Campo Felice; Jai Hindley 2022 – Blockhaus), az a verseny végén be is húzta a rózsaszín trikót.
A Nagy Rajttal egyébként két ismert olasz versenyző lehet kifejezetten boldog, Giulio Ciccone és Dario Cataldo is Abruzzóból származnak, így nekik hazai terepen lesz az első két szakasz.
Ami a továbbiakat illeti, pletyka rengeteg van a sajtóban, a legújabb szerint például a záró hét marad Olaszország észak-keleti részén, de az utolsó szakasz Trieszt helyett átkerülhet Rómába. Biztosat majd október 17-én tudunk, az RCS Sport ekkor tartja majd a teljes útvonal bemutatóját.
Giro d'Italia
Minden út Rómába vezet: A 2023-as Giro teljes útvonala videón!
17/10/2022 - 18:23
Giro d'Italia
Giro 2023: Három időfutam az útvonalban, jöhet Evenepoel?
17/10/2022 - 18:07