Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kiket láthatunk jövőre a budapesti Giro-rajton?

Bodnár Gergő

Publikálva 04/11/2021 - 18:31 GMT+1

A Bernal-Pogacar-Roglic hármassal sajnos nem kell számolni, de Sagan, Carapaz és Nibali részvételére minden esély megvan. És persze reméljük, hogy a magyarok közül hárman is ott lehetnek majd a rajtnál.

A 2021-es Giro dobogósai

Fotó: AFP

Kiket láthatunk jövő májusban a budapesti Giro-rajton? Remélhetőleg minimum 3 magyar versenyző mellett.

Kezdjük talán azzal, hogy kiket nem. Bár biztosat nyilván nem lehet mondani, hisz még a komplett útvonalat sem ismerjük. Az viszont elég valószínű, hogy páran komoly lehetőséghez juthatnak 2022 májusában, hisz az előzetes hírek szerint a Bernal-Pogacar-Roglic hármas csak a Tour de France-ban gondolkodik.
Pontosabban csak a háromheteseket illetően készülnek a Tourra, hisz ők idén is folyamatosan jól teljesítettek. Pogacar konkrétan megnyerte február végén az UAE Tourt, behúzta október elején az év utolsó WT-versenyét, a Lombardiát, és közben címet védett a Touron.
Nyilván ő extra eset, de Roglicra sem lehet azt mondani, hogy egész évben alig látjuk, és számára kizárólag a Tour létezik.
Ha még emlékszünk, idén márciusban három szakaszt nyert a szezonnyitó versenyén, és ha nem esik el kétszer a zárószakaszon, jó eséllyel elviszi a sárga trikót a Nizzáról.
Az Ineos felállása már érdekesebb kérdés, de a kiszivárgott hírek szerint náluk Carapaz kaphatja a Girót, és ezek alapján Bernal visszatérhet a Tourra.

Pog és Rog biztosan Tourozik

Bernal-Pogacar-Roglic hármastól nyilván elég meglepő lenne ha megpróbálkoznának a duplával, ami mostanság egyre kevésbé tűnik megvalósíthatónak. Talán Pogacar lehetne a legbevállalósabb, de ő már jó pár interjúban kitért rá, hogy jövőre még nem fog girózni.
Roglic konkrétumokról egyelőre nem beszélt, de meglepő lenne, ha a Giro mellett döntene. Hisz úgy majdnem biztosan elveszítené annak az esélyét, hogy kimagaslóan jó Tourt fusson. A koppenhágai TdF-rajt miatt meg Jonas Vingegaard választása nem lehet kérdés.
Van még egy majdnem biztos hiányzónk: Remco Evenepoel. Ha hihetünk Patrick Lefevere október végén adott nyilatkozatának, akkor a belga versenyző jövőre csak egy GT-n vesz részt, és az jó eséllyel a Vuelta lesz.

Akik nagy esélyhez jutnak

De akkor kik jöhetnek el 2022 májusában a budapesti rajtra azok közül, akik számára reális cél lehet a dobogó? Richard Carapaz mellett a 2020-as győztes Tao Geoghegan Hart, az UAE Emirateshez igazoló Joao Almeida, és az amúgy Girón még nem induló Enric Mas, amennyiben kellően szimpatikus lesz számára az útvonal. Bár ez nehezen elképzelhető, hisz akkor kit vinne a Movistar a Tourra?
picture

Bernal mögött Simon Yates, Almeida és Vlasov

Fotó: AFP

A Bahrain a Landával, az idén 2. helyen záró Carusóval és Bilbaóval „sakkozhat”, és ha kellően jó az útvonal, Simon Yates részvételére is lehet számítani.
Az Astanához visszatérő Vincenzo Nibalit – már csak a szicíliai szakaszok miatt is – biztosan láthatjuk Budapesten, de tőle azért nem kis bravúr lenne az összetett dobogó. A kazah sornál inkább Miguel Ángel López fő versenye a kérdés, mert ő ugye idén tourozott. A Boránál még szintén kivárnak, náluk vagy Buchmann vagy a friss igazolás, Vlasov lehet opció az összetettre.
Nairo Quintanát csak abban az esetben jöhet Magyarországra, ha a csapata szabadkártyát kap, vagy amennyiben a Qhubeka tényleg megszűnik, jövőre 18 csapatos lesz a WorldTour-mezőny, és ezáltal picit változik a meghívható sorok száma.
Peter Sagan már 2020-ban is jelezte, hogy szívesen jönne a budapesti rajtra, de most eligazolt, és a TotalEnergies ugye nem WT-csapat. Bár ha Sagan szeretne girózni, az nyilván egy megoldható feladat lesz a szervezőknek. Bár nem összetett esélyes, de Tom Pidcock is elmondta, hogy 2023 előtt nem tervez bemutatkozni a Tour de France-on, vagyis az ő indulásában talán lehet bízni.
Mathieu van der Poel részvétele viszont kisebb csoda lenne, hisz ő nyilván április eleje környékén némi pihenőre vonul, számára 2022-ben is a Tour de France lesz az egyetlen háromhetes. Ugyanez igaz Wout van Aert-ra, aki már több interjúban belengette, hogy jövőre megpróbál rámenni a zöld trikóra.
A világbajnok Julian Alaphilippe már nyilatkozgatott ugyan a jövő évi terveiről (biztosan kihagyja a Flandriát), de nem meglepő módon a Giro egyelőre nála sem került szóba.
picture

Valter Attila

Fotó: AFP

És a magyarok?

Már csak a 3 rózsaszínben töltött szakasz, és a budapesti rajt miatt adná magát, ha Valter Attilát az FDJ elhozná a Giróra, és ez majdnem biztosan így is lesz. Ati a szerdai útvonalbemutatón elmondta, ha rajta múlik, nyilván nem lehet kérdés a választás. Mivel Thibaut Pinot jövőre valószínűleg újra megpróbálkozik a Tourral (Marc Madiot nemrég arról beszélt, hogy esetében ez a legvalószínűbb forgatókönyv), vele talán nem kell számolni a Giro-keretet illetően.
Mivel az Eolo továbbra is az RCS Sport kiemelt partnere, és a Giro egyik főszponzora, az Eolo-Kometa nyilván megint meghívót kap az olasz körre, és mivel két magyar (Fetter Erik, Dina Marci) még mindig a csapat tagja, nem lenne meglepő, ha minimum az egyikük ott lenne a nyolcfős Giro-keretben.
Mi nyilván abban bízunk, hogy erre mindkettőjüknek lehet reális esélye.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés