Hosszú idő után ma végre hivatalosan is bemutatták az idei Giro d'Italia útvonalát, ahol ha minden jól alakul, akár két magyar versenyzőért is szurkolhatunk.

Akárcsak tavaly, a 2021-es olasz körverseny is időfutammal kezdődik és időfutammal végződik, 2018 után visszatér a Zoncolan, lesz 'strade bianchés' szakasz, a harmadik héten pedig három hegyi befutó vár a mezőnyre. Ráadásul olyan hegyek (Sega di Ala, Alpe di Mera és Alpe di Motta) is bekerültek az útvonalba, amiket eddig nem igazán ismertünk.

Az első hét


Amstel Gold Race
Miért telt 10 percbe kihozni Van Aertot győztesnek az Amstelen?
20/04/2021 - 09:54
A 2021-es Giro egy rövid, mindössze 8 kilométer hosszú torinói időfutammal indul, az első "rendes" nap pedig a sprintereké lehet. Csak a 4. szakaszig kell várni egy komolyabb befutóra, amikor ezer méter fölött, Sestolában lesz a cél. Hasonlóan érdekesnek tűnik két nap múlva az ascolis szakasz, ami szintén emelkedős befutót hoz, egy elég rövid, 150 kilométeres etap végén.
Az első hét egyik legjobban várt szakasza talán a Campo San Felice lehet, hisz annak a hegyi befutónak a végén még a murvás út is nehezítheti a versenyzők dolgát.

A második hét


A középső héten a 'strade bianchés' nap lehet kifejezetten látványos, a 9. szakaszon ugyanis 4 fehér murvás szektor (összesen 35 kilométernyi ilyen útszakasz) vár a mezőnyre. Ezen a környéken - vagyis a Strade Bianchéről ismert utakon - tizenegy éve nem járt a Giro. Másnap (12. szakasz) egy hosszú, 4 hegyet és 3700 méternyi szintkülönbséget tartalmazó nap végén lesz befutó Bagno di Romagnában, majd ismét jön Verona, igaz, egy teljesen sík szakasszal.
A 14. etap azonban kifejezetten durva lesz, hisz akkor kell megmászni a Zoncolant, de ezúttal Sutrio felől. Erről az oldalról eddig csak egyszer volt befutó a Girón, 2003-ban Simoni nyerte a hegyet. Másnap a mezőny rövid ideig átugrik Szlovéniába, aztán a goriziai cél után jöhet a királyetap. Passo Fedaia, Passo Pordoi (az idei Cima Coppi) és Passo di Giau, majd lejtmenetes befutó Cortinában, mindez 212 kilométer alatt.

A harmadik hét


A második pihenőnap után rögtön egy nehéz és nem túl ismert emelkedő, a Sega di Ala tetején lesz a cél, majd jön a nagy finálé, két hegyi befutóval és a milánói időfutammal. A 20. szakaszon bőven lesz lehetőség az időkülönbség kiharcolására, hisz akkor három hegy és 4800 méternyi szintkülönbség vár a mezőnyre.
A 2021-es Giro megint Milánóban zárul, egy teljesen sík, de majdnem 30 kilométer hosszú időfutammal. 

EvAMwZWWQAATbHx.jpg

Fotó: Eurosport

A 2021-es Giro számokban


2 - Ennyi időfutam lesz összesen (9+29.4 km)
3 - Három éve szerepelt legutóbb a Zoncolan, akkor Froome nyerte a hegyet
4 - Már a negyedik szakaszon lesz hegyi befutó
4 - Ennyi nap végén lehet mezőnyhajrá
7 - Hét hegyi befutós nap lesz összesen
11 - Tizenegy év után lesz újra 'strade bianchés' szakasz
228 - Kétszázhuszonnyolc kilométeres lesz a leghosszabb szakasz (18. etap)
2239 - Az idei Cima Coppi, a Passo Pordoi magassága
3450 - Ilyen hosszú lesz (kilométerben) az idei Giro

A fontosabb dátumok


A 104. Giro d'Italia május 8-án kezdődik Torinóban, az első hegyi befutós szakasz három nappal később lesz. A Campo San Felicére (murvás hegy) május 16-án érkezik a mezőny, a strade bianchés szakasz meg három nappal később következik. A Zoncolan május 22-re került, a Cima Coppit is tartalmazó királyetap dátuma pedig 05.24. Az idei olasz kör május 30-án ér véget Milánóban, de az előtte lévő két hegyi befutós nap sem ígérkezik rossznak.

A várható mezőny

Remélhetőleg Valter Attila tényleg ott lesz Thibaut Pinot mellett az FDJ-ben, és ha jól alakul a tavasza, erre Fetter Eriknek (Eolo-Kometa) is minden esélye megvan. Rajtuk kívül előzetesen Egan Bernal, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Mikel Landa, Romain Bardet, Manu Buchmann és remélhetőleg Remco Evenepoel lesz ott a torinói rajtnál.
De visszatér a versenyre a tavalyi 4 szakaszgyőzelemig jutó Filippo Ganna, és majdnem biztos Peter Sagan indulása is. A sprinterek közül a Ewan-Nizzolo-Viviani-Gaviria négyes részvételére van meg minden esély, legalábbis a tél során ők nyilatkoztak arról, hogy tervezik a Girót.
🗺️ 
📹 
Amstel Gold Race
Van Aert célfotóval nyerte az Amstelt
18/04/2021 - 15:32
Amstel Gold Race
Mint a világbajnokság, csak kicsit rövidebb – egy év szünet után újra itt az Amstel
17/04/2021 - 17:53