Szokatlan és rendkívül kínos közjáték övezte a magyar idő szerint szerda hajnalban lejátszott Nashville Predators-Detroit Red Wings NHL alapszakasz mérkőzést. A mérkőzés második harmadának derekán ugyanis, egygólós hazai vezetésnél az egyik játékvezető mikrofonja véletlenül rossz pillanatban maradt bekapcsolva, az elhangzott beszélgetésfoszlány pedig adásba került.

A csapatsportágakban a játékvezetők által hozott ítéletek nemcsak a pályán képezik gyakran kifejezetten heves viták tárgyát. Az átláthatóság egyik követendő mintájaként Európában gyakran az amerikai major sportokban használt modellt szokás emlegetni, különös tekintettel az NFL és az NHL rendszerére. A világ vezető amerikai futball-, valamint jégkorongbajnokságában ugyanis, egy-egy ítélet meghozatalát követően, a játékvezető bekapcsolja a mikrofonját, hogy a döntését közölje a közönséggel is. A meghozott ítéletet gyakran röviden meg is indokolják, különösen jégkorongban jellemző ez a gyakorlat, ahol a játékvezető eleve az egyes szabálytalanságokat takaró kézmozdulatokkal jelzi a zsűri felé, hogy melyik játékost miért és mennyi időre vonja ki a forgalomból.
A maga divíziójában sereghajtó Detroit nashville-i vendégjátéka előzetesen nem sok izgalommal kecsegtette a sportág kedvelőit, így utólag visszagondolva a találkozóra azonban ez az előfeltevés nem igazolta önmagát. A békésen csordogáló mérkőzés második harmadában, 1-0-s Predators vezetésnél Tim Peel játékvezető gáncsolás miatt kiszórta az egyik hazai játékost. A dolog érdekessége, hogy a szemre nem olyan vészesnek tűnő belépőt követően a játékvezető mikorofonja bekapcsolva maradt, a bíró kollégái felé intézett kommentárja pedig adásba került.
NHL
Visszavonul az NHL legeredményesebb amerikai kapusa
29/04/2021 18:57
Nem volt komoly a dolog, csak minél korábban akartam adni egy kiállítást a Nashville-nek.

Az üzenet vélhetően folytatódott még, ahogyan azonban az a videóban is hallatszik, a rendező észbe kapott és lekeverte Peel mikrofonját. A harminchét éves, komoly NHL rutinnal bíró játékvezető hibája teljesen érthetetlen, korábban összesen 1300 NHL mérkőzésen bíráskodott, playoff szinten pedig közel száz találkozón működött már közre.
Az eset természetesen óriási felháborodást váltott ki az NHL vezetésében, a borítékolható döntés pedig nem is váratott sokáig magára. Alig pár órával a találkozót követően ugyanis az NHL minden hivatalos platformján megjelentetett egy közleményt, amelyben a liga tudatta, hogy Tim Peelt elfogadhatatlan magatartása miatt azonnali hatállyal felfüggeszti, a játékvezető a jövőben egészen biztosan nem működik közre a liga mérkőzésein. A szezon végén egyébként is a visszavonulását tervező játékvezető esete intő jel lehet kollégái számára – erről merengett a Twitteren Arpon Basu, a The Athletic jégkorong szakírója:
Én a magam részéről hiányolom a közleményből azt a részt, hogy az NHL felhívja a teljes játékvezetői keret figyelmét az ilyen esetek elkerülésére. Tim Peelt csupán rajtakapták, hogy hangosan mondja ki azt, amit valószínűkeg rajta kívül sok esetben mások is így gondolnak.
Hosszú NHL karrierje során egyébként Tim Peelre nem először irányul komolyabb médiafigyelem, fájó, hogy a korábbi szereplése sem kifejezetten pozitív. 2018 decemberében egy St. Louis Blues-Florida Panthers mérkőzésen ugyanis a Blues egyik játékosa kicsit vagtában előrevágta a korongot, ami a lehető legérzékenyebb ponton találta el a mérkőzést dirigáló Tim Peelt. A slusszpoén azonban csak ezután a jött: a bíróról lepattanó korong ugyanis a Panthers kapusa mellett bepattant a hálóba. A gólt természetesen érvénytelenítették, a játékvezetőt pedig hosszasan ápolták. Ahogy egy gyúnyos kommentelő az esetet rögzítő videó alatt megjegyezte: ezentúl nem kell ilyentől tartania.
Forrás: BBC Sport
NHL
Bár a hosszabbításban kikapott, így is rájátszásban a Carolina
27/04/2021 07:49
NHL
Megdőlt a megdönthetetlennek hitt rekord
20/04/2021 08:56