Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Miért telt 10 percbe kihozni Van Aertot győztesnek az Amstelen?

Kálmán Laci

Frissítve 20/04/2021 - 13:28 GMT+2

A versenybíróság szinte azonnal tisztában volt a végeredménnyel, a közvélemény azonban csak hosszú percek feszült várakozása után tudhatta meg, ki nyerte az Amstelt.

Thomas Pidcock, Wout van Aert

Fotó: Getty Images

Wout van Aert nyerte az Amstelt, négy ezreddel Thomas Pidcock előtt. De mégis miért tartott tíz percig, hogy ezt megtudjuk?

A Het Nieuwsblad munkatársai próbáltak utánajárni a dolognak, de nem volt könnyű dolguk. Az első probléma ugyanis rögtön az, hogy nem tiszta, ki felelős magáért a célfotóért. Az UCI vagy a szervezők?
„Nekünk semmi közünk hozzá” – mondta azonnal Leo Van Vliet versenyigazgató. Ez azonban így nem teljesen igaz, ugyanis az Amstel Gold Race alapítványa felel a célfotórendszer kiépítéséért, amit kiszervez három különböző cégnek.
Vincent Schuurhuis, az egyik ilyen cég munkatársa szerint semmi kétség nem férhetett Van Aert győzelméhez.
Minden kerékpárra felszerelnek egy jeladókészüléket, ami hajszálpontosan jelzi, hogy a versenyző mikor halad át a célvonalon. Azokból az adatokból azonnal tudni lehetett, hogy Van Aert győzött négy ezreddel.
Előfordulhat azonban, hogy ezek a jeladók nem teljesen pontos adatokat közölnek.
„Az első villa kialakítása és a jeladó rögzítésének pontos helye torzíthat egy kicsit az eredményen. Az UCI ezért is ragaszkodik hozzá, hogy minden versenyen legyen célfotó.”
Schuurhuis továbbította az adatokat Harrie Striknek, az UCI megbízottjának. Ő felelt az Amstel befutójáért és a hivatalos eredmény megállapításáért.
„Egy perccel a célba érkezés után ő már látta, hogy Van Aert kereke egy kicsit előbb volt, mint Pidcocké.”
Hol késett akkor ennyi ideig a hivatalos végeredmény? Alaposan megkavart mindent, hogy a tévéfelvételeken az látszott, hogy Pidcock volt valamivel előrébb. A videóbírós furgonból ugyanezt az információt kapták, így aztán szükség volt a versenybíróság elnökének, Didier Simonnak a véleményére. Azonban ő is azt erősítette meg, hogy Van Aert győzött.
Tom Pidcock, Maximilian Schachmann et Wout Van Aert à l'arrivée de l'Amstel Gold Race
„Ekkor már három és fél perce célba értek” – tette hozzá Schuurhuis. „Egyébként a tévéfelvételek és a célfotó képe közötti eltérés oka, hogy más a szög, ahonnan az adott pillanatot nézzük.”
„A célfotó kamerája pont merőleges a célvonalra és másodpercenként kétezer képet tud rögzíteni. Ráadásul ki is tud nagyítani minden egyes képet. Ezzel szemben a tévé egy kicsit más szögből veszi a célvonalat, ami azzal jár, hogy a versenyzők sebessége közti különbség, valamint a kerékpárok belökése torzíthatja az észlelésünket.”
A hivatalos végeredmény kihirdetéséig eltelt időben mindenféle összeesküvés elméletek születtek a közösségi médiában. Sokan azt vélelmezték, hogy nyilván azért késik a végeredmény, mert a versenybíróság belga és holland tagjai szeretnék, ha a Jumbó színeiben versenyző Van Aert nyerne. Schuurhuis szerint azonban pusztán technikai okok állnak a háttérben.
„A célfotó azért nem volt látható hamarabb, mert technikailag nem áll módunkban azt direkt módon kiküldeni az élő közvetítésbe. ”
A közvetítésért felelős televíziónak megvolt a kép, de az UCI szabályai szerint először ki kell kerülnie a hivatalos top 10-nek, utána jöhet a célfotó.
Pidcock a Twitteren azt posztolta, hogy benne ez a célfotó kétségeket ébresztett. Később azonban a brit versenyző ezt a bejegyzését törölte. A La Flamme Rouge oldal tweetje hivatkozott, akik arról írtak, hogy a végeredményt eldöntő célfotó nem pont a célvonalnál készült.
„Több volt a kérdés, mint a válasz” – írta Pidcock az azóta törölt posztban. „Ez nincs így rendben. A célfotóknak száz százalékosan pontosnak kell lenniük.”
„Mi teljesen biztosak vagyunk a végeredményben” – hangsúlyozta Schuurhuis. „Éppen ezért a lehető legnyíltabban akarunk erről kommunikálni.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés