Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zoncolan, két időfutam és a 'strade bianchés' szakasz - bemutatták a 2021-es Giro útvonalát

Eurosport
Eurosport

Publikálva 24/02/2021 - 20:36 GMT+1

Végre bemutatták az idei Giro útvonalát, újra lesz Zoncolan, és 'strade bianchés' szakasz.

Fotó: Eurosport

Hosszú idő után ma végre hivatalosan is bemutatták az idei Giro d'Italia útvonalát, ahol ha minden jól alakul, akár két magyar versenyzőért is szurkolhatunk.

Akárcsak tavaly, a 2021-es olasz körverseny is időfutammal kezdődik és időfutammal végződik, 2018 után visszatér a Zoncolan, lesz 'strade bianchés' szakasz, a harmadik héten pedig három hegyi befutó vár a mezőnyre. Ráadásul olyan hegyek (Sega di Ala, Alpe di Mera és Alpe di Motta) is bekerültek az útvonalba, amiket eddig nem igazán ismertünk.

Az első hét

A 2021-es Giro egy rövid, mindössze 8 kilométer hosszú torinói időfutammal indul, az első "rendes" nap pedig a sprintereké lehet. Csak a 4. szakaszig kell várni egy komolyabb befutóra, amikor ezer méter fölött, Sestolában lesz a cél. Hasonlóan érdekesnek tűnik két nap múlva az ascolis szakasz, ami szintén emelkedős befutót hoz, egy elég rövid, 150 kilométeres etap végén.
Az első hét egyik legjobban várt szakasza talán a Campo San Felice lehet, hisz annak a hegyi befutónak a végén még a murvás út is nehezítheti a versenyzők dolgát.

A második hét

A középső héten a 'strade bianchés' nap lehet kifejezetten látványos, a 9. szakaszon ugyanis 4 fehér murvás szektor (összesen 35 kilométernyi ilyen útszakasz) vár a mezőnyre. Ezen a környéken - vagyis a Strade Bianchéről ismert utakon - tizenegy éve nem járt a Giro. Másnap (12. szakasz) egy hosszú, 4 hegyet és 3700 méternyi szintkülönbséget tartalmazó nap végén lesz befutó Bagno di Romagnában, majd ismét jön Verona, igaz, egy teljesen sík szakasszal.
A 14. etap azonban kifejezetten durva lesz, hisz akkor kell megmászni a Zoncolant, de ezúttal Sutrio felől. Erről az oldalról eddig csak egyszer volt befutó a Girón, 2003-ban Simoni nyerte a hegyet. Másnap a mezőny rövid ideig átugrik Szlovéniába, aztán a goriziai cél után jöhet a királyetap. Passo Fedaia, Passo Pordoi (az idei Cima Coppi) és Passo di Giau, majd lejtmenetes befutó Cortinában, mindez 212 kilométer alatt.

A harmadik hét

A második pihenőnap után rögtön egy nehéz és nem túl ismert emelkedő, a Sega di Ala tetején lesz a cél, majd jön a nagy finálé, két hegyi befutóval és a milánói időfutammal. A 20. szakaszon bőven lesz lehetőség az időkülönbség kiharcolására, hisz akkor három hegy és 4800 méternyi szintkülönbség vár a mezőnyre.
A 2021-es Giro megint Milánóban zárul, egy teljesen sík, de majdnem 30 kilométer hosszú időfutammal. 
picture

EvAMwZWWQAATbHx.jpg

Fotó: Eurosport

A 2021-es Giro számokban

2 - Ennyi időfutam lesz összesen (9+29.4 km)
3 - Három éve szerepelt legutóbb a Zoncolan, akkor Froome nyerte a hegyet
4 - Már a negyedik szakaszon lesz hegyi befutó
4 - Ennyi nap végén lehet mezőnyhajrá
7 - Hét hegyi befutós nap lesz összesen
11 - Tizenegy év után lesz újra 'strade bianchés' szakasz
228 - Kétszázhuszonnyolc kilométeres lesz a leghosszabb szakasz (18. etap)
2239 - Az idei Cima Coppi, a Passo Pordoi magassága
3450 - Ilyen hosszú lesz (kilométerben) az idei Giro

A fontosabb dátumok

A 104. Giro d'Italia május 8-án kezdődik Torinóban, az első hegyi befutós szakasz három nappal később lesz. A Campo San Felicére (murvás hegy) május 16-án érkezik a mezőny, a strade bianchés szakasz meg három nappal később következik. A Zoncolan május 22-re került, a Cima Coppit is tartalmazó királyetap dátuma pedig 05.24. Az idei olasz kör május 30-án ér véget Milánóban, de az előtte lévő két hegyi befutós nap sem ígérkezik rossznak.

A várható mezőny

Remélhetőleg Valter Attila tényleg ott lesz Thibaut Pinot mellett az FDJ-ben, és ha jól alakul a tavasza, erre Fetter Eriknek (Eolo-Kometa) is minden esélye megvan. Rajtuk kívül előzetesen Egan Bernal, Vincenzo Nibali, Simon Yates, Mikel Landa, Romain Bardet, Manu Buchmann és remélhetőleg Remco Evenepoel lesz ott a torinói rajtnál.
De visszatér a versenyre a tavalyi 4 szakaszgyőzelemig jutó Filippo Ganna, és majdnem biztos Peter Sagan indulása is. A sprinterek közül a Ewan-Nizzolo-Viviani-Gaviria négyes részvételére van meg minden esély, legalábbis a tél során ők nyilatkoztak arról, hogy tervezik a Girót.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés