Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Liège-Bastogne-Liège 2024: Van der Poel, Pogačar vagy valaki más? Mikor lesz a verseny? Milyen az útvonal?

Kálmán Laci

Frissítve 19/04/2024 - 20:09 GMT+2

Vasárnap jön a 2024-es szezon negyedik kiemelt klasszikusa, a kerékpáros tavaszt lezáró, 254,5 km hosszú Liège-Bastogne-Liège. A címvédő Remco Evenepoel nem lesz ott a mezőnyben, így a szurkolókat elsősorban a Tadej Pogačar és Mathieu van der Poel között várható küzdelem foglalkoztatja. A verseny persze nem csak róluk szól, hisz rajthoz áll mások mellett az Amstel-győztes Tom Pidcock is.

Pogačar-kéztörés után Evenepoel-parádé a Liège-en - Összefoglaló

Tadej Pogačar arra készül, hogy folytassa idei remek sorozatát, a szlovén ugyanis eddig valamennyi versenyén dobogóra állhatott. A Strade Bianchét és a katalán kört megnyerte, a Sanremón pedig harmadikként zárt. Mathieu van der Poel pedig már a negyedik egynaposát húzhatja be idén, a két nagy klasszikus, a Flandria és a Roubaix mellett a Harelbekén is ő győzött.
Vasárnap jön a szezon negyedik nagy klasszikusa, a 11 kategorizált emelkedővel tarkított Liège-Bastogne-Liège. Kőkemény falakról van szó, három is van köztük, amelyik átlagban több mint 10 százalék meredekségű.
Elsősorban Tadej Pogačar és Mathieu van der Poel meccsére készül mindenki, de az Amstelt megnyerő Tom Pidcock, a Flèche Wallonne-on dobogón záró Maxim Van Gils, vagy akár a mindkét versenyen top 10-ben végző Tiesj Benoot is odaérhet a végén.
MIKOR LESZ ÉS HOL NÉZHETEM A LIÈGE-T?
A mezőny 10.10-kor rajtol, a közvetítésbe pedig 12.30-kor kapcsolódunk be az Eurosporton. A verseny azonban az eurosport.hu-n és az Eurosport Applikációban az elejétől a végéig követhető lesz. Csakúgy, mint a női verseny, amelynek televíziós közvetítése 16.55-kor kezdődik az Eurosporton. Digitális platformjainkon természetesen minkét verseny teljes egészében visszanézhető lesz.
LESZNEK MAGYAROK?
Igen, Valter Attila, akárcsak tavaly, az idén is ott lesz a mezőnyben. Ez lesz az idei ötödik versenye, egyben a második egynaposa. Ötödik lett az UAE Touron, top 20-ban zárt a Stradén, de ott volt a Tirrenón és a katalán körön is. A május 4-én kezdődő Giro előtt ez lesz Ati utolsó versenye.
Rajthoz áll Vas Blanka is. Sokat dolgozott segítőként szerdán a Flèche Wallonne-on, de végül nem ért célba, és láthattuk előtte a Brabantse Pijlen, valamint az Amstelen is.
picture

