Egy év szünet után újra itt az Amstel, ugyan egy kicsit furcsa körülmények között, de legalább lesz verseny. A mezőny Valkenburg és Maastrich között körözget, "természetesen" nézők nélkül.

Lesz egy pici világbajnoki hangulata a dolognak, még akkor is, ha ez sokak szerint nem „igazi" Amstel. A pályát egyébként a verseny 1999-es győztese, Michael Boogerd (illetve egy másik korábbi profi, Leo van Vliet) tervezte. És, hogy mi lett a végeredmény? Tizenhárom kör, három rövid, de elég nehéz emelkedővel. A Geulhemmerberggel (970 méter/7.9%), a Bemelerberggel (900 méter/7%) és a jól ismert Cauberggel (800 méter/7.4%).
„Meg volt kötve a kezünk, vagy a körpálya, vagy semmi” – mondja az új Amstelről van Vliet, aki az 1979-es valkenburgi vb-n a későbbi aranyérmes, Jan Raas segítőjeként állt rajthoz-. „Attól, hogy körbe-körbe megy a mezőny, ez még egy legendás útvonal, olyan környék, ahol a közelmúltban két vb-t is rendeztek.”
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
18/01/2022 09:08
„Ez egy nehéz pálya, és őszintén szólva meglepne, ha egy nagyobb, mondjuk 40 fős sor együtt érne a célhoz” – nyilatkozta Boogerd, aki pályafutása során 12 alkalommal indult az Amstelen.
„Picit ez a verseny is olyan lesz, mint a Strade Bianche: bárki nyerhet. Egy hegyimenő ugyanúgy odaérthet, mint valamelyik klasszikus specialista. A versenyzőkön múlik minden, de annak örülök, hogy például ezen az útvonalon Stuyven, vagy Vanmarcke sem tartja magát teljesen esélytelennek. És még valami: a szokásosnál egy órával rövidebb a verseny, így könnyen lehet, hogy a megszokottnál jóval több akciót láthatunk.”

Amstel Gold Race

Fotó: AFP

Az idei Amstelen egyébként 2700 méternyi szintkülönbséget kell teljesíteni (217 km alatt), ami 600 méterrel több, mint amit például a Flandrián „kapott” a mezőny.
Ahol most nem lesz ott a már a montira koncentráló Mathieu van der Poel, láthatjuk viszont a Jumbo-Vismát vezető Roglic-van Aert kettőst. Meg a héten 2024-ig szerződést hosszabbító Julien Alaphilippe-t, akinek bejön az új pálya.
„Az átlagosnál idegesebb versenyünk lesz, teljesen olyanok a körülmények, mintha vb-t mennénk. Bár nem olyam hosszú a táv, itt is végig koncentrálni kell, és hát csak felmegyünk 12 alkalommal a Caubergre. Ez minden, csak nem egy könnyű pálya.”

55. AMSTEL GOLD RACE – AZ ESB ESÉLYESEI
⭐⭐⭐ Primoz Roglic, Marc Hirschi, Wout van Aert, Julian Alaphilippe
⭐⭐ Tom Pidcock, Maximilian Schachmann, Alejandro Valverde, Michael Matthews, Michal Kwiatkowski
⭐ Michael Woods, David Gaudu, Jakob Fuglsang, Mauri Vansevenant, Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Søren Kragh, Dylan Teuns, Tim Wellens, Bauke Mollema
☝ Alexey Lutsenko, Greg van Avermaet, Michael Valgren, Warren Barguil, Esteban Chaves, Richard Carapaz, Omar Fraile, Sergio Higuita, Alex Aranburu, Jonas Vingegaard, Valentin Madouas, Robert Stannard, Guillaume Martin, Jasper Stuyven, Sonny Colbrelli
🗺Az útvonal
🚴Rajtlista
📺 Eurosport 1: 14.00 (rögtön a török kör után!)
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37