Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar: "A legjobbak ellen szeretek versenyezni, remélem, Jonas ott lesz a Touron”

Kálmán Laci

Frissítve 21/04/2024 - 10:42 GMT+2

Tadej Pogačar elsőszámú esélyesként vág neki a vasárnapi Liège-Bastogne-Liège-nek, ahol megnyerheti a hatodik nagy klasszikusát. A szlovént legutóbb egy hónapja a Katalán körön láthattuk versenyezni, ahol győzelemmel zárt, megnyerte a Strade Bianchét is, a Sanremón pedig harmadik lett. Most beszélt a tavalyi bukásáról, a sérült ellenfelekről, és kitért a versenyzőket terhelő felelősségre is.

Hatból három: Pogačar hegyre fel verhetetlen a Katalán körön

Tadej Pogačar azt is elmondta, mire számít legfőbb riválisától, Mathieu van der Poeltól a Liège-en.
A GIRO-TOUR-DUPLA
Mivel jól akarok menni a Girón, kellett a magaslati edzőtábor Sierra Nevadában. Jók voltak az utak, kicsi volt a forgalom, sokat sütött a Nap, bár egy hétig rossz idő volt. Ez úgy látszik, üldöz engem.
Már hat éve akarok girózni, de csak most fért bele a csapat terveibe. A Liège jól illik most ide, motivált vagyok és éhes.
A KÖRÜLMÉNYEK
Már a pályabejárás során is baromi hideg volt. De olyan körülményekre nem számítok, mint ami a Vallteren volt 2000 méter magasan a Katalán körön. Láttam a tévében, ahogy reszkettek a versenyzők szerdán a Flèche-en. Iszonyat volt. Boldog vagyok, hogy én húsz fokban és napsütésben edzettem.
De nem hiszem, hogy ez előnyt jelent majd nekem. Skjelmoséval vasárnap is számolok, ha nem lesz túl hideg. Bár szerintem ezúttal melegebben öltözik.
A TAVALYI BUKÁS
Jó hír, hogy az idén nem lesz az a szakasz, ahol buktam, de ettől még sok rossz út van Belgiumban. Nincs meg a kiváltságunk, hogy friss aszfalton versenyezzünk, mint más sportágakban.
A történtek miatt nem a szervezőket okoltam, mert a dolog az én hibám volt. A csapattársam, Vegard Stake Laengen háta mögött tekertem, így nem tudtam elkerülni Mikkel Honoré bukását.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

A BIZTONSÁG
Láttam a tévében a két idei legdurvább bukást, láttam, ahogy a versenyzőtársaim mozdulatlanul fekszenek. Szörnyű volt, és feldühített a dolog. Minden versenyen buknak versenyzők, ez a jövőben is így lesz. A kerékpár egy veszélyes sport. Van egy csomó minden a biztonság területén, amiben előre lehetne lépni, de a versenyzőket is terheli a felelősség.
Sokan hibáztatják a szervezőket, de gyakran a bukás a mi hibánk, mert túl gyorsan tekerünk, túl nagy kockázatot vállalunk. Vagy nem figyelünk oda, ahogy például én a tavalyi Liège-en.
VERSENYEZNI VAN DER POEL ELLEN
Alig várom, hogy megint összecsapjunk Mathieu-vel. Ez a verseny jobban kedvez a hegyimenőknek és a könnyebb versenyzőknek, és kevésbé a nehezebbeknek, mint amilyen ő. De mindenki tudja, hogy ő bármire képes. Ha ő egy versenyt kinéz magának, tutira jól teljesít. Amit az idén eddig elért, az pedig elképesztő.
Olyan korai támadásra ne számítson senki, mint amit ő nyomott a Roubaix-n vagy én a Stradén. Ez az útvonal nem alkalmas erre. A legkeményebb emelkedők a végén vannak.
SÉRÜLT ELLENFELEK
Hiányzik Remco a mezőnyből, jó lenne, ha itt lehetne ő is a rajtnál, ő nyerte az előző két kiírást. A bukása után írtam is neki. Ez a pálya mindkettőnknek fekszik, arra számítottam, hogy nagyot meccselünk majd. De ilyen a kerékpár, néha szívás.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Remélem, gyorsan felépül, és időben el tud kezdeni készülni a Tourra. Ugyanezt kívánom Jonas Vingegaard-nak és a csapattársamnak, Jay Vine-nak is. A tavalyi bukásomból tudom, hogy a testnek néha sok időre van szüksége, hogy teljesen felépüljön. Még akkor, ha mentálisan már készen áll.
Remélem, Jonas tényleg felépül. Szeretnék a világ legjobb hegyimenője ellen versenyezni. De a Tournak, és összességében a sportágnak is ez lenne a legjobb. Bízom benne, hogy el tudja érni a topformáját.
Nem emlékszem, hogy tavaly bárki is azt mondta volna, hogy Jonas ölébe hullott a Tour a sérülésem után. Úgyhogy nem értek egyet azzal, aki most azt mondja, hogy nekem így nagy előnyöm van. Ha keményen dolgoznak, visszaküzdik magukat, akkor ott kell, hogy legyenek a Touron. Remélem, Jonas is ott lesz.
CSAPATSZELLEM
A csapattársaim [Hirschi, Almeida] sokat tettek már értem. Ha van rá lehetőség, hogy segíts egy csapattársadnak, akkor tedd meg. Amit például Mathieu tett Philipsenért a Sanremón, az színtiszta kerékpáros költészet.
A MAI LIÈGE-RŐL
Az, hogy kikaphatok, eszembe sem jutott.
picture

Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images


Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés