Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szuper Levente, Vas János és Vay Ádám után megvan a negyedik magyar hokis, aki NHL-táborban vesz részt

Eurosport Magyarország

Publikálva 23/09/2023 - 11:37 GMT+2

NHL - Mindenképpen az Egyesült Államokban képzeli el ezt a szezont az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő New York Islanders edzőtáborában készülő Garát Zsombor, aki szeretne reális képet kapni arról, milyen játékos.

Garát Zsombor és Oscar Molgaard csatája a Magyarország - Dánia IIHF jégkorong-világbajnokság férfi előselejtező mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 13-án.

Fotó: AFP

Garát Zsombor: tükörként szeretném használni ezt a szezont

"Egyfajta tükörként szeretném használni ezt a szezont, megtudni azt, mit érek játékosként. Az a célom, hogy itt legyek Amerikában ebben a szezonban, és minél magasabb szinten megmutassam magam" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának a 93-szoros válogatott hátvéd, aki akár az Islanders alacsonyabb osztályú farmcsapatainál, az AHL-ben vagy a ECHL-ben is játszhat majd.
Az első jegesedzést felelevenítve elárulta, a három csoportra osztott keretből alapvetően a harmadikkal gyakorol - ebben szerepelnek a hozzá hasonló hokisok -, ugyanakkor volt olyan feladat, amikor az NHL-es gárda csapatkapitányával, Anders Lee-vel és Mathew Barzallal - akit 2018-ban az év újoncának választottak az NHL-ben - került egy trióba.
"Ott azért másképpen dobbant meg a szívem, amikor álltam a kék vonalnál. Mindig nagy élmény látni a szupersztárok emberközeliségét egy lentről jövőnek. Ráadásul itt harminc-negyven hatalmas tudású embertől tudok tanácsot kapni. A kisebb pálya miatt sokkal gyorsabbnak kell lenni és a sarokban is pillanatok alatt kell dönteni. Ebben biztosan tudok fejlődni, és remélem a sebességem is javul majd" - fogalmazott Garát.
"Köszönöm mindenkinek, aki akár csak egy kedves szóval is segített az utamon. A legfontosabb, hogy az embernek mindig töretlen legyen a hite, én például még három hónappal ezelőtt is a Kisstadionban edzettem. Ezen kívül a munkamorál a lényeges, akkor is dolgozni kell, ha nem figyelnek, ha nehéz napod van, vagy szomorú vagy. Mindig lesznek kisebb hullámvölgyek, de ha a kitartás állandó, akkor az hittel párosulva mindig magával fogja hozni a sikert" - jegyezte meg a 26 éves magyar bekk.
Garát a negyedik magyar hokis - és az első magyar hátvéd -, aki NHL-es táborban szerepelhet. Korábban a kapus Szuper Levente (Dallas Stars, Calgary Flames, St. Louis Blues), a csatár Vas János (Dallas Stars) és a szintén kapus Vay Ádám (Minnesota Wild) vehetett részt ilyen felkészülésben. Az Edmonton Oilers által 1999-ben - első magyarként - draftolt Gröschl Tamás végül nem volt táborban.
Garát az előző idényben az Erste Ligában szereplő Budapest JA-ban 36 mérkőzésen 15 pontot (5 gól, 10 gólpassz) szerzett. A májusi elitvilágbajnokságon - ahol búcsúzott az élvonaltól a magyar csapat - hét összecsapáson lépett jégre és egy asszisztja volt.
A négyszeres Stanley Kupa-győztes (1980, 1981, 1982, 1983) Islanders az előző idényben a rájátszás első körében esett ki. Sztárjai között található Semyon Varlamov, Ilya Sorokin, Brock Nelson, Anders Lee vagy Mathew Barzal.
A tábor alatt az NHL-es klub folyamatosan csökkenti a létszámot az október 14-i, Buffalo Sabres elleni bajnoki rajtig. Addig a csapat hat felkészülési összecsapást vív. Az NHL-es keretben 23 játékosnak (általában 13 vagy 14 csatárnak, 7 vagy 8 hátvédnek és 2 kapusnak) van hely. A többiek, akiktől menet közben köszönnek el, a tartalékegyüttesekben, a másodosztálynak számító AHL-ben vagy a harmadosztálynak minősülő ECHL-ben kapnak helyet, esetleg visszatérnek európai klubjaikhoz. A New York Islanders AHL-es csapata a Bridgeport Islanders, az ECHL-es együttese pedig a Worcester Railers.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés