Wout van Aert nyerte az Amstelt, négy ezreddel Thomas Pidcock előtt. De mégis miért tartott tíz percig, hogy ezt megtudjuk?

A Het Nieuwsblad munkatársai próbáltak utánajárni a dolognak, de nem volt könnyű dolguk. Az első probléma ugyanis rögtön az, hogy nem tiszta, ki felelős magáért a célfotóért. Az UCI vagy a szervezők?
„Nekünk semmi közünk hozzá” – mondta azonnal Leo Van Vliet versenyigazgató. Ez azonban így nem teljesen igaz, ugyanis az Amstel Gold Race alapítványa felel a célfotórendszer kiépítéséért, amit kiszervez három különböző cégnek.
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
8 ÓRÁJA
Vincent Schuurhuis, az egyik ilyen cég munkatársa szerint semmi kétség nem férhetett Van Aert győzelméhez.
Minden kerékpárra felszerelnek egy jeladókészüléket, ami hajszálpontosan jelzi, hogy a versenyző mikor halad át a célvonalon. Azokból az adatokból azonnal tudni lehetett, hogy Van Aert győzött négy ezreddel.
Előfordulhat azonban, hogy ezek a jeladók nem teljesen pontos adatokat közölnek.
„Az első villa kialakítása és a jeladó rögzítésének pontos helye torzíthat egy kicsit az eredményen. Az UCI ezért is ragaszkodik hozzá, hogy minden versenyen legyen célfotó.”
Schuurhuis továbbította az adatokat Harrie Striknek, az UCI megbízottjának. Ő felelt az Amstel befutójáért és a hivatalos eredmény megállapításáért.
„Egy perccel a célba érkezés után ő már látta, hogy Van Aert kereke egy kicsit előbb volt, mint Pidcocké.”
Hol késett akkor ennyi ideig a hivatalos végeredmény? Alaposan megkavart mindent, hogy a tévéfelvételeken az látszott, hogy Pidcock volt valamivel előrébb. A videóbírós furgonból ugyanezt az információt kapták, így aztán szükség volt a versenybíróság elnökének, Didier Simonnak a véleményére. Azonban ő is azt erősítette meg, hogy Van Aert győzött.
https://i.eurosport.com/2021/04/18/3117057.jpg
„Ekkor már három és fél perce célba értek” – tette hozzá Schuurhuis. „Egyébként a tévéfelvételek és a célfotó képe közötti eltérés oka, hogy más a szög, ahonnan az adott pillanatot nézzük.”
„A célfotó kamerája pont merőleges a célvonalra és másodpercenként kétezer képet tud rögzíteni. Ráadásul ki is tud nagyítani minden egyes képet. Ezzel szemben a tévé egy kicsit más szögből veszi a célvonalat, ami azzal jár, hogy a versenyzők sebessége közti különbség, valamint a kerékpárok belökése torzíthatja az észlelésünket.”
A hivatalos végeredmény kihirdetéséig eltelt időben mindenféle összeesküvés elméletek születtek a közösségi médiában. Sokan azt vélelmezték, hogy nyilván azért késik a végeredmény, mert a versenybíróság belga és holland tagjai szeretnék, ha a Jumbó színeiben versenyző Van Aert nyerne. Schuurhuis szerint azonban pusztán technikai okok állnak a háttérben.
„A célfotó azért nem volt látható hamarabb, mert technikailag nem áll módunkban azt direkt módon kiküldeni az élő közvetítésbe. ”
A közvetítésért felelős televíziónak megvolt a kép, de az UCI szabályai szerint először ki kell kerülnie a hivatalos top 10-nek, utána jöhet a célfotó.
Pidcock a Twitteren azt posztolta, hogy benne ez a célfotó kétségeket ébresztett. Később azonban a brit versenyző ezt a bejegyzését törölte. A La Flamme Rouge oldal tweetje hivatkozott, akik arról írtak, hogy a végeredményt eldöntő célfotó nem pont a célvonalnál készült.
„Több volt a kérdés, mint a válasz” – írta Pidcock az azóta törölt posztban. „Ez nincs így rendben. A célfotóknak száz százalékosan pontosnak kell lenniük.”
„Mi teljesen biztosak vagyunk a végeredményben” – hangsúlyozta Schuurhuis. „Éppen ezért a lehető legnyíltabban akarunk erről kommunikálni.”
Forrás: Het Nieuwsblad, Cyclingweekly
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37