Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Giro-dobogós, akit majdnem egy szerencsétlen kabátfelvétel tett igazán híressé

Eurosport
Eurosport

Publikálva 02/02/2021 - 16:15 GMT+1

Jai Hindley készen áll a még komolyabb kihívásokra 2021-ben.

Fotó: Eurosport

Jai Hindley a 2020-as szezon egyik legnagyobb felfedezettje. Az ausztrál tehetség a Girón szerzett második helyével hazája eddigi legjobb eredményét érte el az Olasz körön. Ráadásul úgy lett második, hogy a mindent eldöntő időfutam előtt még holtversenyben az élen állt. 

Hindley mindössze a harmadik ausztrál, aki dobogóra állhatott egy háromhetesen. Cadel Evans ezt többször is megtette, sőt, 2011-ben győzött is a Touron. Richie Porte is szerzett végre tavaly egy harmadik helyet a Francia körön, a Sunweb (azóta DSM) 24 éves versenyzője, pedig egy nagyon szoros versenyben elért második helyet csípett meg a Girón. 
A legemlékezetesebb pillanat talán az volt vele kapcsolatban a versenyen, amikor a 18. szakaszon küszködött az esőkabátja becipzározásával. Annyira, hogy kis híján falnak ütközött.
"Vicces, mert tulajdonképpen nem is fáztam, úgyhogy valószínűleg nem is lett volna szükségem a kabátra. Mindenesetre utólag elég ijesztő végignézni azokat a képeket. Otthon azt mondták, tíz évet öregedtek közben."
Persze ennél sokkal fontosabb az, amilyen jól ment a Stelvión. Mindvégig ott tudott maradni a legjobbakkal, a végén lenyomta Geoghegan Hartot is, így megszerezte pályafutása első szakaszgyőzelmét egy háromhetesen.
"Elképesztő volt, tényleg. Sokszor edzettem már itt, de versenyezni, az teljesen más, nagyon menő dolog volt. Ez egy rendkívül különleges nap volt a számomra."
Fiatal kora ellenére kifejezetten éretten kezelte azt a helyzetet is, hogy ő eredetileg luxussegítőnek érkezett Wilco Kelderman mellé, és közben derült csak ki, hogy kettejük közül ő van jobb formában. A Stelvio után még voltak olyan hangok, hogy Hindley-nek meg kellett volna várnia a csapattársát, két nappal később azonban, a sestriere-i szakaszon egyértelművé tette a csapaton belüli sorrendet. 
Egy mindenkiért, mindenki egyért - A Sunwebnél már a 2025-ös Tour de France-ra készülnek | EurosportA Sunweb tavaly csalódást keltő szezont zárt, ráadásul elvesztették legmeghatározóbb versenyzőjüket is, 2020-ban viszont mintha újjászülettek volna: rekordfiatal keretükkel mindenkit megleptek a Tour de France-on, míg a Girón két is embert adtak a dobogóra. Szakmai döntéseiket sokan kritizálták, ám eredményeik azt bizonyítják, jó útón járnak.
"Mindenki egyetértett abban, hogy ha Wilco nem tudja tartani a lépést az utolsó hegyi szakaszon, akkor szabad az út előttem. A nap végén felvehettem a rózsaszínt, ami hihetetlen élmény volt a számomra. Főleg másnap, amikor a nevemet kiabálták az emberek Milánóban. Jó volt utolsónak jönni az egyenkéntin, ami még sosem fordult elő velem. Végre nem kellett azon aggódnom, hogy valaki utol fog érni."
Végül Hindley nem egész 19 percig viselhette csak a rózsaszín trikót, ám ez az élmény éhessé tette őt további nagy eredményekre. 
"Hatalmas megtiszteltetés és óriási érzés volt viselni a rózsaszínt, úgyhogy a jövőben mindent megteszek majd azért, hogy ismét meg tudjam szerezni. A legfontosabb célom, hogy nagy összetett menő legyen belőlem, és hogy képes legyek megtenni azt az utolsó lépést, ami ahhoz kell, hogy a dobogó tetején végezzek."
Talán szerencséje is volt azzal, hogy két erős csapat, a Jumbo és a Mitchelton visszalépett a versenytől. De az tény, csak azokat verhette meg, akik ott voltak a mezőnyben. Hindley úgy véli, az eredménye nem a semmiből jött.
"Éreztem, hogy évről-évre fejlődök. Aztán a szezon elején megnyertem a Herald Sunt, ami nagyon nagy dolog volt a számomra. Tudom persze, hogy nem WT-verseny, de az ott szerzett önbizalom sokat jelentett nekem. Ezután jött néhány kemény edzőtábor, majd a Tirreno, ahol nagyon jól éreztem magam. Mire elkezdődött a Giro, olyan számokat produkáltam, mint még soha."
Tizenkilenc perc rózsaszínben, ami csak a kezdet lehet a legmeglepőbb Giro-dobogós számára | EurosportBár a verseny közben csak az utolsó időfutamon viselte a rózsaszín trikót, Jai Hindley szereplése óriási siker számára és az ausztrál kerékpársportnak is. A fiatal versenyző nem az ismeretlenségből robbant be, sokan mégsem hallottak róla a Giro előtt, de reméli, második helye csak az első komoly siker lesz hosszú karrierjében.
Nemcsak Hindley, az egész csapat kiválóan versenyzett. A sok fiatal remek közösséget alkotott, ami magával hozta a jobbnál jobb eredményeket is.
"A csapat sikereiben fontos tényező, hogy a magaslati edzőtáborokat nagyon jól időzítettük. A csapatvezetés tökéletesen lőtte be ezeket a számunkra. De fontos volt persze az is, hogy mennyire jó volt a hangulat az egész év során. Élveztük az edzést, élveztük a versenyeket. Ez egy túlságosan kemény sport ahhoz, hogy az ember úgy csinálja, hogy közben nem leli örömét benne."
Annyira jönnek fel a fiatalok, hogy Hindley a maga 24 évével már a fiatal generáció idősebb tagjai közé tartozik. Idősebb, mint Pogacar, Evenepoel vagy Almeida.  
"Nehéz megmondani, mi áll ennek az előretörésnek a hátterében. Az egyik ok biztosan az, hogy manapság a fiatalok úgy mennek, mint a profik. Edzés és étkezés tekintetében is nagyon korán elkezdenek odafigyelni minden apróságra. Ma már egy U23-as versenyen is elképesztő színvonal van. Nem gondolom azonban, hogy ez így sokáig fenntartható volna. Szerintem a jövőben valamivel rövidebb pályafutásokat fogunk látni. Nem hiszem, hogy akik most nyernek, tizenöt éven át képesek lesznek fenntartani ezt a színvonalat."
Hindley egy olyan suliban tanult, ahol a többiek mérnökök, orvosok meg ügyvédek akartak lenni. Senki nem hitte el, hogy a kerékpározásból meg lehet élni. Ő azonban úgy érzi, nem létezett B-terv a számára.
picture

Jai Hindley

Fotó: Eurosport

"Szó, mi szó, nem sokan borotválták a lábukat a környezetemben. Én azonban, amióta az eszemet tudom, tekertem. Egy kerékpár nyergében, pedálozva jöttem a világra. El sem tudnám képzelni nélküle az életem."
2021-ben Romain Bardet érkezett a csapathoz Kelderman helyére. Valószínűleg ő lesz a csapat első számú embere a háromheteseken, Hindley azonban nem aggódik a hierarchia miatt. 
"Nagyon menő lenne kapitánynak lenni egy nagy körön, mindig is erre vágytam. Lenne nyomás a Giro miatt, de készen állok rá."
Procycling
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés