Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úgy látszik, a COVID fog ki az északi összetettes dominátoron

Marosi László

Frissítve 12/02/2022 - 09:48 GMT+1

Az elmúlt három év összetett világkupáját megnyerő, négyszeres világbajnok Jarl Magnus Riiber már nem hisz abban, hogy elindulhat pályafutása második olimpiáján. Riiberhez hasonlóan a sportág legeredményesebb olimpikonja, Eric Frenzel és az idén már vk-versenyt is nyerő Terence Weber is a zöldlámpára vár, a nagysáncos Gundersen versenyig azonban már csak négy nap van hátra.

Jarl Magnus Riiber

Fotó: NTB

Az elmúlt három évben minden versenynek úgy indultunk neki, hogy Jarl Magnus Riiber a fő esélyes, decemberben arról értekeztünk, hogy csak a ruha foghat ki rajta Pekingben. Úgy látszik viszont a COVID, pontosabban a pozitív COVID-teszt, mely útját állja a sportág jelenkori legjobbjának.
Nyilvánvaló a pandémia az elmúlt most már két évben számos drámát, tragédiát hozott a sportvilágban is. Mégis talán párját ritkító, hogy egy sportág egyeduralkodója – aki első olimpiai aranyáért szállt volna harcba – vélhetően kénytelen lesz maradni az olimpiától. Riiber immunrendszere már az idei szezonra történő felkészülésébe is közbeszólt, a koronavírus-oltások utáni nem várt mellékhatások visszavetették a felkészülését.
Januárban aztán a norvég sajtóban arról lehetett olvasni, hogy Riiber milyen szinten tart a fertőzésveszélytől, mennyire próbálja magát izolálni annak érdekében, hogy a pekingi szereplése ne ezen múljon. Ehhez képest a megnyitó ünnepség előtti napon jött a hír Pekingből, elkapta a koronavírust azok után, hogy kontaktszemélynek minősült az észt Kristjan Ilves pozitív tesztjét követően.
Azok, akiknek a pekingi játékok során lesz pozitív a koronavírustesztjük, akkor vehetnek részt az olimpiai versenyszámukban, ha képesek előtte két negatív tesztet produkálni, vagy három egymást követő napon 35-ös határérték feletti CT eredményt mutatnak. Az olimpia előtti korábbi előírások a PCR-teszten 40-es CT-küszöbértéket vártak el, most viszont már megelégednek 35-ös értékkel is. Minél magasabb a CT-érték, annál kevésbé fertőző a tesztalany.
A még mindig egy szállodai szobába elzárt Riiber már-már feladta a reményt, hogy az előírásoknak megfelelhet.
"Erősen kétlem, hogy időben negatív lesz a tesztem. Realista vagyok: nem hiszem, hogy itt már versenyezni fogok" – közölte a norvég sajtónak Riiber a kihagyott szerdai versenyt követően.
A karanténja a mai napon lejár, azonban a CT-értékei továbbra sem megfelelők, ezzel kapcsolatban a tesztelést is kritizálta a Phjongcshangban csapatezüstöt szerző norvég.
"Minden attól függ, hogyan végzik a tesztet. Egyesek csak simogatják a nyelvedet, mások mélyen a torkodba fúrnak" - mondta. Riiber így már több mint egy hete naponta produkálja a pozitív teszteket, az egyik legnagyobb norvég bulvárlapnak, a Dagbladetnek pedig még három napja is azt közölte, hogy a CT-értéke még mindig 30 alatt van. Televízión nézte a szerdai versenyt:
„Hevesen vert a szívem, nagyon izgultam a srácokért. Furcsa volt nézni a sífutást, így hogy nem voltam ott. Nem emlékszem, hogy láttam volna már ilyen izgalmas északi összetett versenyt” Igaz mosolyogva hozzátette, hogy nem is gyakran néz versenyeket úgy, hogy ő maga nincs a versenyen.
Riiber méltatta honfitársát, a végül ezüstérmet szerző Jørgen Graabakot, aki viszont sportszerűen Riibert is megemlítette a verseny után.
picture

Joergen Graabak

Fotó: AFP

„Egyedül ül elszigetelen, anélkül, hogy részt vehetne az olimpián. Ehhez képest úgy reagált erre, hogy kerékpárt és egy tornaszőnyeget szerzett, naponta pedig kétszer edz. Inspiráló látni, hogy ilyen helyzeten is felül tud emelkedni és képes azon gondolkodni, hogy mit tehet azért, hogy másnap jobb legyen.”
Riiber kálváriája a norvég váltót is érinti, nem véletlen, hogy az idén még TOP10-es vk-eredményt se produkáló Simen Tillert a mai napon Kínába utaztatják. Ivar Stuan sportigazgató még tegnap is úgy nyilatkozott, hogy Riiber egészségi állapota még mindig nem tisztázott.
picture

Simen Tiller

Fotó: AFP

„Sajnos még mindig pozitív a tesztje, de intenzíven dolgozunk azon, hogy a 10 napos kötelező karantén után kikerüljön a szállodai szobájából és egy szobát kapjon abban a táborban, ahol a csapat többi tagja is lakik” – nyilatkozta Stuan.
Riiberhez hasonlóan szintén pozitív COVID-tesztet produkáló Eric Frenzel és Terence Weber sem kapott még zöld utat, ami az indulásukat illeti. Hermann Weinbuch, a németek szövetségi kapitánya pedig szintén nagyon szkeptikus annak kapcsán, hogy mindketten időben bevethetőek lesznek.
A keddi nagysáncos Gundersen versenyt az EUROSPORT1-en, és a csütörtöki csapatversenyt (jelen helyzetben ki tudja, hány váltóval…) az EUROSPORT2-ön élőben láthatjuk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés