Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Evenepoel: „Bánom, hogy elpuskáztam az esélyem a rózsaszínre”

Kálmán Laci

Publikálva 02/06/2021 - 18:53 GMT+2

A Quick-Step versenyzője először mesélt részletesen a Girón elszenvedett bukásáról.

Remco Evenepoel

Fotó: Getty Images

Remco Evenepoelt iszonyúan idegesíti, hogy mindenki azzal, jön, kerékpár-kezelési hiba okozta a vesztét az Olasz körön. Számára ugyanis ennél sokkal fontosabb tanulságok is vannak.

Evenepoel egy belga tévéműsorban beszélt arról, hogyan is történt a balesete a Giro 17. szakaszán, és hogy milyen állapotban van egy hét elteltével.
„A térdem még mindig elég durván néz ki, pedig elsőre úgy tűnt, csak egy karcolás. Van egy vágás a kezemen, van néhány az egyik könyökömön. A másik pedig eléggé be van dagadva. Először azt is hitték, hogy eltört, vagy legalábbis megrepedt. Van egy vágás a jobb oldalamon, és a fenekem csupa kék. Azt inkább meg sem mutatom, megkímélem az embereket.”
Ennyit a fizikai részről. Mentálisan sem sokkal jobb a helyzet, sőt.
Ettől féltem a legjobban, ez volt a legutolsó dolog, amit akartam. Hogy egy bukás miatt kelljen feladnom a Girót.
Sokan és sokat írtak már erről az ominózus bukásról. De mondja el ő, mi is történt valójában.
„A kanyar előtt nagyjából egy percig 90-nel és kb. 10 másodpercig 100-zal száguldottunk lefelé. Úgyhogy nem volt egyszerű. Tony Gallopin kerekén voltam, amikor megláttam, hogy néhány kerékpáros földre került pár tíz méterre előttem.”
„Hallottam előtte zajokat, de még nem láttam semmit. Nem nézelődhetsz nagyon előre, mert figyelned kell az előtted lévő kerekét. Gallopin fékezett, nekem pedig ki kellett térnem oldalra. Mivel azonban rajta voltam a kerekén, ráadásul nagy sebességnél, már nem tudtam korrigálni.”
„Így aztán pillanatok alatt a szalagkorláton találtam magam. Felálltam, meg akartam fogni a kerómat, de akkor belém jött Nieve is hátulról 60-70-nel. Ezután kezdtem tántorogni. Kisebb fajta csoda, hogy nem tört el semmim.”
picture

Bukás a lejtmenet elején, Evenepoelt a szalagkorlát fogta meg

Jött a kötelező orvosi ellenőrzés, hogy van-e a versenyzőnek agyrázkódása, majd Evenepoel visszamászott a kerékpárjára. Nem sokkal később megállt, hogy a csapatorvos is megvizsgálja.
„Kaptam egy nagy jégtömlőt a kezemre, úgyhogy először nem is éreztem semmit. Tovább akartam menni, mert be akartam fejezni a Girót, de az utolsó hegyen már nem tudtam fogni a kormányt. A többiek toltak fel.”
Ennyi maga a történet, de persze utózönge volt bőben. Evenepoel ugyanis mindenfelől kapta az ívet a kerékpár-kezelési hiányosságaival kapcsolatban.
„Egy kicsit idegesít, hogy mindenki ugyanazt szajkózza. Könnyű azt mondani, hogy hibáztam, de egy olyan kanyarban, annál a sebességnél nagyon nem mindegy, hogy látod-e esni az előtted lévőket vagy nem. És én nem láttam őket, amíg le nem váltam Gallopin kerekéről.”
Evenepoel úgy érzi, nincsenek olyan komoly technikai problémái, mint amiről sokan beszélnek.
„Csak ebben a lejtmenetben volt egy csomó technikás rész. Ha nem tudnék rendesen kormányozni, vagy lejtmenetezni, már sokkal előbb buktam volna. Épp, hogy azt éreztem, hogy napról napra jobb vagyok ebben. Edzésen ezt nem lehet igazán gyakorolni, ezt versenyen kell megtanulni.”
picture

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

„A murvás rész az más, ott tényleg nem éreztem magam komfortosan. Igaz, rossz napom is volt akkor.”
Nem arról van szó persze, hogy a fiatal belga süket lenne a kritikákra, pontosan tudja, hogy van még miben fejlődnie.
„Természetesen dolgozni fogok a kormánykezelési technikámon. Ha valaki a legjobbak egyike akar lenni, mindenben jónak kell lennie. Nekem ez az egyik gyenge pontom, a robbanékonyság hiánya mellett.”
Evenepoel túlzásnak érzi, hogy mindenki erre az egy dologra hegyezi ki az egész Giróját. Szerinte ugyanis máshol van a kutya elásva.
„Sok mindent végiggondoltam. Most volt két hónapja, hogy teljesítettem az első négyórás edzésem. Ennyi idő nem elég, hogy az ember jól menjen egy ilyen versenyen. Nem szégyen ez."
A legnagyobb tanulság, hogy tökéletesen fel kell készülni ahhoz, hogy egy tökéletes háromhetes versenyed lehessen.
„Olyan rövid felkészüléssel, mint amilyen az enyém volt, nem lehet minden nap a legmagasabb szinten, maximális koncentrációval versenyezni. Ez rengeteg energiát igényel, amire a szervezetem nem állt készen. A rossz idő, és az, hogy a kimerültség egyre csak halmozódott, teljesen felemésztett. Talán egy évbe is beletelik, mire újra a legmagasabb szinten fogok tudni versenyezni.”
picture

Remco Evenepoel

Fotó: Eurosport

„De nem okolhatom magam. Az utolsó részletig mindent végrehajtottam, amit a csapat, az edzők és az orvosok kértek tőlem.”
Azért van valami, ami eléggé bántja őt, és amit egyelőre nehezen tud megemészteni.
„A Giro első tíz napjával elégedett lehetek. A pihenőnap után a második helyen álltam, és esélyem volt, hogy megszerezzem a rózsaszínt. De elpuskáztam. Ezt bánom egy picit.”
via HLN

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés