Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ugrás az ismeretlenbe, kalkulált kockázat” – Van Aert új módszerrel készül a Flandriára

Kálmán Laci

Frissítve 05/03/2024 - 13:26 GMT+1

Wout van Aert számára jobban nem is indulhatott volna a szezon. Dobogó az Omloopon úgy, hogy a Visma végig uralta a versenyt, és egy csapattársa szerezte meg a győzelmet, majd másnap egy győzelem a Kuurnén. Ezt követően azonban kihagyta a Stradét, és kihagyja a Sanremót is, helyette húzott egy váratlant, és bevállat egy magaslati edzőtábort a nagy tavaszi menetelés előtt.

Wout Van Aert

Fotó: Getty Images

A külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a Visma kipipált két papírforma győzelmet, hozták a kötelezőt, mehetünk is tovább.
Ők azonban pontosan tudják, hogy semmit nem vehetnek készpénznek, nem szabad, hogy elaltassák őket a győzelmek, jönnek ugyanis a kiemelt kockaköves klasszikusok. És persze jönnek új ellenfelek, köztük a mindig, mindenkire veszélyes Mathieu Van der Poel.
„A mezőny minden évben egyre erősebb. Úgyhogy minden évben jobbnak kell lenni azért, hogy harcban lehess a győzelemért” – mondta Wout Van Aert.
Ezért aztán szerdán elutazott Tenerifére, magaslati edzőtáborba, hogy a 2300 méteres tengerszintfeletti magasságban lévő Teidén készüljön a tavasz nagy versenyeire.
Természetesen nem egyedül ment, Tiesj Benoot, az Omloop-győztes Jan Tratnik, valamint Per Strand Hagenes, a fiatal norvég is vele tartott. De szakács, szerelő, dietetikus és segítő is ment velük, valamint csatlakozott hozzájuk Van Aert edzője, Mathieu Heijboer is. Sőt, még Merijn Zeeman vezető sportigazgató is velük tölt néhány napot. Semmit nem bíztak tehát a véletlenre.
Ez azonban most nem egy megszokott edzőtábor a Teidén. Van Aert ötödik alkalommal utazik a Kanári-szigetekre, most azonban nem február elején, az Omloopra és a Stradéra való felkészülés jegyében teszi. Ezúttal 22 napról van szó, február 28-tól március 20-ig. Miután hazaérnek, jönnek is szépen a klasszikusok egymás után.
Az időben elcsúsztatott magaslati edzőtábor ötlete, bár szokatlan, nem teljesen új. A Team Sky 2013-ban megpróbálkozott már vele, igaz, sikertelenül. Azóta azonban eltelt egy bő évtized, a tudomány pedig rettentő sokat fejlődött ezen a területen.
picture

Wout van Aert

Fotó: Getty Images

Ott volt tavaly Jasper Stuyven is, aki a belga szezonnyitó után a magaslati körülményeket biztosító Syncrosfera Hotelbe utazott, hogy felkészüljön a nagy klasszikusokra, igaz, akkor ő rajthoz állt a Sanremón.
„Jasper számára itt csak arról volt szó, hogy kapjon egy rövid ismétlést a magaslati ingerekből, előtte ő már volt a Teidén februárban” – mesélte Benoot. „Ráadásul a magaslati kamra nem képes ugyanazt a hatást elérni, mint a magaslati edzőtábor. Az elmúlt években én is aludtam magaslati szobában otthon a Tirreno és a Harelbeke között, de ez nem ugyanaz.”
Nevezzük ezt egy kis kalkulált kockázatnak. Egy innovatív, kreatív megoldásnak.
„Tiesj jól fogalmaz” – folytatta Van Aert. „Könnyű mindig a komfortzónádban maradni, de a valóság az, hogy sosem nyertem még meg sem a Flandriát, sem a Roubaix-t. A dolog nem mindig rajtam múlott, de volt bennem egy olyan érzés, hogy jobb is lehettem volna azon a két hétvégén, mint az elmúlt években.”
„Ha elmész egy magaslati edzőtáborba februárban, nagyon jó állapotban térsz vissza a szezonnyitóra és a Stradére” – emelte ki Benoot. „De a Flandria az már több, mint egy hónappal később van. Addigra a magaslati ingereknek már alig lesz hatása. Én komolyan hiszek ebben a megközelítésben, de az igaz, hogy fel kell áldozni néhány versenyt valamiért, amiben nem lehetsz teljesen biztos.”
Nem számít, mennyire logikusan hangzik, ez egy ugrás az ismeretlenbe.
picture

Wout van Aert a 2024-es Kuurne-Brüsszel-Kuurnén

Fotó: Getty Images

Van Aert a tavalyi programjához képest kihagyja a Tirrenót és a Sanremót is.
„A Tirrenóra és a Nizzára mindig mint felkészülési versenyekre gondoltam, de valójában túlságosan kemény versenyek ezek ahhoz. Úgyhogy igazából az inkább előny, hogy most ott nem tekerek.”
„A klasszikus kerékpáros megközelítés szerint szükség volt a Tirreno vagy a Nizza okozta fáradtságra, de a tudomány jelenlegi állás szerint ez mér nincs így” – tette hozzá Benoot.
Van Aert a Stradét és a Sanremót azért nem bánja annyira, mert ezeket már sikerült megnyernie. Benoot esetében pedig, aki még a Roubaix-t is kihagyja, az merülhetett fel kérdésként, hogy vajon megéri-e a változtatás azért, hogy Van Aert segítőjeként legyen csúcsformában a Flandrián.
„Remélhetőleg az ardenneki klasszikusokon is profitálok majd ebből a megközelítésből.”
Ennek a magaslati edzőtábornak nem csak az időpontja, a tartalma sem lesz hagyományos.
„Mivel már benne vagyunk a tavaszban, és Van Aert alapjai megvannak, azon lesz a hangsúly, hogy a robbanékonyságát fejlesszük” – mondta Arthur van Dongen sportigazgató.
A Visma büszke erre az újítására, de a teljes klasszikus mag különböző okok miatt nem utazott el a Teidére. Christophe Laporte a Sanremóra hegyezi a formáját, Dylan Van Baarle pedig a tavaly sérülés és betegség miatt meghiúsult programját akarja az idén végrehajtani.
picture

Wout Van Aert

Fotó: Getty Images

Van Aert március 20-án érkezik vissza Belgiumba, két nappal később pedig már a Harelbekén fog tekerni, majd jön a Dwars door Vlaanderen, utána pedig a Flandria.
„A kutatások azt mutatják, hogy a magaslati program után két hét múlva éred el a csúcsformát, de ez persze versenyzőnként eltérő lehet” – mondta Benoot. „Nálam ez kb. 8-9 nap. Tavaly megnyertem a Kuurnét három nappal a magaslat után, de a legerősebb egy héttel később a Stradén voltam.”
„Én biztos vagyok benne, hogy így tudjuk megszerezni azt az utolsó százalékot, ami ahhoz kell, hogy elérjük a céljainkat” – tette hozzá Van Aert.
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés