Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Paris-Roubaix 2024: Ki állítja meg Van der Poelt, mikor lesz a verseny, és milyen az útvonal?

Bodnár Gergő

Frissítve 07/04/2024 - 10:23 GMT+2

Vasárnap jön a 2024-es szezon harmadik nagy klasszikusa, az 55,7 kilométernyi kockaköves útszakaszt tartalmazó Paris-Roubaix. Tizenegy éve nem látott duplára készül a legnagyobb esélyesnek számító Mathieu van der Poel, hiszen a 2013-as Fabian Cancellara után az első versenyző lehet, aki egymás után nyeri meg a Flandriát és a Roubaix-t.

Nem okozott csalódást az Észak Pokla, minden idők leggyorsabb Paris-Roubaix-ját Van der Poel nyerte

Tizenegy éve nem látott duplára készül Mathieu van der Poel, mivel a 2013-as Fabian Cancellara után az első versenyző lehet, aki egymás után nyeri meg a Flandriát és a Roubaix-t.
Vasárnap jön a 2024-es szezon harmadik nagy klasszikusa, az 55,7 kilométernyi kockaköves útszakaszt tartalmazó Paris-Roubaix. Majdnem 30 éve nem szerepelt ilyen sok pavé a versenyen, de a legendás szektorok (Trouée d'Arenberg, Mons-en-Pévèle, Carrefour de l'Arbre) természetesen továbbra is ott vannak az útvonalban.
Mivel Van Aert sérült, Pedersen pedig a Flandrián nem volt az igazi, így most mindenki azt találgatja, hogy melyik versenyző lehet képes megfogni a címvédő Van der Poelt, aki elég nagy fölénnyel nyerte a Flandriát.
MIKOR LESZ ÉS HOL NÉZHETEM A ROUBAIX-T?
A 121. Paris-Roubaix-t vasárnap rendezik, a rajt 11.10-kor lesz, a közvetítésünk pedig 10.30-kor kezdődik az Eurosporton. Vagyis egyetlen fontos pillanatról sem fogunk lemaradni. Ha esetleg nem tudtad élőben nézni a versenyt, mindent visszanézhetsz az Eurosport.hu-n illetve az Eurosport Applikációban, az első tv-s ismétlés pedig 18.45-kor kezdődik az Eurosport 1-en. Szombaton 15 órától természetesen a női Roubaix-t is élőben közvetítjük.
A férfi verseny közvetítése:
A nők versenye:
MILYEN AZ IDEI ÚTVONAL?
Vasárnap 259.9 kilométer vár a mezőnyre, amelyből 55.7 kilométert kell megtenni a kockaköveken. Ilyen sok pavé utoljára 29 évvel ezelőtt szerepelt a Roubaix-n.
Mint minden évben, a 29 kockaköves szektort nehézségi szint szerint kategorizálják a szervezők, ezek alapján három olyan pavés rész (Trouée d'Arenberg, Mons-en-Pévèle, Carrefour de l'Arbre) szerepel az útvonalban, amely megkapta az ötcsillagos, vagyis a legnehezebb minősítést.
Az ASO szerda délután jelentette be, hogy a versenyzők kérésére biztonsági okokból az Arenberg előtti részre betettek egy sikánt, így próbálják némileg lelassítani a versenyzőket.
Az első kockaköves szektorhoz 96 kilométer megtétele után, várhatóan 13.30 magasságában ér oda a mezőny, a leggyorsabb, 46-os átlaggal számolva háromkor kezdik az Arenberget, és 16.40 körül jön a Carrefour de l'Arbre. A befutó 17.05 magasságában várható.
A LEGFONTOSABB KOCKAKÖVES SZEKTOROK:
SzektorszámSzektor neveTávolság a befutótólHosszúságNehézség
27Quiévy - Saint-Python154.6 km-el a befutó előtt3700 méter4 csillagos
19Trouée d'Arenberg95.3 km-el a befutó előtt2300 méter5 csillagos
7Hornaing - Wandignies82.5km-el a befutó előtt3700 méter4 csillagos
15Tilloy - Sars-et-Rosières71.5km-el a befutó előtt2400 méter4 csillagos
12Auchy-lez-Orchies - Bersée54 km-el a befutó előtt2700 méter4 csillagos
11Mons-en-Pévèle48.6 km-el a befutó előtt3000 méter5 csillagos
5Camphin-en-Pévèlé19.9 km-el a befutó előtt1800 méter4 csillagos
4Carrefour de l'Arbre17.1 km-el a befutó előtt2100 méter5 csillagos
KI INDUL AZ IDEI ROUBAIX-N?
A két fő esélyes Mathieu van der Poel illetve Mads Pedersen mellett a Jasper Philipsen-Joshua Tarling-Stefan Küng hármasra lesz érdemes figyelni, de azért azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a Roubaix-n minden évben van egy meglepetésember. Tavaly az emlékezetes bukásáig ilyen volt a végül 7. helyen záró John Degenkolb, aki most is ott lesz a mezőnyben.
A dobogó vagy a top 5 esélyesek között ott van Nils Politt, Jonathan Milan és Dylan van Baarle (Matteo Jorgenson azonban nem indul) az viszont beszédes, hogy a Quick-Step egyik kiemelt embere Tim Merlier lesz.
Érdekes kérdés, hogy mire megy majd az elmúlt hetekben elég jó formában tekerő Alberto Bettiol-Luca Mozzato páros a kockaköveken, bár az EF olasz versenyzője egész héten betegséggel küzd.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
MEGINT VAN DER POEL A LEGNAGYOBB ESÉLYES?
Wout van Aert hiányában, és elnézve a pillanatnyi formáját, ez nem is lehet kérdés. De ott a szerencsefaktor, ami a Roubaix kapcsán egyszerűen megkerülhetetlen.
Mathieu van der Poel 11 év után az első versenyző lehet, aki megcsinálja a Flandria-Roubaix duplát, de ehhez neki is sok szerencsére és szinte tökéletes versenyre lesz szüksége. Az Alpecin versenyzője Calpe környékén, tehát jó melegben készült fel erre a versenyre, és látva a Twitteren megjelent üzenetét, annyira nem örült az Arenberg elé betett kanyarkombinációnak.
KI GYŐZÖTT TAVALY?
Mathieu van der Poel, de jó lett volna látni, hogy mire megy sprintben Van Aert ellen, aki pont a legrosszabb pillanatban, 16 kilométerrel a cél előtt kapott defektet.
Van der Poel végül simán, 46 másodperc előnnyel nyert az öt tagú üldözősor előtt, ahol később csapattársa, Philipsen megnyerte a sprintet és bejött a második helyre. Azon a Roubaix-n, ahol minden idők legmagasabb átlaga (46.8 km/h) jött ki a majdnem öt és fél óra hosszú verseny végére.
A 2023-AS ROUBAIX VÉGEREDMÉNYE
1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) 5 óra 28 perc 41 másodperc
2. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 46 mp hátrány
3. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 46 mp hátrány
picture

A Sanremo után itt egy újabb klasszikus, Van der Poel nyerte a Roubaix-t!

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása