Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az NHL-be igazolt orosz kapust a nyílt utcán tartóztatták le, azóta nincs róla hír

Nánási Antal

Publikálva 03/07/2022 - 14:47 GMT+2

Ivan Fedotov egy megnyert Gagarin-kupával szeretett volna búcsúzni a CSZKA Moszkva csapatától, mielőtt a Philadelphia Flyershez igazol. A moszkvai klub azonban a jelek szerint ragaszkodna kapusához, a ragaszkodás kifejezése azonban elég csúnyára sikeredett.

Ivan Fedotov

Fotó: AFP

Ivan Fedotov a CSZKA Moszkva kapusaként csapatával megnyerte a KHL-t a mögöttünk hagyott szezonban, ezen kívül pedig az Orosz Olimpiai Bizottság színeiben olimpiai ezüstémert szerzett Pekingben. A 26 esztendős finn születésű kapus részéről sportszakmailag reális lépés lenne, hogy a KHL bajnokcsapatának kapuja helyett egy NHL franchise ketrecét őrizze a továbbiakban, épp ezért különösképpen senki sem kapta fel a fejét akkor, amikor bejelenteték, Fedotov a Philadelphia Flyershez igazol.
A transzfer ráadásul nem is egy légből kapott dolog, a Flyers ugyanis már 2015-ben (!) draftolta az orosz kapust, azóta pedig bevált amerikai major sport-taktika szerint távolról követte a kiválasztott fejlődését. Az átigazolás mögött nehéz nem meglátni a menekülés szándékát, hiszen az utóbbi időben tucatjával hagyják el a KHL-t a ligában játszó külföldiek, tartva a február vége óta Ukrajna ellen viselt háború következményeitől. Döntésének meghozatalakor mindez vélhetően Fedotov esetében is tényezőként szerepelt, ami azonban az utóbbi napokban történik a kapussal, arra aligha számíthatott.
Történt ugyanis, hogy az olimpiai ezüstérmes kapus gondtalanul sétált kifelé egy szentpétervári jégcsarnokból július 1-jén, ahol egyéni edzését végezte. Legnagyobb megdöbbenésére a kijáratnál rendőrök és katonák várták, akik letartóztatták és a hadsereg helyi toborzóbázisára vitték.
A szovjet rendszerben minden belügyi szervnek megvolt a maga sportklubja, némelyek ezek közül nevükben is megjelenítették hovatartozásukat. Az utóbbi kitétel igaz a CSZKA Moszkvára, amely a hadsereg központi sportklubja volt a korábbiakban, elnevezése pedig az évek során nem változott. Ilyenformán a klub alkalmazottai, beleértve az egyes szakosztályok sportolóit, katonaköteles személyeknek minősülnek, ami magával von bizonyos kötelezettségeket.
Az orosz törvények szerint így Fedotov nem bonthatja fel az őt a CSZKA-hoz kötő szerződését, hiszen ezzel vétene a 328-as számú orosz törvény ellen. A vád így a kapussal szemben a katonai szolgálat alóli kibújás kísérlete, ami közmunkával, pénzbüntetéssel vagy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
picture

Ivan Fedotov

Fotó: AFP

A letartóztatást követően a sportolót az orosz hadsereg szentpérvári központjába vitték, ahol hosszú órákon keresztül faggatták szándékairól. Fedotov ügyvédje szerint a kapus itt rosszul lett, ezért később a helyi katonai kórházba szállították. A kórházba szállítás pontos okáról nincs hír, néhány interneten keringő videó szerint azonban valóban mentőautó vitte az egészségügyi intézménybe a kapust.
Alexei Ponomarev, a sportoló ügyvédje a vasárnap reggeli órákban azonban bejelentette, védence már nincs a szentpétervári kórházban, sőt, a várost is elhagyta. A jogi képviselő szerint Fedotovot átszállították Szeveromorszkba, arról azonban nincs hír, hogy a városon belül hol lehet most a kapus. Jó eséllyel továbbra is a hadsereg vendégszeretét élvezi, a város ugyanis egy kiemelt orosz hadikikötő, valamint az ezzel együttjáró katonai bázis otthona.
picture

Ivan Fedotov

Fotó: AFP

Az eset több szempontból is elgondolkodtató, emellett pedig több kérdést is felvet. Ezek közül az első nyilvánvalóan az, hogy egy profi sportoló szabadságát még egy tradicionáisan katonai sportklub sem korlátozhatja. A másik egy félelem, ami az NHL berkeiből szivárgott ki, miszerint a liga befejeztével bizonyos csapatok vonakodnak orosz játékosaikat szabadságra hazaengedni, félve attól, hogy azok nem térnek vissza. Ivan Fedotov esete igazolni látszik ezt a félelmet, ráadásul egy elég szélsőséges módon.

Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal érkezett az aggasztó hír, miszerint Fedotov ügyvédje bejelentette, nincs közvetlen összeköttetése a játékossal, akiről így nem tud jelen pillanatban semmit.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés