A múlt vasárnapi oslói tömegrajtos versenyekkel pontot tehettek a biatlonosok egy rendkívül kimerítő szezon végére. A 2021/22-es idény amennyire hosszú volt, annyira változatos is annak ellenére, hogy mindkét nemnél viszonylag korán leosztották a lapokat az összetett világkupa megnyerését illetően.
Ugyanakkor a férfiaknál 12, a nőknél 11 különböző győztes született az egyaránt 22 egyéni verseny során. Közöttük szerepeltek új, fiatal arcok, akik később akár meghatározó alakjai is lehetnek a világkupának, de olyan későn érő típusok is, akik harmincas éveikre kaptak idén új erőre. Ezek alapján, valamint a nemzeti erőviszonyok szempontjából is érdemes lehet megvizsgálni a mögöttünk hagyott telet, hogy következtessünk akár hosszabb távon is, mi mindent várhat ránk a sportág berkein belül.

Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38

Csak Fillon Maillet, vagy más francia is szorongathatja majd Johannes Bø-t?

Amikor Martin Fourcade két évvel ezelőtt befejezte pályafutását, és egyben lezárta éveken át tartó nagy rivalizálását Johannes Thinges Bø-vel, sokan úgy gondolták, hogy ezzel a norvég klasszis érinthetetlen lesz a biatlon világának tetején. Ehhez képest tavaly házon belülről jött majdnem a feketeleves az akkor első vk-szezonját teljesítő Sturla Holm Laegreid személyében, idén pedig Quentin Fillon Maillet gyakorlatilag helyébe is lépett azzal, hogy ő szezon nagy részében csak küszködött, míg a francia nyolc győzelemmel és masszívan több mint 200 pont előnnyel zárt az összetett élén.
Ugyanakkor Johannes Bø így is elégedetten értékelheti szezonját, hiszen fő céljaként az olimpián csakúgy halmozta az érmeket, sőt a győzelmeket is, és az idei játékok legeredményesebb sportolójaként nem csoda, hogy már nem tért vissza a hátralévő vk-versenyekre. Fillon Maillet szintén sikeresen hegyezte ki csúcsformáját Pekingre, és eredményességben alig maradt el norvég riválisától.
Ha az új szezonban jobban sikerül Bø felkészülése, és édesapaként lesz még benne elég tűz, hogy újra teljes erőbedobással szálljon harcba a kristálygömbökért, akkor hosszabb távon is, akár éveken át folytathat epikus párharcot Forurcade után egy újabb franciával Fillon Maillet személyében, aki úgy tűnik, 30. életévére érett be igazán (amiben segített neki például különleges mentális felkészülése is az idei szezon előtt), és amennyire dominálta a mögöttünk hagyott idényt, nehéz látni, hogy marginálisan visszaesne majd a teljesítménye. Persze új szezon, új forma.

Emilien Jacquelin

Fotó: Getty Images

És talán pont a legutóbbi mondat adhat majd új löketet a szintén francia Emilien Jacquelin-nek, aki 26 évesen még mindig viszonylag a fiatal versenyzők közé sorolható, de egyelőre nehezen tud megbirkózni a rázúduló elvárásokkal. Az idei szezonban többször vallott depressziójáról, hogy egyszerűen mentálisan kiüresedettnek érzi magát, amit talán befolyásolt a nehéz őszi felkészülési időszaka, miután egy kerékpárbaleset során csuklósérülést szenvedett. Ugyanakkor komoly potenciál rejlik benne, és ha fejben rendbe tudja tenni magát, és nemcsak egy-két verseny erejére tud megvillanni, akár ő is harcba szállhat majd az összetett világkupáért.

Újabb berobbanó és másodvirágzásukat élő norvégok

Norvégiában a sífutáshoz vagy a síugráshoz hasonlóan a biatlonsportban is kiaknázatlan az utánpótlás területe, és erre az idei szezon újabb bizonyítékot adott. Miután az előző télen Sturla Holm Laegreid tündöklésének lehettünk szemtanúi, most olyan ígéretes tehetségek mutatták meg magukat többször is az élmezőnyben, mint a szezonzáró versenyt megnyerő Sivert Guttorm Bakken vagy a hozzá hasonlóan szívműtéten átesett Filip Fjeld Andersen, akik Pekingben még nem is lehettek ott az olimpiai keretben.
Ez is mutatja, mennyire erős a norvég kontingens főleg férfi vonalon, ahol végül három norvég is az első hat között zárt összetettben, közöttük olyanok, akik talán már úgy hitték, túl vannak pályafutásuk zenitjén. Tarjei Bø már bő egy évtizede nyert összetett világkupát, mégis a várva várt egyéni olimpiai érmét (pláne győztes öccsével együtt a dobogón) legalább akkora sikerként élhette meg, amely után rögtön a következő nap a bronz mellé hozzátehetett egy ezüstöt is. Vetle Sjaastad Christiansen pedig a 2018/19-es idényben volt ott a legjobbak között, és később úgy tűnt, ez egyszeri felvirágzása volt a karrierjének, de most 29 évesen megtáltosodott, és két egyéni győzelemmel, valamint az olimpián szerzett két éremmel (köztük a váltóarany befutóemberként) eddigi legjobb vk-szezonját futotta.
És akkor természetesen még ott van Laegreid, akitől talán nem is meglepő, hogy nem tudta megismételni tavalyi csodaszámba menő teljesítményét, főleg ami a lövészeteket illeti. Ennek ellenére ezúttal is a második helyen zárta a világkupát erős szezonhajrájának köszönhetően, és így önbizalomtól telve várhatja pályafutása harmadik idényét a legjobbak között. Ha le tudja vonni a megfelelő konzekvenciákat a mostani szezonból – márpedig a 25 éves norvégot egy rendkívül intelligens versenyzőnek ismertük meg – akkor könnyen újra kihívója lehet Johannes Bø-nek és mindenki másnak is a nagy kristálygömbért.

12 év után hódította vissza az olimpiai aranyérmet a norvég férfi váltó

Fotó: AFP

Eckhoff vissza tud-e vágni Røiselandnak?

Tiril Eckhoff olyan domináns volt az előző szezonban, hogy tényleg azt hihettük, végleg beért fejben, ugyanakkor erre a télre visszatért a régi, a lőtéren csapongó Eckhoff, akinek így gyakorlatilag pillanatig sem volt esélye megvédenie összetett világkupa-címét.
Helyette csapattársa, Marte Olsbu Røiseland mutatott hihetetlen stabil teljesítményt ebben a rendkívül megterhelő idényben, hat győzelme mellett további hét alkalommal állt dobogón, és akkor a két egyéni olimpiai aranyról és bronzról még nem is tettünk említést. Tényleg kivételes és lenyűgöző eredménysor, és ha az egész eddigi karrierjét vesszük számításba, akkor kijelenthető, hogy gyakorlatilag már mindent megnyert, amit lehetett.
És úgy lehet érezni, hogy további nagy címek és sok-sok győzelem várhat még rá, az ő versenyzésében pedig inkább benne van a kiegyensúlyozottság, mint Eckhofféban. Ugyanakkor Eckhoff építkezhet az olimpia utáni időszakból, amely során három versenyt is meg tudott nyerni, sőt, az utolsó, hazai helyszínen duplázni tudott. Kérdés, hogy fel tud-e építeni újra egy olyan teljes szezont, amiben nincsenek komolyabb megingásai, mert ha igen, talán még egy csúcsformában lévő Røiseland is kevés lenne a legyőzéséhez.

Marte Olsbu Røiseland és Tiril Eckhoff

Fotó: AFP

A kicsi Öberg lesz a nagyobb?

Természetesen nemcsak a két norvég lehet harcban az elkövetkezendő években az összetett elsőségért, hanem például az Öberg-nővérek is. Az idei szezon alapján viszont az állapítható meg, hogy az élmezőnybe idén berobbanó Elvira Öbergnek lehet erre egyértelműen komolyabb esélye. A 23 éves svéd ugyan még picit ingadozó a lövészeteket illetően, a pályán hihetetlen tempót diktált szinte minden egyes alkalommal, és ahogy haladt előre a szezon, egyre inkább váltotta ezt be eredményekre, amelynek az olimpián szerzett két egyéni ezüstérem (plusz a váltóarany) volt a csúcsa, végül pedig a második helyen zárta az összetett világkupát Røiseland mögött.
Elnézve, hogy milyen fiatal, és hogy csak ezen a télen mennyit fejlődött (leginkább mentálisan), egy hasonlóan jó felkészülési időszakkal sok éven keresztül az egyik legmeghatározóbb szereplője lehet az igencsak változó erősorrendű női mezőnynek, sőt, akár az új domináns alakja is a norvégok után.

Elvira Öberg, Marte Olsbu Røiseland és Hanna Öberg

Fotó: AFP

Nővére, Hanna összetett negyedik helye ellenére nehéz idényen van túl, csupán egy győzelmet szerzett (azt is még a szezon legelején), és ezúttal sem tudott annyira kiegyensúlyozott lenni, hogy harcba szálljon a nagy kristálygömbért. Persze nála is lehet, hogy majd egyszer átkattan valami, mint amit például Eckhofftól láthattunk, de az ő esetében az sem elhanyagolható tényező, hogy a húga eredményessége okán őrá vetülő árnyék is további nyomás alá helyezheti, és hát azt a Fourcade- vagy éppen a Bø-testvérek példájából is tudhatjuk, milyen az, amikor a kistesó felülkerekedik.

Mi lesz veletek, németek?

Erik Lesser sokak számára szívszaggató, ugyanakkor csodálatos befejezéssel tarkított távozása a biatlon világából ugyanúgy azt a komoly kérdést veti föl a németeknél, mint a szezon elején már Arnd Peiffer nélkül maradt csapat esetében, hogy az igencsak szerény utánpótlás láttán ki viheti tovább náluk a stafétát. Főleg a férfiaknál lehetnek kétségek hosszabb távon, hiszen egyelőre náluk a láthatáron sincs nagyon fiatal versenyző, így az olyan 30 év körüli versenyzőik sikereiben bízhatnak leginkább, mint Benedikt Doll, vagy az idén élete első vk-győzelmét arató Johannes Kühn.

Hihetetlen győzelemmel búcsúzik az „öreg” harcos biatlonos

A nőknél azért már más a helyzet, ugyanis az egyéni világbajnoki cím után idén az olimpiai aranyat is bezsebelő Denise Herrmann mellett ott van az a Vanessa Voigt, aki 24 évesen remek bemutatkozó szezont futott a legjobbak között, főleg az olimpia utáni időszakot figyelembe véve, amikor a dobogóra is felállhatott. Ő lehet talán Laura Dahlmeier óta az első német, akinek majd az összetett világkupa megnyerésére is jó esélyei lehetnek, márpedig Németország egyik legismertebb téli sportjában igencsak kellene már egy olyan versenyző, aki stabilan is a hátán tudja vinni a csapatot. Ha Herrmann is stabilabbá tudna válni egy teljes szezont illetően, akkor neki is lehet esélye a nagy kristálygömbre, de ő egyelőre inkább „csak” a nagy versenyek embereként tetszelgett, ami persze nem rossz ómen a jövő évi világbajnokság előtt, amit éppen Németországban, Oberhofban rendeznek meg.
Addig is viszont jó kilenc hónapos szünet következik magában a világkupában is, hogy aztán elrajtolhasson az új szezon, ami tehát már most izgalmas kérdéseket tartogat. Egy biztosnak tűnik, hogy az Eurosport november végén újra itt lesz, és ismételten követni fogja a világ legjobb biatlonosainak minden egyes lépését és lövését. Úgyhogy a biatlon szerelmesei akkor is tartsanak velünk, addig is szép, sportban gazdag nyári álmokat!
Biatlon
Peppa malac a világkupán, avagy ne hagyd elöl a cuccod
19/03/2022 19:24
Oslo Holmenkollen
Hazai közönség előtt koronázhatják meg Røiselandot, Fillon Maillet mindent vihet
17/03/2022 16:51