Az elmúlt két évben is Oslóban fejeződött volna be a biatlonosok világkupa-szezonja, végül azonban a koronavírusjárvány egyaránt meggátolta a rendezést is, így most három év után térhet vissza a mezőny a legendás Hollmenkollenre, amely a síugrók és a sífutók mellett a sílövők számára is a sportág egyik szentélyének számít. Arról pedig valószínűleg a szenzációs norvég szurkolók is gondoskodni fognak, hogy ünnepélyes legyen a lezárása ennek az igencsak fárasztó, olimpiával tagolt idénynek.
Ugyan a hazaiak ezúttal nem szoríthatnak legnagyobb sztárjukért, a pekingi éremhalmozása után a megérdemelt pihenést választó Johannes Thingnes Bø-ért, így is sikeres szereplést várhatnak versenyzőiktől a hétvégén, amely során csakis egyéni számokat - sprintet, üldözésest és tömegrajtost - rendeznek mind a nők, mind a férfiak számára.
Ráadásul mindkét nemnél van még norvég érdekeltség az összetett vagy éppen egy-egy szakági világkupa dobogós esélyeit illetően. Mind róluk, mind riválisaikról is beszélünk a következő öt pontban, amelyekben összeszedjük mindazt, amiért érdemes az Eurosporttal tartani az utolsó biatlonos hétvégén is.
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41

1. Røiselandnak már csak fel kell tennie az i-re a pontot

Az elkövetkezendő napok legnagyobb kérdése természetesen, hogy ki nyeri meg a női összetett világkupát, amely a férfival ellentétben még matematikailag nem dőlt el. Marte Olsbu Røiseland ugyanakkor nagyon is jó eséllyel pályázik a végső sikerre, amellyel felteheti a koronát szenzációs idényére, mely hat egyéni vk-győzelmet valamint öt olimpiai érmet (köztük három aranyat) hozott számára.

Marte Olsbu Røiseland

Fotó: NTB

A norvég klasszis csupán a szezonnyitó helyszínen, Östersundban nem viselhette még az összetett vezető helyéért járó sárga trikót, azóta viszont minden versenyen ő birtokolhatta. Bár az olimpia után közel sem olyan domináns a teljesítménye (egyéniben például azóta nem is tudott győzni), továbbra is kiegyensúlyozottnak mondható, ezért is nehéz elképzelni, hogy kicsusszanjon a kezéből élete első nagy kristálygömbje.
Legnagyobb ellenfele, Elvira Öberg 82 pontos lemaradásban követi őt, és bár a hátralévő három egyéni versenyen még összesen 180 egységet lehet gyűjteni, Røiseland olyan előnnyel rendelkezik, amit kényelmesen beoszthat. Persze aligha fog tartalékolni az összetett éllovasa, pláne hazai pályán, ahonnan szép emlékei lehetnek, hiszen 2016-ban az itt megrendezett világbajnokságon ő hozta be aranyérmes helyen a női váltót. Egyéni versenyt viszont még nem nyert saját közönsége előtt, most ezt is kipipálhatja, ahogy az utolsó nagy hiányzó címét is, amellyel Tiril Eckhoff tavalyi végső sikere után újra norvég győztes születne a női világkupában.

2. Elődje dominanciáját idézve söpörheti be a kristálygömböket a franciák kiválósága

Quentin Fillon Maillet korábban még csak egyik szakági világkupában sem tudott az élen zárni a végelszámolás során, pályafutása kilencedik vk-szezonja viszont igazi áttörést hozott számára. Nemcsak átlépte a saját árnyékát, hanem úgy uralta az idei versenyeket, amit az elmúlt években Johannes Bø-től, őelőtte pedig Martin Fourcade-tól szoktunk meg.
A 29 éves francia sztár rendkívül sikeres pekingi olimpiája után sem vette le lábát a gázról, és az azóta megrendezett négy egyéni versenyből hármat is megnyert. Az otepää-i tömegrajtos versenyen sem volt messze attól, hogy elkapja a végén a győztes Vetle Sjaastad Christiansent, ugyanakkor második helyével is olyan tetemes pontelőnyre tett szert, hogy már Oslo előtt biztossá vált, ő nyeri idén az összetett világkupát a férfiaknál.

Fillon Maillet kikapott, mégis nyert a biatlon világkupán

Fillon Maillet-nek nem ez volt az első megszerzett kristálygömbje, hiszen már az azelőtti fordulón, Kontiolahtiban elvitte az üldözéses szakági világkupát. És itt még lehet nincs vége, a Holmenkollen-i versenyek előtt ugyanis a sprint és a tömegrajtos pontversenyt is vezeti. Előbbit gyakorlatilag már oda is lehet adni neki, hiszen csupán néhány pontot kellene szereznie pénteken (az első 40 helyezett kap világkupapontot), miközben Sebastian Samuelsson győzelmi kényszerben van.
A tömegrajtos világkupa már jóval nyitottabb, ahol Fillon Maillet 15 pontos előnnyel rendelkezik Christiansennel szemben, ahogy 20 ponton belül van még a szintén norvég Sivert Guttorm Bakken valamint a német Benedikt Doll. A zászló azért itt is eléggé a franciának áll, de az oslói hétvége záróakkordjaként így is tartogathat izgalmakat a férfiak tömegrajtos versenye.

3. Lesz-e kettős francia győzelem összetettben?

Amire még Fourcade uralkodása idején sem volt példa, hogy mögötte egy honfitársa végezzen az összetett világkupa második helyén. Most erre adott az esély, ugyanis Emilien Jacquelin jelenleg ebben a pozícióban található, biztonságban viszont még nem érezheti magát. Bár közvetlen üldözőivel szemben van egy jó 30 pontos előnye, nagyon csapongó formát mutat az utóbbi időszakban, így Sebastian Samuelsson és Vetle Christiansen, de akár még egy nagy hétvégével Sturla Holm Laegreid is pályázhat a Fillon Maillet mögötti legértékesebb végső helyezésre.

Vetle Sjaastad Christiansen

Fotó: Getty Images

Közülük leginkább Christiansen lehet veszélyes Jacquelin-re, aki az olimpiai váltóaranyérem óta kivirágzott. Sorra szállítja az erős eredményeket valamint a hibátlan lövészeteket, hazai közönség előtt pedig megőrizheti szárnyaló teljesítményét. Az előző héten ráadásul megszerezte karrierje harmadik egyéni vk-győzelmét, a szezonban a másodikat, így tényleg remek lehetősége van arra, hogy a legjobb norvégként az összetett dobogóján zárjon.

4. Wierer újabb nagy dobásra készül az olimpia után

Nemcsak a férfi, hanem a női tömegrajtos világkupa is többesélyes még. Dorothea Wierer csak 21. lett a múlt szombati versenyen, így három pontra csökkent a különbség közte és az Észtországban győztes Elvira Öberg között.
Az olaszok sztárja legnagyobb célját már elérte idén, az egyéni olimpiai érmet, ami korábban még hiányzott a gyűjteményéből. Ha megnyerné a szakágit, az karrierje hetedik kristálygömbje lenne, mégsem ez motiválja leginkább az oslói hétvége előtt, hanem hogy összetettben a legjobb öt között zárjon. Erre is bőven van esélye, hiszen jelenleg a hatodik helyen áll, de még ott van előtte az a Dzinara Alimbekava, aki a többi fehérorosz biatlonoshoz hasonlóan nem vehet részt a világkupa utolsó állomásán sem.
Egy igencsak nehezen induló szezon volt ez Wierernek, végül mégis az egyik legemlékezetesebb lett a számára, akárhogyan is alakulnak számára az utolsó versenyek...szerencsére valószínűleg nem végleg az utolsók.

Dorothea Wierer

Fotó: Getty Images

5. Német, francia és ukrán búcsúzók

Az viszont biztos, hogy az olaszoktól most láthatjuk utoljára Dominik Windisch-t. A 32 esztendős sílövő az elmúlt években már eléggé eltűnt a mezőny sűrűjében, mégis egyéniben világbajnoki címmel és olimpiai bronzéremmel akaszthatja szögre puskáját. Talán még jobban fog hiányozni sokunk számára a szintén korábbi világbajnok német Erik Lesser, aki segítőkész és őszinte jellemét még inkább bizonyította az Ukrajna ellen indított háború kapcsán.
Ha pedig ukránok, tőlük is visszavonulnak többen a mostani idény végén, ráadásul női vonalon nem kis nevek, Valentyna és Vita Semerenko. Rajtuk kívül még Olena Bilosiuk (ismertebb nevén Olena Pidrushna) valamint Serhiy Semenov nem folytatja tovább pályafutását.
A Semerenko-nővérek mellett szintén a nagynevű női búcsúzók közé tartozik a nagy versenyek meglepetésembereként számon tartott amerikai Susan Dunklee (két egyéni vb-ezüstérem), valamint a lengyel Magdalena Gwizdon, akinek kivételes, közel három évtizeden át tartó világkupa-szerepléséről ITT olvashattok. Őt már nem láthatjuk Oslóban, hasonlóan a fent említett ukrán versenyzőkhöz.

Simon Desthieux

Fotó: Imago

Szintén üdeszínfoltja volt a sílövők „utazó cirkuszának” a svájci Benjamin Weger, aki országa biatlonsportjának egyik úttörőjeként teljesítheti utolsó versenyeit. Már jóval kevésbé emelkedik ki hazájából az összetettben hetedik helyen álló Simon Desthieux, igaz, a visszavonulását a napokban váratlanul bejelentő francia így is olimpiai és világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet váltóban, és emellett vannak egyéni vk-győzelmei is.
Desthieux valószínűleg majd csap is egy nagy búcsúpartit Fillon Maillet-vel és a többi franciával, addig viszont tehát hátravan még a férfiak és a hölgyek számára is három-három egyéni verseny, amelyeket ezekben az időpontokban közvetítünk élőben az Eurosporton:
Március 18. (péntek):
  • 13.05 - 7.5 km női sprint (Eurosport 2)
  • 15.50 - 10 km férfi sprint (Eurosport Player; 23.05-től felvételről az Eurosport 2-n)
Március 19. (szombat):
  • 12.50 - 10 km női üldözéses (Eurosport 1)
  • 14.50 - 12.5 km férfi üldözéses (Eurosport 1)
Március 20. (vasárnap):
  • 12.50 - 12.5 km női tömegrajtos (Eurosport 1)
  • 14.50 - 15 km férfi tömegrajtos (Eurosport 1)
Biatlon
Peppa malac a világkupán, avagy ne hagyd elöl a cuccod
19/03/2022 19:24
Otepää
Fillon Maillet kikapott, mégis nyert a biatlon világkupán
12/03/2022 15:15