Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vingegaard már januárban szólt a Baszk körverseny veszélyes lejtmeneteiről

Bodnár Gergő

Frissítve 05/04/2024 - 13:11 GMT+2

A Tour de France-ra készülő nagy nevek közül hárman is érintettek voltak a csütörtöki tömegbukásban, de senki nincs életveszélyben. Vingegaard légmellet kapott, tüdőzúzódást szenvedett, és Evenepoelhoz hasonlóan eltörte a kulcscsontját. A belga versenyzőnél pluszban még ott egy lapockatörés is, de Roglič például horzsolásokkal megúszta az egészet.

Vingegaard a mentőben, Roglic és Evenepoel is hatalmasat esett

Kezdjük a legfontosabbal: szerencsére senki nincs életveszélyben a Baszk körverseny csütörtöki tömegbukása után.
A Tour de France-ra készülő nagy nevek közül hárman is érintettek voltak, de a látottakhoz képes mindannyian egészen jól kijöttek a bukásból.
Persze, ez megközelítés kérdése, mert Jonas Vingegaard légmellet kapott, tüdőzúzódást szenvedett, és Remco Evenepoelhoz hasonlóan eltörte a kulcscsontját. A belga versenyzőnél még pluszban ott egy lapockatörés is, de Primož Roglič például horzsolásokkal megúszta az egészet.
Mondjuk ő is feladta a versenyt, miután két nap alatt kétszer esett. Így ma már Mattias Skjelmosét láthatjuk sárga trikóban, aki nagyon korrektül nyilatkozott a csütörtöki befutó után.
„Lehet, hogy én vezetem az összetettet, de ez most másodlagos, nincs mit ünnepelni. Rengetegen buktak, szörnyű napon vagyunk túl, csak remélni tudom, hogy mindenki jól van” – mondta a Trek dán versenyzője, aki a dobogón nem is vette fel a sárga trikót.
„Szerintem teljesen felesleges azt keresgélni, hogy ki hibázott, mert egy szerencsétlen szituációról beszélünk. Az út nagyon göröngyös volt, mindannyian harcoltunk a pozícióért, és sajnos a mezőny egy kicsit túl gyorsan érkezett a kanyarhoz. Amikor az első versenyző bukott, a többiek csak követték. Egyszerűen balszerencsések voltak, itt a mezőnyből senki nem hibázott. Idén feltűnően sok a nagy bukás, ami talán annak is köszönhető, hogy versenyek színvonala mindenhol egyenletesen magas, így nő a tempó, a stressz és az idegesség. Ez tény, a kerékpársport most ilyen.”
Közben Markus Lærum, a norvég a Safe Cycling vezérigazgatója arról mesélt, hogy Vingegaard már januárban figyelmükbe ajánlotta a Baszk körverseny lejtmeneteit.
„Tizenöt profi csapattal és körülbelül 20 versenyzővel találkoztunk januárban, köztük volt Jonas Vingegaard is. Sok mindent elmondott nekünk, tippeket adott nekünk arra vonatkozóan, hogyan tehetnénk még többet a biztonságért, és beszélt a szervezők felelősségéről. Jonas a példa kedvéért pár lejtmenetet a figyelmünkbe ajánlott, de arra már nem emlékszem, hogy erre a lefelére konkrétan kitért-e. Mindenesetre sokat beszélt Baszk körversenyről” - mondta Lærum.
Mi azért vagyunk, hogy egy hidat képezzünk a versenyzők és a szervezők között, ezért nem hagyhattuk figyelmen kívül Vingegaard tippjeit. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a Baszk kör szervezőivel, de egyik megkeresésünkre sem válaszoltak.
Lærum elmondta, ők sokat elemeznek, kapcsolatban vannak a versenyszervezőkkel és próbálják a kerékpárosok meglátásait továbbítani az illetékeseknek.
"Évente körülbelül 200 versenyt elemzünk. Minden esetben megnézzük az útvonalat és felsoroljuk az aggályokat. Ezeket aztán megbeszéljük a versenyzőkkel, majd ők is elmondják a véleményüket. Az összesített infókkal aztán felkeressük a szervezőket.”
A csütörtöki szakaszt megnyerő Louis Meintjes szintén nem tudott örülni az eredménynek, annak ellenére sem, hogy 2022 augusztusa után győzött újra.
"Nyertem, de ennek most nem lehet örülni. A mezőnyben mindenki azt szeretné, hogy igazságos verseny legyen, és ez a mostani nem volt az. Nem tudok másra gondolni, csak azokra a srácokra, akik óriásit estek.”
A bukásban benne volt a zöld trikós Quinten Hermans, aki végül tovább tudott menni.
„Szerintem én szerencsésebbek közé tartozom, mert ugyan behajtottam a bozótba, ahol az elsőként bukó versenyzők voltak, de azért elég nagyot mentettem. Miután felkeltem, próbáltam minél kevesebbet nézelődni, hogy kivel mi történt... A kanyar eleje picit bukkanós volt, és páran nem akartak fékezni, így túl nagy sebességgel érkeztünk. Nem mondhatom, hogy túlságosan veszélyes volt az a rész, csak hát egyre jobban feszegetjük a határokat.”
A hazai pályán tekerő Pello Bilbao is egyetért azzal, hogy a mezőny néha túl messzire megy.
„Remélem, mindenki felépül és mihamarabb kijön a kórházból, mert nagyon csúnya és ijesztő volt az egész. Megvolt az illúziónk, hogy a világ legjobbjai ellen versenyezhetünk, erre jön egy ilyen... Egyértelmű, hogy mi magunk okozzuk a veszélyt, mert nem tűnt bonyolultnak az idei útvonal, bár ez a kanyar kicsit tényleg veszélyes volt.”
A kérdéses útszakaszról a környéket jól ismerő Mikel Bizkarra is mondott pár érdekességet.
„Sok gyökér nyomta ott fel az aszfaltot, de elsőre nehéz kiszúrni őket. Nagy sebességénél viszont simán ki tudja verni a kezedből a kormányt, és már jön is a bukás.”
A rosszul jelzett kanyar mellett a Baszk kör szervezőit azért is betalálták, hogy miért kellett hosszú percekig közelről mutatni a súlyos sérülteket.
„A balesetben érintett kerékpáros családjai iránti tiszteletből arra kérjük az illetékeseket, hogy ilyen esetben ne mutassák közelről a sérülteket. Sok versenyző megkeresett már minket ezzel a kéréssel, szóval jó lenni erre odafigyelni” – írta a CPA, vagyis a versenyzők érdekvédelmi szervezetének elnöke, Adam Hansen.
Erre írta csütörtök délután az Ineosnál tekerő Tyhmen Arensman édesapja, Martijn, hogy teljesen megérti a kritikákat, de őt már nyugtatták meg az ehhez hasonló felvételek.
„Amikor tavaly nagyot esett a fiam, otthon a tv előtt ülve jó volt látni, hogy végül nincs semmi baja. Ne értsetek félre, mert nem vagyok a kerékpáros szülői közösség szóvivője, és ez tényleg egy komoly probléma, amely nyilvánvalóan protokollt igényelne. Azt se értem, miért kellett az drámai zenét bekeverni a bukás ismétlése alá.”
Egészen megdöbbentő, de jelent pillanatban 43 kifejezetten nagynevű versenyző (köztük Van Aert, Evenepoel, Vingegaard, Roglič, Mohorič, Pidcock, Vine, Kämna, Kelderman, Stuyven) van sérültlistán, és többségük bukás, illetve csonttörés miatt.

A csütörtöki bukás sérültjei:

  • Vingegaard: kulcscsont- és 7 bordatörés, légmell, tüdőzúzódás
  • Evenepoel: kulcscsont- és lapockatörés
  • Roglič: horzsolások, zúzódások, semmi törés
  • Cras: légmell, borda- és csigolyatörés
  • Vine: csigolyatörés
  • Quinn: agyrázkódás, szegycsonttörés

A Baszk körverseny 5. szakasza 15:30-től élőben és reklámmentesen az eurosport.hu-n!
Itzulia Basque Country | Stage 5
Prémium
Cycling

Itzulia Basque Country | Stage 5

01:50:56

Ismétlés
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés