Nem épp szerencsés letölteni egy közel kéthetes karantént, mikor lassan itt van a nyakunkon a pekingi téli olimpia. Eduard Latypov ebbe a peches szituációba került, azonban a biatlon közege ismét megmutatta, hogy sokkal inkább egy nagy család, mint egymástól idegenkedő nemzetek halmaza.

Eduard Latypov egyértelműen a legjobb formában lévő orosz férfi versenyző volt az idei világkupa első harmadában. Amellett, hogy Annecy-ben két bravúros 2. helyet szerzett, nagyon kiegyensúlyozottan szerepelt, hiszen a szezon 2021-es részében megtartott kilenc egyéni verseny során a legrosszabb helyezése is csupán a 12. volt. Az eredményei hűen tükrözték, mennyit lépett előre futásban, de még inkább lövészetben, ahol a tavalyi 82%-os mutatóját feltornászta 87-re.
Az orosz csapat nyugodtan tekinthetett vezérként Latypovra az olimpia előtti utolsó hónapra fordulva, azonban Oberhofban nem a köd, és csak nem is az erős havazás vagy szél fogott ki a 27 éves versenyzőn, hanem már a PCR-teszt, mely január 6-án, majd egy nappal később, a sprintverseny napján is pozitív eredményt mutatott ki nála. Ez egyben azt is jelentette, hogy január 19-ig Oberhofban kell maradnia teljes önizolációban, és így ezen a héten Ruhpoldingban sem állhat rajthoz.
Ruhpolding
Zsinórban negyedik üldözéses versenyét nyerte a vk-éllovas Fillon Maillet
16/01/2022 15:58
Érdekes, hogy Latypov távollétében mintha szinte minden csapattársa megtáltosodott volna, Alexander Loginov várva várt győzelme mellett Anton Babikov és Daniil Serokhvostov is bekerült a top10-be a múlt pénteki sprint során, a két nappal későbbi üldözésesben pedig a nagy visszatérő Maxim Tsvetkov alkotott óriásit, aki az 52. helyről javított 40(!) pozíciót, és futott be végül 12.-ként.

Eduard Latypov

Fotó: Getty Images

Mindez még inkább fájó lehetett Latypovnak, aki ugyan tünetmentes volt már az előző héten is, azóta is alig végezhet szabadtéri edzéseket néhány héttel a téli ötkarikás játékokat megelőzően. Ugyanakkor a sikeres olimpiai szereplés esélye talán így sem úszott el neki, ugyanis egy nem várt ajándékot kapott egy szobaibicikli képében, ami ráadásul nem is házon belülről érkezett, hanem a németektől, közülük is Erik Lessertől. A korábbi világbajnok amint értesült pályatársa nehéz helyzetéről, azonnal felajánlotta neki nem kis segítségét.
„Tudom, hogy most karanténban van. Naponta csak két órát tud kimenni a szabadba edzeni. Sportolóként abszolút átérzem, hogy az olimpiai játékok előtti karantén mennyire rossz.” – fejezte ki együttérzését Lesser. „Oberhofban élek, bármilyen felszerelésem van, amit csak el tudtok képzelni. Helyes lenne, ha segítenék neki. Nekem könnyű, ezért adtam neki szobabiciklit egyfajta edzéslehetőségként. Ez semmi különös. Nehéz helyzetbe került, ezért fontos, hogy az olimpia előtt fitt maradjon. Egyáltalán nem nagy dolog (hogy segítettem neki – a szerk.).
Hogy a 33 esztendős sílövő miért volt ilyen nagylelkű Eduard Latypovval, arra épp egy korábbi olimpiai történet adhat magyarázatot, persze ami mit sem von le Lesser lovagias tettének értékéből. A 2014-ben Szocsiban megrendezett játékokon a német biatlonválogatottnak komoly problémái akadtak a sílécek szerkezetével, az oroszok pedig több fronton is kisegítették a riválist, melynek eredményeként a német férfi váltó ezüstérmet szerzett (épp az oroszok mögött), ahogy maga Lesser is a 20 kilométeres egyéni indításos versenyen.

Ez a történet megmutatja egyrészt, hogy az orosz biatlonsportnak a doppingesetekkel tarkított árnyoldala mellett egy jóval szebb arca is létezik, valamint hogy ebben a sportágban a nemzetek akár önzetlenül is segítő kezet nyújtanak egymásnak.

Erre utalt Latypov Instagram-posztja is, aki természetesen megköszönte Lessernek az óriási segítségét:
A felkészülés folytatódik, minden rendben van. Köszönjük mindenkinek a támogatást, elsősorban a hozzánk közel állóknak, a csapatnak, az edzőknek. Köszönet Erik Lessernek a segítségért, ez egy igazi biatloncsalád. Alig várom a mielőbbi visszatérésemet, vigyázzatok magatokra.
Ha minden igaz, Latypov már ott lehet az olimpia előtti utolsó vk-állomáson Antholzban (január 20-23.), addig mindenesetre Oberhofban kell maradnia, ahol amennyire lehet, újra formába kell hoznia magát. Eközben az orosz csapat többi tagja már jó 400 kilométerrel délebbre, az osztrák határhoz közel fekvő Ruhpoldingban folytatja németországi vk-túráját, bizakodva az újabb erős összteljesítményben.
Forrás: championat.com
Peking 2022
Különutas felkészülés repíti előre az orosz biatlon legújabb reménységét
13/01/2022 12:24
Biatlon
Latypov csúnyán benézte a célegyenest, bukta az ezüstérmet
27/11/2021 15:29