Peking előtt mindenki arra számított, hogy az idén nyolc világkupa-versenyt megnyerő Jarl Magnus Riiber lehet az olimpia sztárja, ehhez képest honfitársa, Jørgen Graabak, ami az olimpiákat illeti, minden idők legeredményesebb északi összetettese lett.
Normál sáncos versenyen ezüst, nagysáncos versenyen és a csapattal aranyérem, így a Szocsiban szerzett két aranya után most már négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Egyedüliként a sportágban, amit ő maga irreálisnak minősített.
A 30 éves norvég nemcsak az idő kerekét fordította vissza pekingi teljesítményével, hanem talán a sportág irányvonalának visszaállításában is segített, nehéz ugyanis nem egyetérteni az álláspontjával.
Peking 2022
Peking 2022 - Északi összetett - A férfiak nagysáncos versenyének összefoglalója
17/02/2022 15:18
„Jarl az elmúlt években egyre inkább a síugrás felé tolta a sportágat, és lassan egy síugróverseny zajlik, melynek a végén van egy kis sífutás. Az egyik legnagyobb kihívás ebben a sportágban, hogy mindig alkalmazkodni kell az új szabályokhoz és az új versenyzőkhöz, akik más irányba terelik a sportágat”.

Joergen Graabak

Fotó: Getty Images

Az alkalmazkodás Graabaknak sikerült a legjobban, ugyanakkor hozzátette a körülmények is kellettek a sikereihez: „A helyszín itt az olimpián, a magaslattal és a meglehetősen durva sífutópályával együtt egy kicsit visszabillentette a mérleget a sífutás felé."
Ha már az idő kereke szóba jött, a nálánál tíz évvel fiatalabb honfitársa, Jens Lurås Oftebro egyéni nagysáncos ezüstéremmel és csapatarannyal zárta az olimpiát. Pedig nyolc éve még kanapén szurkolta ki példaképe Szocsiban szerzett egyéni aranyát, melyről készült videót a legolvasottabb internetes norvég oldal a hét folyamán közölt. A felvételen az akkor 13 éves Oftebro látható a televízió előtt otthonukban, Bærumban.
Ott állok és felugrok a kanapéra, és látom, hogy Jorgen és Magnus (szerk: Moan) aranyért és ezüstért fut be. Úgy gondoltam, hogy kicsit vicces volt ezt felvenni és most közzétenni, így, hogy itt részese voltam a norvég kettős győzelemnek” - mondta az egyéni nagysáncos versenyen Graabak mögött másodiként beérő 21 éves sportoló.

Jens Luraas OFTEBRO

Fotó: AFP

A tavalyi világbajnokságon csapattal már világbajnok norvég azóta arról álmodott, hogy ugyanezt elérje.
„Akkor még fiatal sportoló voltam, és olyan akartam lenni, mint Jørgen. Fontos, hogy legyenek példaképeink. Példaképek nélkül egyszerűen nem leszel olyan, mint ők, így nélküle valószínűleg ma nem lennék északi összetettes. Jørgen sokat jelentett ebben, jelenleg is ő a kapitány a válogatottban, kicsit vezető szerepet tölt be. A legtapasztaltabb és rengeteg gondolatot, ötletet oszt meg velünk.”
Az egyéni nagysáncos ezüst után két nappal pedig példaképével megnyerték a csapatversenyt, a győzelemben Oftebrónak elévülhetetlen érdemei voltak. Graabaknak befejező emberként, a mezőny egyik legjobb futójaként 20 másodperces előnyben már-már tiszteletkört jelentett a maga 5 kilométere.
Sőt, nyolc évvel azután, hogy még a kanapén szurkolt neki, Oftebro a másnapi éremátadó ceremónián az aranyérmet már ő akasztotta Graabak nyakába.
https://i.eurosport.com/2022/02/19/3323474.jpg
Folytatás négy éve múlva, de addig is a világkupa változatlanul az EUROSPORT-on. Az olimpia két nagy vesztese, Riiber és a tavalyi világbajnok, Johannes Lamparter ráadásul nagy csatában van a kristálygömbért, Riibernek pedig a mumus helyszíne, a lahti vk-hétvége következik.
Íme a tervezett közvetítéseink:
Február 26. (szombat) 15:10 Csapatsprint EUROSPORT1 ÉLŐ
Február 27. (vasárnap) 10:05 és 15:15 HS130 Gundersen verseny EUROSPORT2, EUROSPORT1 ÉLŐ
Peking 2022
Norvégia nyerte az északi összetett váltóversenyét
17/02/2022 12:44
Peking 2022
Nordic Combined Individual Gundersen Large Hill/10km, Cross-Country - Peking 2022 - Olimpiai főhírek
15/02/2022 12:56