Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Formula-1 után a MotoGP-ben is jöhetnek a sprintfutamok

Tokics Tamás

Publikálva 20/08/2022 - 11:53 GMT+2

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjén tárgyalnak a jövő évi versenyhétvégék megváltoztatásáról, illetve egy új brand érkezése is biztossá vált.

Brit Nagydíj

Fotó: AFP

A Formula-1-ben 2021-ben vezették be a sprintfutamokat, melyek rövid lényege, hogy pontokat tudnak szerezni a versenyzők, illetve a vasárnapi futam rajtsorrendjét döntötte el. Idén némi változtatással - az első 3 helyett már egészen a 8. helyig osztanak pontokat -, de ugyanúgy 3 versenyhétvégén alkalmazzák a formátumot.
Úgy néz ki, a gyorsaságimotoros-világbajnokság kedvet kapott a sprintfutamok láttán, és kész arra a Dorna Sports, hogy 2023-tól megváltoztassák a versenyhétvégék programját - egyelőre csak a MotoGP-ben. A tervek szerint egy szabadedzés, valamint a warm-up esne ki a programból, míg a sprintfutam az eredeti táv fele lenne, amiért a pontok felét kapják meg a versenyzők. Fontos különbség a formula-1-es formátummal szemben, hogy a MotoGP-ben nem kvalifikációnak felelne meg, hanem ténylegesen minifutamnak, így nincs befolyással a vasárnapi főverseny rajtsorrendjére.
Ha hinni lehet a pletykáknak, a gyártóknak tetszik a felvetés, ellentétben a világbajnoki címvédő Fabio Quartararóval, aki szerint "totál hülyeség az egész".
Apropó, gyártók. A Tech 3 csapat a pénteki szabadedzések között jelentette be, hogy jövőre nem KTM-ként, hanem GasGasként fognak indulni. Noha elsőre új márkának örülhetnénk, ne tévesszen meg senkit a névváltoztatás, a GasGas a KTM spanyol leányvállalata, így egyfajta rebrand történt.
picture

Pol Espargaro

Fotó: Getty Images

A GasGas gyári csapataként fog üzemelni a Tech 3, amely az átváltozás mellett bejelentette az egyik versenyzőjét a jövő évi felállásból, visszatér az alakulathoz Pol Espargaró. A spanyol motoros az akkor még Yamahát használó Tech 3-ben mutatkozott be a királykategóriában, később a KTM gyári versenyzője lett, majd a legutóbbi másfél szezont a Hondánál töltötte.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés