Hogy mi lenne a nagy álom? Természetesen a Giro-részvétel. Ivan Basso és Alberto Contador csapata szintet lépett, az Eolo-Kometa jövőre már másodosztályú lesz. Azaz joggal bízhat egy ideinél jóval erősebb versenynaptárban, meg persze az olasz körre szóló meghívóban.

A másodosztályú licensznek köszönhetően természetesen arra is minden esély megvan, hogy Dina Marcit és Fetter Eriket minőségi versenyeken láthassuk, már amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi. Egy biztos, a felkészülést pont a mai nap, a spanyolországi Olivában elkezdő - és minden szinten sokat erősödő - Eolo-Kometa, jövőre már Pro Team lesz. 
Erről, az új igazolásokról és a jövőt illető tervekről mesélt Ivan Basso.  
Giro d'Italia
Remco Evenepoel, akit néha muszáj megvédeni saját magától
18/01/2021 14:28
Mire számíthatunk 2021-ben az alaposan megújult Eolo-Kométától?
Hiába alakultunk át jelentősen, az alapfilozófiánk nem változott: szeretnénk kinevelni olyan fiatalokat, akik legalább annyira szép pályafutást érthetnek el, mint amilyen Albertoé vagy az enyém volt. Erősítettünk a kereten, de csak olyan neveket igazoltunk, akik megértették a céljainkat. Higgyétek el, pillanatok alatt megegyeztünk mindenkivel. Jött pár rutinosabb versenyző, de még mindig egy hosszútávú terv szerint dolgozunk, és ezt a szponzoraink is tudják.
Voltak olyan pletykák, hogy Aru érkezhet hozzátok.
Valóban voltak, és nem véletlenül, mert tényleg sokat beszéltünk róla. Gondolkodtunk a megszerzésén, ezt nem tagadom. De az ő érkezése kicsit felborította volna a költségvetésünket, köré kellett volna szervezni egy segítő sort, így pedig sérült volna az alapfilozófiánk. Másik irányba indultunk, és erről nem térünk le. Egyszerűen fogalmazva: egy Aru szintű versenyzőt nem tudtunk volna megengedni magunknak.
Akkor így ki lesz a kapitány?
Senki, pontosabban mindenki. Vagyis maga a csapat. Azért vettünk rutinosabb versenyzőket, hogy tőlük tanulhassanak a húszas éveik elején járó fiatalok. Nekik nem sportigazgatónak kell lenniük menet közben, hanem úgy kell tekerniük, ahogy eddig is. Had lássák a srácok, miről szól a versenyzés ezen a szinten. Jó az, ha különböző korosztályok találkoznak egy soron belül, ebből mindenki csak profitálhat.

15983847098270.jpg

Fotó: Eurosport

Mire figyeltetek elsősorban az igazolásoknál?
Olyan intelligens kerékpárosokra volt szükségünk, akik azonnal megértik a céljainkat, és akikre a fiatalok tényleg fel tudnak nézni. Van két erős magyar versenyzőnk, az olaszos mag megmaradt, most pont jó arányban találkozik a rutin illetve a fiatalság.
Nem titkolt célotok a Giro-részvétel. De ha szabadkártyát kaptok, biztos jönnek majd a megjegyzések, hogy csak azért indulhattok, mert Contador és Basso a csapatfőnök.
Ez a része a dolgoknak nem érdekel. Ameddig tekertem, megszoktam a kritikát, nem foglalkozom vele. Jobban izgat, hogy fejlődjenek a srácok, és megfeleljünk a szponzorainknak. Megteremtettük annak a lehetőséget, hogy szabadkártyát kaphassunk, a többi a versenyzőinken múlik. Mostantól az országúton tudjuk kiharcolni a Giro-meghívót. 
Nem csak új versenyzők érkeztek, hanem a szakmai stáb is bővült. Érkezett például Stefano Zanatta, akivel anno együtt dolgoztál a Liquigasnál.
Az új sportigazgatók esetében is hasonló volt az elgondolás, mint a versenyzőknél. Hozzanak rutint és tudást a fiatalok mellé. Én Zanattát ismerem jól, Alberto meg Sean Yates keze alatt tekert. Andriotto és Jesus maradt, ők jelentik a fiatalságot a sportigazgatóink között.

118693906_3282228155198641_4169077776722562116_o.jpg

Fotó: Eurosport

Nehéz manapság meggyőzni a szponzorokat, hogy fektessenek egy kerékpárcsapatba?
Az elmúlt időszakban megtanultam, hogy a komoly cégeket, nem a mezen lévő szponzori logó nagysága, a másodpercekre lebontott tv-s megjelenés, vagy az instán begyűjtött lájkok száma érdekli. Ők ezekkel mind tisztában vannak. Ha eljutunk a tárgyalásig, én egyszerűen csak bemutatom magunkat, és őszintén elmondom a csapatunk céljait. Ha ehhez valaki tudja adni a nevét és megérti, mit nyújthat számára ez a sportág, akkor együtt tudunk dolgozni. Ezt a részt viszem, én tárgyalok a szponzorokkal, Alberto inkább a sportszakmai részbe folyik bele. A tesója Fran meg szó szerint vezeti a csapatot és intézi a napi munkát.
Az Eolo érkezéséhez azért egy személyes jó kapcsolat is kellett, nem?
Luca Spadavál egy régióból származunk, közel lakunk egymáshoz, mégis egy tavalyi varesei granfondón beszéltünk először hosszabban. Nagyon tehetséges vállalkozó, kiváló meglátásai vannak, neki köszönhetően a központunk az Eolo telephelyére, Busto Arsizioba költözhet. Olyan lesz az nekünk, mint a Milan focicsapatának Milanello.
Az olaszos mag megmaradt. Szerinted a fiatalok közül kire lesz érdemes figyelni?
Nem sorolok fel mindenkit, de Bais, Wackermann, Belletti, Pacioni, Ravasi és Ropero köztük van.

83885523_2783084371737404_85270936370020352_o.jpg

Fotó: Eurosport

Aztán majd jönnek a nagycsapatok, és szépen elviszik őket...
Ez ellen mi tudunk tenni a legtöbbet. Ha rövid időn belül World Tour sorrá válunk, velünk maradhatnak.
Sokat beszéltünk a jövőről, de a 2020-as idénnyel elégedett vagy?
Nehéz értékelni a vírus meg a sok elmaradt verseny miatt, nálunk is voltak olyan srácok, akik kifejezetten keveset versenyezhettek. De összességében elégedett vagyok. Szépen mutattuk magunkat a leállás előtt, és az újrakezdést követően is voltak értékes helyezéseink.
Gazzetta, Tuttosport, inbici.net
.
Giro d'Italia
Inkább a Giro, mint a Tour - ha a háta is megengedi, Bernal inkább Olaszországban villantana
15/01/2021 09:48
Giro d'Italia
Valóságshow helyett inkább a sövénynyírás - Ganna nem szeretne sztár lenni, de a Giróra visszatérne
13/01/2021 09:04