Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Totális mélypont a Mercedesnél, jövőre új irányt vesznek a fejlesztésekkel

Minich Réka

Frissítve 08/11/2023 - 14:55 GMT+1

A brazil Forma-1-es hétvége mélypontot jelentett a Mercedes számára. Egész hétvégén küszködtek a tempóval, ráadásul pont a gumikopás okozta a legtöbb gondot, amiben eddig kiváló volt a W14. Az austini futam után még bizakodóak voltak a friss fejlesztésekkel kapcsolatban, de most inkább teljesen új alapokra akarják helyezni a jövő évi autójukat.

Totális mélypont a Mercedesnél, jövőre új irányt vesznek a fejlesztésekkel

Fotó: Eurosport

Lassú, zabálja a gumikat, ráadásul még technikai probléma is akadt a Mercedes W14-el Brazíliában. Toto Wolff szerint minden elromlott.
Hiába várta optimistán az év végét a Mercedes, a brazil hétvége után teljes a tanácstalanság a csapatnál. Az idény második felében bevetett fejlesztésekkel kapcsolatban óvatos optimizmussal nyilatkoztak, főleg az austini futamot követően, de Brazília sokkoló volt számukra is.
Lewis Hamilton egymondatos értékelésébe minden keserűsége benne volt:
Már csak néhány verseny és soha többet nem kell ezt az autót vezetnem, alig várom már!
Azt végül Toto Wolff is elismerte, hogy túlzottan konzervatív beállításokkal vágtak neki a hétvégének, miután a legutóbbi sprinthétvégén az alsó lemez túlzott kopása miatt kizárták az egyik autójukat. Attól félve, hogy az eset megismétlődik, inkább magasabbra emelték az autót, ami viszont komoly veszteségeket okozott. A leglátványosabb viszont inkább az volt, hogy a gumikat eddig mindig jól kezelő kocsi most hirtelen elkezdte borzalmasan koptatni a hátsókat.
Wolff szerint sok apróság közrejátszott a szánalmas teljesítményben, de az igazi okokat még ők is csak keresik.
„Valami alapvető problémánk volt, amire még nem sikerült rájönnünk, hogy mi volt. A hátsó szárny túl nagy, ami nem jó az egyenesekben, a hasmagasságon pedig emeltünk, ami szintén nem segített, de ezek annyira apró módosítások, amiknek nem lett volna szabad ekkora teljesítménycsökkenést okozni.”
A Mercedes annyira gyenge volt vasárnap, hogy már az is csak a szerencsének köszönhető, hogy Lewis Hamilton a 8. hellyel pontokat tudott szerezni. Daniel Ricciardo és Oscar Piastri is végig gyorsabb tempóra volt képes, de az első rajtot követő balesetbe keveredve, a piros zászlós megszakítás alatti javítások miatt csak körhátránnyal kezdhették el a futamot. Ha ez még nem lett volna elég, George Russell autóját inkább behívták a garázsba, hiszen az emelkedő olajhőmérséklet akár komoly motorproblémát is előidézhetett volna.
A Mercedes idei szezonja eddig hasonlóan alakult, mint a tavalyi: a gyenge kezdés után, a fejlesztésekkel erősen tudta zárni az évet. Tavaly ez odáig vezetett, hogy alapvetően nem gondolták újra az idei autójuk fejlesztési irányát, ami idén úgy tűnik, hogy rossz ötlet volt. Lewis Hamilton már többször is nyilatkozta, hogy ő akkor sem értett egyet a döntéssel, de most végre megkaphatja, amire második éve vágyott.
A cél továbbra is az, hogy az autó képes legyen sokkal alacsonyabb hasmagasággal futni, hiszen az lenne a tempó szempontjából a legideálisabb. A tavalyi tapasztalatok alapján a csapat optimista, hogy a delfinezést nem fogja megismételni az új autó. Toto Wolff viszont továbbra is óvatosan fogalmaz a terveket illetően:
„13 év alatt egyszer sem voltam optimista vagy magabiztos. Talán ez inkább az én gondom, egyszerűen ilyen az agyam, számomra mindig félig üres a pohár. Azt viszont tudom, hogy teljesen újragondoljuk az autó fejlesztését. Talán most kezdhetünk leginkább esélytelenként az elmúlt éveket elnézve, de mindenünk megvan, hogy újra ott legyünk az élen. Az idei fejlesztések inkább csak sebtapaszként működtek, amire nem pazarolhatunk el még egy évet.”
A Mercedesnél legalább annak örülhetnek, hogy már korábban sikerült megállapodni Lewis Hamilton szerződésének meghosszabbításáról, így jövőre is változatlan pilótapárossal kezdhetik el az autó fejlesztését.
Forrás: részben: motorsport.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés