Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Norvégia nyerte az északi összetett váltóversenyét

Eurosport Magyarország

Publikálva 17/02/2022 - 13:44 GMT+1

A norvég négyes nyerte az északi összetett csapatversenyét a pekingi téli olimpia csütörtöki napján. A győztes csapat tagja a nagysánc győztese, Joergen Graabak, aki ezzel negyedik olimpiai aranyát szerezte amivel rekorder lett. A németeknél a karantenbol kikerülő Eric Frenzel a hetedik érmét szerezte. A japánok 1994 óta először érmesek.

Jørgen Graabak

Fotó: Getty Images

Jörgen Graabak újabb nagy napja, Norvégia nyerte váltóversenyt

A nagysáncon rendezett síugrásban nem alakult ki jelentős különbség az esélyes csapatok között, ugyanis a győztes osztrákok a negyedik japánok előtt is csak 12 másodperccel vághattak neki a 4x5 kilométeres sífutásnak.
A két nagy favorittal, Norvégiával és Németországgal kiegészülő hármas üldözőboly hamar összeállt, amely az első váltásig utol is érte Ausztria csapatát. A második embereknél sem alakult ki jelentős különbség, a négy staféta öt másodpercen belül váltott. A harmadik embereknél viszont leszakadt a címvédő németek versenyzője, a háromszoros olimpiai bajnok Eric Frenzel, aki koronavírus-fertőzéséből felépülve csak ebben a számban állt rajthoz. A nagysáncos versenyen ezüstérmes norvég Jens Luraas Oftebro aztán másik két riválisát is maga mögött hagyta, így Jörgen Graabakot tíz másodperces előnnyel indította, a németek hátránya pedig 37 másodperc volt az utolsó öt kilométer előtt.
Graabak, a nagysáncos verseny bajnoka a mezőny egyik legjobb sífutójaként nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, előnyét tovább növelve magabiztos győzelmet aratott közel egyperces előnnyel. Mögötte a normálsáncos verseny aranyérmese, Vinzenz Geiger utolérte a japán és az osztrák csapatot, így az utolsó kilométereken taktikai csata bontakozott ki az ezüstéremért. Geiger az utolsó emelkedőn lerázta osztrák riválisát, a célegyenesben pedig lesprintelte a végül harmadik japánt.
A norvég kvartettnek nem volt tagja Jarl Magnus Riiber, aki koronavírus-fertőzéséből felépülve drámai körülmények között vesztette el az esélyét az aranyéremre a nagysáncos versenyen, ugyanis a négyszeres világbajnok 50 másodperces előnnyel rendelkezett, amikor eltévedt a pályán, s így utolérték ellenfelei.

Eredmények, Északi összetett, csapatverseny:

  • olimpiai bajnok: Norvégia (Espen Björnstad 133,5 m, Espen Andersen 133,5, Jens Luraas Oftebro 131 m, Jörgen Graabak 125,5 m) 50:45.1 perc
  • 2. Németország (Manuel Faisst 128,5, Julian Schmid 131,5, Eric Frenzel 132, Vinzenz Geiger 133) 54.9 mp hátrány
  • 3. Japán (Vatabe Josito 133,5, Nagai Hideaki 128,5, Vatabe Akito 125, Jamamoto Rjota 135) 55.2 mp h.

    Forrás: MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés