Ünneplésre még mindig nincs ok a Haasnál, de az előrelépés tagadhatatlan: Mick Schumacher ezúttal nem csak csapattársát, de az egyik Williamset is megelőzte Portugáliában.

Az amerikai istálló már azt megelőzően elengedte a 2021-es szezont, mielőtt az elkezdődött volna. Az autót csak azokon a területeken alakították át, ahol a szabályváltozások miatt kénytelenek voltak, Imolában pedig további apróbb fejlesztéseket eszközöltek az idei konstrukción. Innentől viszont nem számíthatnak további segítségre a versenyzők, mert a Haas – kicsit mindent egy lapra feltéve – már a jövő évi autót fejleszti.
Az idény átmeneti jellegét tükrözi a pilótafelállás is, Günther Steiner két újonc versenyzőt szerződtetett. Mick Schumacher a Ferrari ajánlására került a Haashoz, Nikita Mazepin pedig klasszikus fizetős versenyzőként: tehetős üzletember édesapján keresztül nem kevés pénz áramlik a csapathoz. Egyelőre az újonc német nyújt kiegyensúlyozottabb teljesítményt, ráadásul a vasárnapi Portugál Nagydíjon különösen összeszedett versenyt zárt.
Portuguese Grand Prix
Már csak három futamgyőzelem kell a százhoz Hamiltonnak
02/05/2021 16:17
Schumacher 17. helye önmagában nem tűnik nagy teljesítménynek, ám a Haas elvárásait alaposan túlszárnyalta, hogy versenytempó terén felvették a versenyt a Willamsekkel – Nicholas Latifit sikerült is maga mögé utasítania a németnek. A két fiatal pilóta körökön keresztül csatázott egymással, míg nem a kanadai egy apróbb hibát követően felkínálta az esélyt Schumacher előtt, aki ezt kihasználva megelőzte.
„Jobb volt a versenytempónk, mint amilyennek tűnt, és sajnálom, hogy nem sikerült korábban megelőzni Latifit, mert a köridőket figyelembe véve tisztességes versenyt zártunk. Talán még George-ot is befoghattuk volna, ki tudja. Úgy érzem, nagy lépést sikerült megtennünk, és a szezon végére remek állapotban lehetünk” – magyarázta Schumacher, akit meglepett, hogy harcban voltak a Williamsekkel.
„Nagy meglepetés volt, hogy George ennyire közel került hozzánk. Ő a 11. helyről rajtolt, nem nagyon tudom, mi történhetett velük. Persze elég kaotikusra sikerült ez a futam. De ahogyan említettem, lopakodunk előre, napról napra közelebb kerülünk. A csapat keményen dolgozik, hogy megadja nekünk a megfelelő autót, és úgy érzem, egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy tökéletesnek érezhessük.”

Mick Schumacher Imolában

Fotó: Getty Images

Hasonlóan elégedett volt Steiner is a látottakkal. „Ezen a hétvégén sikerült fejlődnünk. Tudom, hogy állandóan ezt a szót, a fejlődést emlegetem, de erre van leginkább szükségünk, és láthatóan sikerül is. Véleményem szerint az egész hétvége jól sikerült. Amikor ott ülünk és látjuk, hogy nem tudjuk megelőzni Latifit, feltör a frusztráció az emberben – ez azonban jó jel, hiszen azt mutatja, ennél többet is elérhettünk volna.”
A végén Micknek sikerült elmennie mellette, és ez jó, de talán lemaradtunk arról, hogy George is képbe kerüljön. De most beérjük ezzel, lépésről lépésre haladunk.
Miközben Schumacher a második számú Williamsszel csatázott, Mazepin újabb felejthető hétvégét zárt. Ezúttal az utolsó helyen ért célba, több mint egy perccel elmaradva a csapattársától, igaz, ebben az is szerepet játszott, hogy eltérő stratégián futottak. Mazepint ezen felül meg is büntették, amiért figyelmen kívül hagyta a kék zászlót és feltartotta Sergio Pérezt – ezért egyébként utólag elnézést kért az orosz pilóta.
Forrás: F1
Forma 1
"Schumacher nem a német szponzorok miatt került a Haashoz"
02/04/2021 14:40
Forma 1
Hamilton azt mondja, alaposan kiismerte Verstappent Barcelonában
11/05/2021 17:53