Tadej Pogacar győzelme, 2021

Fotó: Eurosport

MILYEN AZ IDEI ÚTVONAL?
A versenyzők tudják mit vállalnak, különösebb meglepetésre nem számíthatnak. A hagyományoknak megfelelően a Place-Saint Lambert-ről, Liège központjából rajtol a mezőny. Bár az első 100 km során is lesznek emelkedők bőven, a verseny ezen szakasza sokkal inkább a szökevényekről szól majd, akik jó eséllyel a bastogne-i fordítóig folyamatosan növelik majd az előnyüket.
Az esélyesek várhatóan 150 km megtétele után kezdenek majd el akcióba lépni. Bő 90-nel a vége előtt a harmadik kategorizált emelkedő, a Côte de Mont-le-Soie lábától pörögnek fel az események, innentől ugyanis egymást érik majd a jól ismert, meredek falak, mint például a Côte de Stockeu és a Côte de Desnié.
Trükkös lesz, épp ezért döntő jelentőségű lehet bő 30-cal a vége előtt a Côte de la Redoute, amely után lejtmenet nélkül következik a kategorizálatlan Côte de Cornémone. Az utolsó jelölt falat 13-mal a vége előtt másszák meg, ez azonban kemény lesz, tekintve, hogy átlagban 11 százalék meredekségű.
A befutó 16.45 környékén várható, az utolsó két órában már mindenképp érdemes velünk tartani.
A 11 KATEGORIZÁLT EMELKEDŐ
  • Côte de Bonnerue (2.4 km, 5.7% / 76.2 km után)
  • Côte de Saint-Roch (1 km, 11.2% / 117.3 km után)
  • Côte de Mont-le-Soie (1.7 km, 7.9% /161.2 km után)
  • Côte de Wanne (3.6 km, 1% / 169.5 km után)
  • Côte de Stockeu (1 km, 12.5% ​​/ 176 km után)
  • Côte de la Haute-Levée (2.2 km, 7.5% / 180.2 km után)
  • Col du Rosier (4.4 km, 5.9% / 194.4 km után)
  • Côte de Desnié (1.6 km, 8.1% / 297.8 km után)
  • Côte de la Redoute (1.6 km, 9.4% / 220.5 km után)
  • Côte des Forges (1.3 km, 7.8%, 231.2 km után)
  • Côte de la Roche-aux-Faucons (1.3 km, 11% / 241.2 km után)
picture

Mathieu Van der Poel

Fotó: Getty Images

KI INDUL AZ IDEI LIÈGE-EN? KIK AZ ESÉLYESEK?
Hiba volna a két nagy küzdelmére leegyszerűsíteni a versenyt, vannak ugyanis jó néhányan, akik a győzelemre is, de a top 10-re feltétlenül esélyesek. Reméljük, ide tartozik majd Valter Attila is.
Ha elsőszámú favoritot kellene megneveznünk, talán Tadej Pogačart mondanánk, aki azon kívül, hogy 2021-ben megnyerte a versenyt, 2020-ban is dobogón zárt. Tavaly bukott egy nagyot, több helyen eltört a keze, ami valószínűleg a Tourjára is hatással volt. Idén a Giróra készül, éppen ezért nem versenyezett túl sokat tavasszal, viszont a Liège tökéletes felkészülési állomás lehet neki, ahogy az volt tavaly Remco Evenepoelnak is.
Mathieu van der Poel világbajnoki trikóban, a Flandria-Roubaix-duplával a zsákban vág neki a versenynek. Ez lesz a második Liège-e, a covidos 2020-as szezonban indult itt először, akkor hatodik lett. Nincs tehát sok tapasztalata, ráadásul az Amstel után azt mondta, nem voltak már meg azok az extra jó érzései, mint a megelőző hetekben. Persze ettől még a kivételes kvalitásai akár győzelmet is érhetnek majd neki.
Tom Pidcockkal mindenképp számolni kell, aki győzött az Amstelen, és aki tavaly, egy ideig legalábbis képes volt követni Evenepoelt. Szerdán, ahogy sok mindenkit, őt is utolérte a hideg a Flèche-en, és nem fejezte be a versenyt. Viszont a forma megvan, ezt láthattuk az Amstelen.
Jó lehet még a Flèche-en ötödik Santiago Buitrago, az ott dobogón záró Maxim Van Gils, az Amstelen harmadik Tiesj Benoot, a Brabanstse Pijlen második Dylan Teuns, valamint csapattársa, a Flèche meglepetésgyőztese, Stephen Williams is. A top 10-re esélyesek sora még hosszan folytatható lenne, mi még kiemelnénk Benoît Cosnefroy-t, valamint az Amstelen és a Flèche-en is meggyőző Romain Grégoire-t.
picture

Tom Pidcock

Fotó: Getty Images

KI GYŐZÖTT TAVALY?
Remco Evenepoel nyert tavaly világbajnoki trikóban. Bő 33-mal a vége előtt hagyta ott a mezőnyt, de néhány kilométer múlva a vele lépést tartani próbáló Pidcockot is lerázta magáról.
A 2023-AS LIÈGE VÉGEREDMÉNYE
1. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) 6 óra 15 perc 49 másodperc
2. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) 1 p 6 mp hátrány
3. Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) 1 p 6 mp hátrány
via részben wielerflits, Rouler
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés